Турция е заплашена да затъне в блатото на терора!

ДВ: Ердоган иска да покаже, че държи здраво юздите, но е закъснял
30 юни 2016 12:07, Елка Василева
26
Турция е заплашена да затъне в блатото на терора!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Атентатът на летище "Ататюрк" доказа, че страната-членка на НАТО Турция е на прицела на международния тероризъм. Само че основната отговорност носи държавното ръководство в Анкара, пише Баха Гюнгьор в Дойче веле.

Равносметката от бруталния терористичен удар на истанбулското летище "Ататюрк" е стряскаща - не само заради многото жертви. И досега е неясно как изобщо терористите са успели безпрепятствено да проникнат с техните оръжия и колани с взривни вещества чак до международния терминал на най-голямото турско летище. Затова основният въпрос сега е не дали, а кога отново ще видим грозното лице на тероризма.

Още по темата

Кой плаща цената?

Последните опити на турския президент Ердоган да покаже, че държи здраво юздите и че гледа напред, се оказаха безвъзвратно закъснели. При това неговите маневри за обрат в отношенията с Русия и с Израел бяха особено важни - не на последно място поради факта, че тайните служби на тези две страни разполагат с огромно количество информация за това в каква посока се развива тероризмът и кои страни и региони са особено застрашени. Дали те се борят активно срещу този тероризъм и дали изобщо има ефективни мерки срещу него, е съвсем друг въпрос.

Не само Русия и Израел, но и САЩ и европейските им съюзници отдавна вече наблюдават как Турция се превръща в гнездо на уж религиозно мотивирания международен тероризъм.

А цената за грешните политически преценки на Ердоган плащат хората, които стават жертва на нови и нови атентати. Плаща и цяла Турция - заради икономическите щети, които хвърлят страната с десетилетия назад.

Но който не зачита резултатите от парламентарни избори, отхвърля решенията на Конституционния съд с аргумента, че „не заслужавали внимание”, и прекратява политиката за помирение с кюрдите, неизбежно надува платната на антидемократичните сили, на враговете на демокрацията.

Раболепно аплодираните речи на Ердоган, в които той неуморно обещава на своя народ по-добри и по-сигурни времена, могат да се харесат само на некритичните привърженици на системата и, естествено, на онези, които извличат ползи от нея. А всички критици, всички журналисти и учени, чиито убеждения не съвпадат с възгледите на Ердоган, получават не обществено признание, а съдебни процеси и затворнически присъди.

Турция след 14 години

Изводът от всичко това е елементарен: който отслабва структурите на демократичната правова държава, който ограничава свободата на мненията и на печата, който иззема функциите на важни сектори от държавния апарат като полицията и правосъдието, неизбежно прокарва пътя на тероризма.

Турската република, която през 2023 г. ще отпразнува своята 100-годишнина, първоначално имаше за цел да се развива като модерна, западна цивилизация.

Но онова, което я заплашва днес - след 14-годишното господство на Ердоган, е да затъне в блатото на войните и терора. Блато, което добре познаваме от целия близкоизточен регион.

Затова Ердоган ще направи добре, ако спре да реагира толкова чувствително на всички критики и най-сетне започне да действа в унисон със защитниците на европейските ценности.

Да, това само по себе си няма да спре тероризма, но по-голямата близост с Европа би породила поне надеждата, че настроенията в самата Турция биха могли да се променят към по-добро. За да се сложи най-сетне край на тази убийствена поляризация на турския народ, която носи само злини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До отлично! верно ли бе, и къде се издъни Пиночет? Чили е номер едно в Латинска Америка. Интересно, там ли щеше да я докара Алиенде? Най обичам клишетата. Не драги, Пиночет не давай за пример. Генералът беше железен. А виж сега, как два пъти Бог изпраща изпитание в Чили - земетресения над 7 по Рихтер, и двата пъти хората дават едва по неколкостотин жертви. Не, недей да даваш точно този пример. Чилийците са велики, и не малко дължат точно на Пиночет.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен16Само такива,като теб биха се залюбили с Турция,само и само да са против Русия. Нищо няма да целуваме на никого,винаги,ще гледаме интересите на България,а те са да няма ,,луд с картечница"на южната ни граница.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръпнете водата, че толкова затъна, че замириса . Да си изтече по канален ред .
16
1
 
13
 
! Отговори
Дават Османоглу преди 7 години
турция затъна в стратегическа дълбочина, блатото на терора.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нови опорни точки. Това, че му пуснаха туристите не значи, че го заобичаха. Който веднъж е ударил в гръб пак ще го направи. И Вова го знае много добре.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КутевСултана стана ортак със шейтана. Да му е честито.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари ***, от вчера има нови опорни точки! Спрете да плюете, там където ще целувате!
12
5
 
10
 
! Отговори
Кутев преди 7 години
Ей, ама ще режа надници вече!Ще си четете опорните точки ВСЕКИ ДЕН! При това, ще четете с разбиране!Ердоган е добър и си знае интересите на народа! Ясно ли е?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Поправка, годината е 1979 !
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция, бунището на историята.
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте плюли по Ердоган, бе! Той е наш приятел, извини се. Вие да не сте пиянствали предишните дни?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турският народ трябва да свали Ердоган от власт! Да ама не-както казваше П.Б.След султаните диктатурите са много лесни,както и при нас м/у впрочем....Борисов е типичен продукт на посткомунистическият модел в Б.Г.,а Ер...ан се изживява като бащицата - майка без когото не може..Всичко опира до народа-колкото по калпав,толкова повече диктатура!
7
3
 
17
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Заплашена е и ще потъва бързо, в буквалния и преносен смисъл ! Докато не се махне тоя ислямистки безумец все по-лошо ще става !
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който сее ветрове, жъне урагани. Чалмата мислеше, че като търгува петрол от ЕС и им доставя коридор за доставки на оръжие и кадри, че всичко ще върви по мед и масло.
5
5
 
26
 
! Отговори
за какво говорим преди 7 години
Кой купува краден петрол от ИД?!Кой лекува ранени терористи?кой вкарва оръжие и терористи в Сирия?Турция ........който се заиграва с терористите си плаща.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожара неумолимо се придвижва на запад като се започне от Афганистан през 2001 г.
3
7
 
14
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
А Брюксел щото не е затънал ,а?! Айде моля ви се.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто се демократизира района. Явно не са готови за умерени опозиционери вдъхновени от средновековната демокрация. Сега като свалят Асад и ще почне едно пого - биене на главата в килима, та светът ще онемей.
1
5
 
27
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Щом Дойче веле (на хранилка при САЩ) почнаха да пишат против Ердоган, значи Чичо Сам е прекратил приятелството си с турците.