Двойно повече българи смятат да учат в чужбина

Около 10% от тазгодишния випуск се готви да замине
6 авг 2011 09:20,
311
Двойно повече българи смятат да учат в чужбина
Снимка: Архив Булфото

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
15
 
2
 
! Отговори
az преди 12 години
много от българите правят грешка като отиват в Германия да учат каквото и да е там обаче германците си имат достатъчно икономисти ,соц.работници ,журналисти,медийни експерти ,строит.ингенери,архитекти ит.тн,търсени са само комп.инженери ,лекари,стоматолози и то ЗАВЪРШИЛИ НЕМСКИ УНИВЕРСИТЕТИ всички останали са миячи на чиний или работници в макдоналдс,а за тия които ви писах немските гимназисти чакат ред за приемане повече от година,а ако ви приемат желая Ви успех да завършите защото в Германия
269
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тройно повече да напускат.
268
1
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
Ти си Апостолееее ти си.По простотийките те познах ;)
267
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До живеещите в чужбина - не е ли време вече за дупене в джамията ? или на пакистанския шеф ,какъвто е случая на UK .
266
1
 
5
 
! Отговори
да,265 преди 12 години
Така е доста често.Вместо да се замислят,че никак не е добра миграцията на българите по света,не е добра ,заради България.Между другото същите тези неуспели са имали подобно поведение винаги ,не само като реакция към живеещите в чужбина.Прав си.
265
5
 
0
 
! Отговори
до илиан преди 12 години
Тоя път не позна ,пробвай пак !
264
7
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
В Англия,във водещите университети най-многобройни чужди студенти са китайците,индийците....На 3-то място са българите.Та, дерзайте пичове!
263
2
 
3
 
! Отговори
Илиян до 267 преди 12 години
Апостоле разбрахме че си ти колкото и да си сменяш никовете.Ей и тук се *** бе човек :)
262
4
 
5
 
! Отговори
до 265 (UK) преди 12 години
Това вече го писа по-надолу ,дай нещо ново - напъни си гънката изпилена ПЕДИ !
261
5
 
7
 
! Отговори
до 264 преди 12 години
***-миганин , ама в Европата живее като Симеончо ! А ти само ще злобееш по форумите ! ЧЕРЕН СЪМ , ГРОЗЕН СЪМ , АМА ВАЖЕН СЪМ ! МАЛКО АКЪЛ ИМАМ , АМА НАВРЕМЕ И НАМЯСТО ГО ИЗПОЛЗВАМ ! АНЛАДЪНМЪ ? ФЕРЩЕЕСТ ДУ МИХ ?
260
7
 
23
 
! Отговори
до завистливите злоб преди 12 години
Колко интересно. Винаги когато българи живеещи в чужбина напишат коментар се обявяват за ***. Веднага ще изкочат няколко невежи злобара. Веднага започват до болка познатите клишета-ягоди,чинии,*** и други глупости. Страни като Ирландия,Испания,Португалия, Италия,Гърция и други имат милиони сънародници пръснати по света. Но тях никoй не ги обвижда и обвинява както в България. И не забравяйте завистливи злобарчета че тези 2 милиона българи по света са напуснали не само за достойно заплащане и спокоен живот. Те са избягали най-вече от такива като вас.
259
6
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
С *** не споря.Даже не говоря!
258
5
 
10
 
! Отговори
гурбетчия до 253 преди 12 години
А някой обикновен работник в Бг. може ли да се похвали,че получава тези кирливи 1200 евро , при положение ,че цените на храните в Бг. са най-скъпите в Европа?!Стига си писал глупости , завистлив си и се пукаш от яд , това е !
257
1
 
2
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
Ако не може да се публокуват линкове на други сайтове моля админа да изтрие предните ми 2 поста :)
256
1
 
3
 
! Отговори
Илиян до всички преди 12 години
ludipari/това е линка.Извинявам се.
255
1
 
3
 
! Отговори
Илиян до всички преди 12 години
Кой е но комент: ще разберете като напишете в Гугъл "Апостол Апостолов"Или като проследите линка:ludipari/
254
2
 
6
 
! Отговори
ЕU-citizen преди 12 години
До но комент: абе, ***, какво ти дава право да се дуеш, че си нещо повече от останалите? Вила имал, домати гледал... И какво от това? Има хора, които са принудени да търсят работа навънка. Или не им понася да живеят с простаци като тебе. На Запад такова тъпо *** като тебе не можеш да срещнеш. Скрий се в дупката си, че ако тръгнем да се замеряме с къщи и апартаменти, ш'те напраим смешен.
253
1
 
5
 
! Отговори
Илиян до всички преди 12 години
Хора не се връзвайте на но комент.Това е известният с простотията си Апостол Апостолов.Пенсионер живеещ в София в кв. Младост.Има някакви проблеми човека.Мисли си че прави бизнес по интернет.Не се хващайте на глупостите му.
252
4
 
3
 
! Отговори
до емил преди 12 години
Я кажи за 51г. убита българка във Венеция ,добре ли живее ?
251
5
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ти не си Емил, ти си Емин-турски ***.