Как да запазим статута си на Острова след Brexit?

Важно е да кандидатстваме по схемата за уседналост
22 авг 2019 19:38,
29
Как да запазим статута си на Острова след Brexit?
Снимка: Reuters

Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост". Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон.

Още по темата

Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020 г., единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.

"Българите, които след датата на Brexit смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи Асенов.

По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Brexit, то техните права остават непроменени:

"Т.е. те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31 декември 2020 година. Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Brexit", категоричен е представителят на посолството ни в Лондон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
До "аз" и преди 4 години
Живея в Лондон от 7 години. Не познавам много българи, ама винаги ми е удоволствие да се видя с някой . Е. как пък не срещнах един като тия дето ти ги срещаш,?!? Явно човек просто се събира с такива като него..
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който живее на Острова и все още не си е изкарал паспорт (има необходимите предпоставки за това) веднага да го направи! Който го е направил да си живее живота спокойно без "резервации".
22
1
 
1
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
аз съм с ав$тралийски паспорт и Брекзита ме интересува до толкова до колкото искам да разбера лятото кога беше на острова тази година? В сряда ли?По важното е да не шават от там в никоя посока, дори самолетите им спрете за по сигурно
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21 - Това, което аз казвам е едно предупреждение към много сънародници в Обединеното кралство да си видят и обмислят сериозно нещата, да си съберат нужните документи и т.н., за да не ги сварят като жаби накрая. Що се отнася до мен аз съм в друга държава и съм си уредил положението, а що се отнася до твоята мисъл, не се нуждая да следя всяка овча претенция за мисъл. Бе-е-е, бе-е-е
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят торбешите от България.Брексит е за такива като тях.А за българите, да не се кахърят, за тях има кой да мисли.
19
3
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
В Англия не знам, но във Великобритания ще останат такива, които работят, които не просят, не крадат и не получават помощи нито от България, нито от Великобритания.Тоест, ти не си от тях.Следиш ли ми мисълта?
18
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 4 години
До АнонименЕй някой да го напише като хората !
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия ще могат да останат само тези, които докажат петгодишен законен претой в страната (работа, учение, регистрирана платена безработица) или имат близки роднини, които вече са c уредено положение. Също тези, които в момента работят на дългосрочни договори (ако не започнат да ги уволняват след Брексита) или са си открили работещи фирми. Така че някъде половината сънародници на Острова са под риск
16
1
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
До АнонименДобре, съгласен съм че живота в България е труден.Но хей всеки има кола, катастрофира по няколко пъти на година и се чувства супер....хаха.Майтапа настрани, разбирам, найстина разбирам.Но това че сме родени българи не може да се промени, просто се опитвайте да променяте хората около вас.Знам че не е лесно, обаче поне опитайте.
15
1
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
Добре, като не е твоя народ, защо пишеш на Кирилица.Не се притеснявай, аз говоря английски и испански, така че щом не е твоя народ, можем да си пишем на друг език.
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До По полека *** 15Не е мой народ и никога няма да бъде! Изостанал и *** народ във всяко едно отношение не ми е по силите да понасям, затова и не съм там. Аз обаче не тъпча никой от този 'народ' за разлика от родолюбците измежду него! Преди да пишеш помисли логично кой кого обвинява и за какво! След като си *** ще търпиш оковите и със сигурност "ДЯДО ИВАН" ще дойде но само на сън! Народ който търпи без възелин не е народ а стадо!
13
3
 
7
 
! Отговори
По полека Ганьо преди 4 години
До АнонименДа обвиняваш 80% от твоя народ че са ***, не е правилно.Ти какъв си, чакай да позная ти си англичанин, кажи ми как научи български толкова бързо и защо ги хулиш тези хорица на родния им език.Кирилицата, трудна ли беше за научаване, все пак си западняк.
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Ние сме се оправили на места където думата "помощ" не съществува така че сега е ваш ред, да вие хрантутниците в и от България!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До номер 5Абе друго си е с немския паспорт!Вече не си ***,може би си станал Гюнтер!Всъщност аз смятам че си си останал 100% ганьовец
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Върнете се в България, английската *** не си заслужава, важно е как живеете и колко спестявате а не колко изкарвате......Благодаря предварително но в *** не бих се върнал даже мед и масло да текнат от чешмите до ЦУМ. Англия си е хубава отвсякъде и след Брексита още по-хубава ще стане!
9
1
 
7
 
! Отговори
НИКАК! преди 4 години
Първата година ще ги глезят, после с тримесечни визи за лятно - аграрна сезонна служба по селата. И се връщат с 2000 лева чисти колкото да ме умрат от глад. Само че тези пари дори и на село в България са без стойност!
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Как да запазим статута си на Острова след Brexit? - маскирайте се на Пакистанци! Може даже и кмет да станете!...Като начин на мислене и манталитет сме адски близки до пакистанците даже малко по назад от тях в еволюцията!
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4За повечето пословични български клоаконджовци от *** статут на 'заседналост' ги тресе като свинската чума прасетата. "Велика" 'българия' само в хумора и сатирата.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да запазим статута си на Острова след Brexit? - маскирайте се на Пакистанци! Може даже и кмет да станете!
5
4
 
4
 
! Отговори
гучу преди 4 години
с немският ми паспорт, дали ми пука за ингилизката уседналост