Гръцкият финансов министър Варуфакис подаде оставка

Връчил я е на премиера Алексис Ципрас
Обновена: 6 юли 2015 09:50 | 6 юли 2015 09:03, Бойчо Попов
263
Гръцкият финансов министър Варуфакис подаде оставка
Яник Варуфакис. Снимка: БТА

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е подал оставката си.

"Minister no more". С този туит в социалната мрежа Twitter Варуфакис обяви, че вече не е министър.  

Още по темата
„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, пише в своя блог Варуфакис.

По думите му скоро след обявяването на резултатите от референдума е бил осведомен „за определени предпочитания на някои участници от Еврогрупата и "партньори" за неговото ... "отсъствие" от заседанията - идея, по която министър-председателят Алексис Ципрас е преценил, че е полезно да се постигне съгласие. Ето защо Варуфакис напуска поста си на финансов министър.

Още новини за икономиката четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Варуфакис и Ципрас! Дали някой ги съветва или всичко правята сами, но в тези момчета има дух и успяха да се преборят шайката оядени самодоволни мастити и изпечени в преговори и изнудване евробюрократи от Брюксел.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първите милиарди бяха от частни банки.После бяха отпуснати други едни милиарди,за да погасят дълговете на частните банки.Тия 300 милиарда са пари на европейските данъкоплатци.Ако Гърция обяви фалит Брюксел ще гризне дръвцето,а Гърция ще излезе от влиянието на ЕС и ще отиде под егидата на Русия.Това най-много ще вбеси Вашингтон,който няма да позволи подобен сценарии.Брюксел знае какво го чака и също няма да остави Гърция.Това го знаят и гърците и за това си правят с чиновниците от Брюксел.
114
2
 
5
 
! Отговори
breco преди 8 години
Икономически УМ, не кат наща Дянка ***. Имало лични нападки срещу Варуфакис.......Дянката имаше такива нападки и натиск и гафове ама той е бетооооон тип500 бе...
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези обаче усвоиха едни 300 млрд и на края казаха "духайте" и сега онези се чудят какво да ги правят. Нито могат да ги изключат, нито да ги санкционират, нито да си приберат кинтите, нито да си налагат глупавите икономии.Аз от 2009 г. ви повтарям, че с икономии икономика не са оправя. Не знам за държава, кяото да е прокопсала с икономии.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как им го туриха на ЕС не е истина. Аз съм убеден, че те пари няма да върнат или поне не всичките. А пък вече кредиторите, ако искат да си опрощават, ако искат да чакат от умрял писмо.
111
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инструкции от путин до Жан Виденов :Правиш си пластична операция, приемаш името ципрас и отиваш в Гърция да повториш упражнението от 1997
110
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесен ход: интересът на страната е поставен над всичко лично, Ципрас и Варуфакис не оставят никакви вратички на "партньорите" да се измъкнат. Искате оставка - ето ви оставка! В блога си Варуфакис пише"великолепният НЕ вот трябва незабавно да бъде инвестиран в ДА за едно споразумение по реструктуриране, по-малко затягане на колани и реални реформи". Той е и си остава икономическият ум зад политиката им.
109
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боклуциииииии!!!!!Много българи били работили в ЕС!!!!Работят,ама градят чужда икономика,а тук какво става,а!!!!!!Кой ще ни оправи държавата,бре КОЙ?????Чакате заплати и пенсии!!!ОТКЪДЕ ДА ДОЙДАТ????С емигрантство в ЕС не става!!!!!!Ще емигрирате,ще емигрирате и ще дойде ден в който НЯМА ДА ИМА КЪДЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕТЕ!!!Защото,България просто няма да я ИМА!!!Да ви пикая на ЕС и на промитите ви мозъци!!!!
108
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Теория ОХИGrexit няма да има. Никога не е предвиждан, а и Вашингтон няма да го позволи. Това беше пропаганден ход за сплашване не гъците, който се провали, гърците не са *** като българите, които са слаба ракия, само ако затворят банките са готови да гласуват всичко каквото им каже Брюксел, дори закон, че всеки трябва да ходи със забучено пауново перо в *** си и гей-парад всяка седмица.
107
7
 
6
 
! Отговори
Теория ОХИ преди 8 години
Целта на всички циркови акробатики поднесени ни от Ципрас и Варуфакис, беше да доведат преговорите до момент в който Тройката да има единствен възможен ход и той да бъде това което искат самите Ципрас и Варуфакис. Но алгоритъма на Варуфакис зацикли в единствен възможен изход от играта - Grexit.
106
8
 
19
 
! Отговори
Ганчо, не се радвай. преди 8 години
В Гърция следва следното:Опрощават им 20-30% от дълговете + европейците клякат за всички спорни точки по договорите.Ако Гърция излезе от еврозоната, да не говорим за ЕС, западняците ще загубят трилиони евро + голям пазар + важна в геополитически план територия. Ципрас ще се запомни като герой в Гърция ! Това е истината !
105
10
 
10
 
! Отговори
Евроатлантик преди 8 години
Където минат комунистите след тях остава пустиня! Никога не трябва да допускаме да се връщат времената на глад и мизерия от комунизма преди 89та. Сега трябва да затегнем коланите, да работим преко силите си и под мъдрото ръководствто на нашите по-старши партньори от Брюксле уверено да вървим по пътя на евроатлантизма и либералната пазарна икономика, да останем отличниците на ЕС по финансова дисциплина, а не като Гърците които станаха за смях на цяла Европа.
104
2
 
6
 
! Отговори
Помните ли преди 8 години
Наградения М.Велчев - когато заби на България в три ката...
103
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО138. ЕС. АКО НЕ БЕШЕ ЕС ТЕЗИ СЕМЕЙСТАВА БЪЛГАРСКИ ЗА КОИТО ГОВОРИШ ЩЯХА ДА СИ ОСТАНАТ В БГ И ЩЯХА ДА ИМАТ ЗАВОДИ В КОИТО ДА РАБОТЯТ ЧОВЕКО. АМА КАК ДА ГО РАЗБЕРЕШ КАТО ГЛЕДАШ МУТРЕНСКИ ТЕЛЕВИЗИИ В КОИТО *** И ПРЪЧОВЕ 25 ГОДИНИ ТИ НАБИВАТ В ГЛАВАТА ЧЕ НЕ ТИ ТРЯБВАТ ЗАВОДИ И ПРОИЗВОДСТВО А ТИ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАШ ДАНЪЦИТЕ ЗА ДА НАПЪЛНИШ ХАЗНАТА. А ХАЗНА СЕ ПЪЛНИ НЕ С ДАНЪЦИ И ВИСОКИ ЦЕНИ А С ПРОИЗВОДСТВО И ИЗНОС ДГАРЮ ***. АКО БЕШЕ НЕЩО ДРУГО ДА ТИ ГО НАБИЕ ЧОВЕК АМА АКЪЛ НЕМОГА.
102
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕСАко не беше ЕС, много български семейства щяха да са на дъното.Много българи работят в ЕС...Защо не работят в България? Няма ли работа в България? Какво работят в ЕС - мениджъри и чистачи?
101
0
 
8
 
! Отговори
имало преди 8 години
големи поръчки за чинии,порцеланови...
100
6
 
16
 
! Отговори
PIONER преди 8 години
Да назначим Варуфакис за министър на финансите на България
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом така са решили много здраве и лека нощ. Според мен ще изпаднат в много дълбока дупка. Туризмът също ще пострада. Лежерното и гостоприемно отношение към туристите беше свързано с благополучието на гръцката държава и с хлабавата данъчна примка, позволяваща неплащане на данъци и укриване на доходи.
98
1
 
4
 
! Отговори
до ЕС преди 8 години
Сигурно е така,но още дълъг път ни чака-Шенген,еврозоната и т.н.И чак тогава ще теглим калема.
97
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Математика по теория на игрите ВаруФакис , нанесе такъв удар на западните банкери и ционисти , че светът вече не е същия..