Двойно повече българи смятат да учат в чужбина

Около 10% от тазгодишния випуск се готви да замине
6 авг 2011 09:20,
311
Двойно повече българи смятат да учат в чужбина
Снимка: Архив Булфото

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
5
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
И забрави българския, циганино!Върви си в Италия-какво си мислиш,че в България много те искаме ли?Вашта м..а ***!
249
3
 
6
 
! Отговори
Емил до 252 преди 12 години
Ако не си разбрал,че в чужбина българите живеят по-добре отколкото в Бг, значи си ***...
248
8
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Бе вземай си кирливите 1200 евро и се омитай, *** гладен!С 1200 евро ще ми се хвали, като че ли е спечелил милиони.Всичките сте същите въшливи киртаци гладни-1200 евро ви се струва все едно в космоса сте отишли.
247
5
 
3
 
! Отговори
до емил преди 12 години
Ако не се чувстваш дискриминиран в италия заради по белия ти цвят на кожата ,значи си *** и напълно си се слял с обстановката !
246
8
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Някога насила вземали децата ни за еничари.Сега искат да ни убедят да ги дадем доброволно.
245
4
 
10
 
! Отговори
Емил до но комент преди 12 години
Виж какво бе ***.Предпочитам да съм чужденец в Италия с 1200 евро заплата отколкото чужденец в България с 500 лева.Тъпотията ти е униукална.Скрий се,защото ставаш смешен.
244
3
 
8
 
! Отговори
Илиян до но комент преди 12 години
Апостоле ти едно си знаеш,едно си баеш.Смени плочата.Хората емигрират защото искат да живеят в нормални държави.
243
4
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Някой упорито иска да ни направи ***-хора без родина.
242
8
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Защо не кажете на хората, че колкото и да си кадърен, навсякъде по света ще си останешЧУЖДЕНЕЦ до края на живота си, т.е-втора ръка човек.
241
1
 
1
 
! Отговори
До 241 преди 12 години
Дай повече информация за тия трима убити
240
10
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Който иска детето му да стане наркоманче, да го праща в чужбина!Аз не знам каква е тая *** и упорита пропаганда да напускат българите България,някой иска да се заселва тука що ли?Тая територия, която нашите прадеди са защитавали с кръвта си и с цената на живота си,когато живота им не е бил по лек,да я дадем ей така даром на някого?Ние не сме номади като *** да се местим от място на място!
239
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турчин гурбетчия кажи ми ти какво общо имаш с България ? А и тоя върнатия скелет от гърция къв ти се пада ?
238
5
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Мисля ,че 240 е човек който завижда на онези ,които са успели да се отърват от България , или пък е прекалено краен патриот ,който е притеснен от това ,че прекалено много българи емигрират и не желаят да се върнат ! Затова пише глупости и се стреми да спре останалите ,които желаят да се махнат от България ! А може би е работодател страхуващ се да не остане без роби ,или е пенсионер притеснен ,че няма да има кой да плаща данъци за да му се формира пенсията ?!
237
1
 
2
 
! Отговори
това преди 12 години
щото сме излезли от кризата и сме оптимистично настроени за бъдещето, както ни уверява периодично Дянков
236
5
 
6
 
! Отговори
до 240 преди 12 години
Спокойно.Но за сметка на това в България тази нощ са станали 3 убийства.Така че който може да си стяга багажа и да напуска Бг.
235
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още една българка убита в чужбина ,този път във.....Венеция !!! колко романтично .На печелившите честито ,останалите стягайте куфарите, пардон ковчезите !
234
5
 
15
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
До бъдещите студенти : Ако желаете да живеете в чужбина ,кандидатствайте и следвайте в страната ,в която смятате да продължите останалата част от живота си ! Без да подценявам българското висше обр. ,бих казал ,че тощу-що завършил в България няма шанс да започне работа по специалността си в чужбина ,независимо че знае език ! Цъкайте колкото си искате минуси , но това е горчивата истина за студенти ,които смятат да завършат в родината и след това да опитат реализация в чужбина !
233
5
 
6
 
! Отговори
5q преди 12 години
Браво деца! Ако искате да знаете и да можете и да сте кадърни специалисти бягайте от България! (по възможност с еднопосочен билет)
232
5
 
6
 
! Отговори
M преди 12 години
ЕДНО Е ДА СМЯТА ЕДНО Е ДА ОТИДАТ .АКО СИ МИСЛЯТ чЕ ТАМ Е РАЙ.МНОГО щЕ СЕ РАЗОчОРОВАТ.УСПЕХ ИМ ЖЕЛАЯ НА МОЖЕщИТЕ.ВСЕКИ Е ДЛЪЖЕН ДА ОПИТА.
231
1
 
5
 
! Отговори
Илиян до анонимен 23 преди 12 години
Апостолеееееее колкото и да си сменяш ника те познавам по простотията.Кажи се,и английските ти съседи ли живеят на последния етаж в панелката? :)))))