През последните седмици се увеличиха пожарите на храсти

И през зимата рискът от огнени бедствия в горите остава висок
2
През последните седмици се увеличиха пожарите на храсти
Снимка: БГНЕС

Това, че сме в зимния период, не означава, че рискът от пожари е по-нисък. При затоплянето на времето през последните две седмици значително се увеличиха пожарите от сухи треви и храсти. В част от случаите огънят е навлязъл и в горски масиви. Това заяви за БТА директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. Климатът се променя и затова трябва да сме непрекъснато с изострено внимание към неразумно използване на открит огън, предупреди той. Растителността през зимата може и да не гори така интензивно както през лятото, но със сигурност рискът от пожари остава висок, обясни още Джартов.

Когато температури са високи, особено когато има и вятър, целта е своевременното реагиране, което ще допринесе за предотвратяване на по-големи загуби и щети, каза Джартов. При затопляне на времето екипите са непрекъснато в готовност, включително организираме и изнесено дежурство. Пожарни автомобили с огнеборци патрулират в районите, където обикновено има случаи на запалвания, за да може още в началния етап на пожара да реагираме, когато все още е сравнително лесен за овладяване, коментира също той. Южна и Югоизточна България са териториите с по-висок риск от горски пожари, добави той. Разполагаме с необходимите екипи, подготвени сме, увери Джартов в отговор на въпрос за подготовката за летните месеци, когато се очакват повече горски пожари. По думите му миналата година екипите на ГДПБЗН са имали повече участия при спасителни дейности при наводненията, а пожарите не са били толкова много. Наблюдава се тенденция за открит огън за барбекю в горските територии извън обозначените за това места, подчерта Джартов. И напомни, че изхвърлянето на неизгасени фасове в горещините е също сред основните причини за възникване на горски пожари.  Когато има вятър, паленето на огън е забранено и подлежи на санкция, подчерта също главният комисар.

Съвети как да предпазим себе си и гората

Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки, като дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци, предупреждават още от ГДПБЗН. На сайта на дирекцията има информация за реакцията при различни бедствия, включително и причините за тяхното възникване. По отношение на горските пожари се обръща внимание, че техническа неизправност на машините и превозни средства, работещи в гората, също могат да доведат до инциденти. Обезлесяване и ерозия на почвите, промяна на водния отток, нарушаване на топлинния и воден баланс на екосистемите са част от екологичните последствия при възникнали горски пожари. Унищожаване на уникални находища на редки, защитени видове, ограничаване на биологичното разнообразие са други проблеми, които могат да възникват. При наличие на пожар в гората граждани трябва да се обръщат към телефон 112 и да са сигурни, че са далеч от мястото на огъня.

"Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение", съветват от ГДПБЗН. "При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци", уточняват още специалистите.

Гората е важна съставна част от живата природа, поддържа биологичното равновесие и е убежище на животинските видове, посочват още от ГДБЗН. Горските пожари нанасят сериозни щети на стопанството и околната среда, могат да доведат и до човешки жертви, подчертават още от дирекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: горапожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Навитак преди 2 месеца
Подстригвайте ги тези храсти да не горят така.