МВнР: България няма да подкрепи започване на преговори на РСМ

Не виждаме напредък, заяви външният ни министър
18 ное 2021 19:35, Нели Христова
44
МВнР: България няма да подкрепи започване на преговори на РСМ
Снимка: БГНЕС

България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция с РСМ . Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи.

Това съобщиха за БГНЕС от българското министерство на външните работи. Днес министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и и.д. ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас, като ги запозна с актуалните развития след изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 г., както и с приоритетни български позиции по теми от общия европейски дневен ред.

По отношение на началото на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония бяха подчертани усилията, които се полагат през последните месеци от българска страна да бъдат решени отворените въпроси със Скопие. В същото време продължава да няма какъвто и да било напредък по изпълнението на Договора за добросъседство, заяви министър Стоев. Той допълни, че българската страна все още очаква конкретни стъпки от съседите за изпълнение на поетите ангажименти, сред които за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците в Република Северна Македония при отчитане на нашата обща история, гарантиране на правата на гражданите с българско самосъзнание.

„Не виждаме напредък, защото няма политическа воля за решаване на тези въпроси“, каза още българският външен министър. На фона на тази картина България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция със Скопие. Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи. Министърът препотвърди последователната подкрепа на България за Албания, основана на собствените й заслуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 2 години
До ОСНОВНОТО Е: и че сърбите са им промили мозъците.
31
3
 
3
 
! Отговори
Споко! преди 2 години
Херо Мустафа ще обясни на Радев и Харвардците какво, кога и как да се прави. Разбира се, че ще свалят гащите и ще се извинят за закъснението.
30
5
 
8
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Браво на служебното правителство и на президента Радев!Те ме карат да се гордея, че съм българин!
29
11
 
6
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Защо си мислим,че е проблем Македониа да признае българско малцинство.Ако те призная,ще трябва и ние да признаем Македонско малцинство в България.Както едното е вярно,така и другото. Неможе ние да искаме нещо от тях,което самите ние не признаваме. Нека първо изясним за себе си какво искаме.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И правилно.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27 Македонците в Югославия бяха трета ръка хора, унижавани от сърбите, като най-глупавитеи грозни хора. "Що южно, то ружна", тока казваха за тях сърбите и бяха прави. До днес няма промяна.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония великата древна държава която е забравила да съществува за последните 20 века и е спала. Вай вай вай
25
0
 
15
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
и само "отишъл един "македонец".. " става за виц хахахахахахахатакъв народ няма!
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, вие па за една среща се заяждате!Що да сте против, че се сберете министрите на апване и пиенье, Заю ще попее на европейците люти македонски песни и те така, че се олаби напрежението.
23
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТИШЪЛ ЕДИН МАКЕДОНЕЦ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ЗАПОЧНАЛ ДА КРЕЩИ:АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ...ВЕДНАГА БИЛ АРЕСТУВАН И ВКАРАН В ЗАТВОРА!ОТИШЪЛ ЕДИН БЪЛГАРИН В ЦЕНТЪРА НА СКОПИЕ И ЗАПОЧНАЛ ДА КРЕЩИ:АЗ СЪМ БЪЛГАРИН...ХОРАТА ЗАПОЧНАЛИ ДА МУ ХВЪРЛЯТ ПАРИ!
22
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ ИСКАТ ВИЖДАЙКИ МИЗЕРИЯТА,КОЯТО ЦАРИ НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА СЪСЕДКА БЪЛГАРИЯ...
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стоев не иска да остава в историята като национален предател, очевидно ще остави това удоволствие на Лорер...
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да настояваме РСМ да се прекръсти на Република Македония?
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия пак ще се нaцупи на България. Германия иска да строи лидл и кауфланд в Македония и иска македонците да им мият тoалетните.
18
15
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Русия няма да позволи още една Балканска държава да попадне в лапите на ЕС!! Македония много им се иска да са в ЕС, но нашия брат България ще е спирачката!! Инъче ще трябва да се действа като в Украйна. Гражданска война, или Беларус. Диктатура! Стига толкова бивши Руски сателити да се присединяват към ЕС!!
17
12
 
19
 
! Отговори
Пореден трик на РР- преди 2 години
преди балотажа,излиза министърът на служебния кабинет,за да успокои хората, че няма да клекнем пред външния натиск,тоест,гласувайте за РР.След балотажа, новият кабинет ще използва клишето на Радев за грижата за българите в РСМ,и воден от тази грижа,ще пусне РСМ без да се иска от нея спазването на договора. Ако е избран Радев,ще каже-новият кабинет решава,не мога да се намесвам.Ако е избран Герджиков,и да иска,не може да спре този кабинет.Така че пускаме ги, Радевата клика го е спазарила.
16
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние искаме да излезнем, па тея искат да влезнат в ЕС.
15
0
 
25
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Горките мъкедонци....даже националният им герой е българин...
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да действаме правилно и безпристрастно и да не гледаме последователно назад. Успех.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата чакат розовия Герджиков да стане президент с подкрепата на османлиите, за да им клекнем и да им подпишем.