ЕП поиска: Евроизборите да са на 9 май, гласуването по пощата

Инициира и общоевропейски избирателен район
20
ЕП поиска: Евроизборите да са на 9 май, гласуването по пощата
Снимка: БГНЕС

ЕП стартира реформата на Акта за избиране на членове на ЕП с цел преминаване от 27 отделни избори с различни правила към единни европейски избори.

Във вторник Парламентът прие доклад по законодателна инициатива, който има за цел преразглеждането на правилата за европейските избори. Проектът за законодателен акт беше одобрен с 323 гласа "за", 262 гласа "против" и 48 гласа "въздържал се", а придружаващата го резолюция с 331 гласа "за", 257 гласа "против" и 52 гласа "въздържал се".

Съгласно предложената от евродепутатите система всеки избирател ще разполага с два гласа – един за избирането на членове на Европейския парламент в националните избирателни райони и един за избирането на членове на Европейския парламент в избирателния район, обхващащ цялата територия на Съюза, с 28 допълнителни места. За да се гарантира географски баланс в рамките на тези листи, държавите членки ще бъдат разделени на три групи в зависимост от размера на населението си. Листите ще бъдат запълнени с кандидати от всяка от тези групи по пропорционален начин. Общите за целия ЕС листи с кандидати следва да се подадат от европейски изборни субекти, като коалиции от национални политически партии и/или национални сдружения на избиратели или европейски политически партии.

Парламентът също така иска да се реши въпросът с неравенството между половете, като подчертава, че въпреки цялостното подобрение при последните избори, някои държави не са избрали нито една жена за член на ЕП. Текстът предлага въвеждането на листи с редуващи се по полов признак кандидати (zipped lists) или квоти, без да се нарушават правата на небинарните лица.

Другите предложения за „европеизиране“ на изборите включват: 9 май да бъде определен за общ европейски ден за гласуване; предоставяне на право за кандидатиране в избори за европейските граждани, навършили 18 години; определяне на задължителен минимален изборен праг от 3,5% за избирателни райони с повече от 60 места; равен достъп до гласуването на всички граждани, включително лицата с увреждания, и възможност за гласуване по пощата; право на гражданите да гласуват за председател на Комисията посредством системата „водещ кандидат“ (Spitzenkandidaten) чрез общи листи за целия ЕС.

Ще бъде създаден нов Европейски избирателен орган, който да наблюдава процеса и да гарантира спазването на новите правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: избориевродепутатиЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма никакво значение , защото изглежда че ЕП и ЕС въобще не ги очаква светло бъдеще ! От мнного " акъл " и КОРУПЦИЯ напълнихте Европа с неграмотни и мързеливи гладници от всякаква цветова гама , младите ги научихте да живеят на кредити без да ги интересува нищо , 1,2 милиона умират от ПЛЮСКАНЕ и затлъстяване годишно , другите са болни, застаряващи и неграмотни , - И както е тръгнало най-после ще достроят този ЕП , но може и да стане на джамия , ако не този 9-ти Май то доста скоро !
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Текстът предлага въвеждането на листи с редуващи се по полов признак кандидати (zipped lists) или квоти,без да се нарушават правата на небинарните лица."________Вече добре разработената схема роднина-мили(ци)онер-роднина-мили(ци)онер ще бъде заменена с мъж-жена-третополово нещо-мъж-жена-третополово нещо...Откъде ще се вземат,обаче, толкова третополови по нашите земи, за да се оформят тези "листи с редуващи се по полов признак кандидати"? Явно ще трябва да се оформят третополови в спешен порядък
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуване по пощата? Какво следва - гласуване чрез социологически анкети? После - обявяване на резултати според това, как те смятат, че ние искаме да гласуваме. И накрая - обявяване на резултати както те сметнат, че е най-добре за нас. Чуден Нов ред и живот ни чака.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, на кого му пука какво са решили в ЕП. Както е тръгнало, до 2 години тази институция няма да я има. Поради изчезването на ЕС. И ще са късметлии, ако ги приключат руснаците. Защото алтернативата да отговарят пред гражданите на европейските държави ще е много по-ужасна.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите евродепутати как гласуваха? Защото следва вместо български парламент и правителство да има само секретари/ки и преводачи/ки за писане на съответните заповеди.
9
0
 
6
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Ъъъ,наще пощи не работят.Както всичко останало
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит ЕССР!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега пък и "правата на небинарните".Защо дискриминират елфите и феите? То ей от такива изтрещели управници е пропаднала Римската империя - уяждане и разгул
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи искат да гласуваме за кандидат от друга страна, а чужденци ще гласуват за някой български кандидат. Пък после се надявайте тия, за които сте гласували да защитават националния интерес на държавата. Виждате ли накъде ви водят, овце?!
5
1
 
26
 
! Отговори
Себастиян преди 2 години
Мушмуроците от Евросъюза се усетиха че този ход е печелив, тъй като на последните избори в САЩ по този начин успяха да отстранят Тръмп от властта и Стареца "да спечели" изборите !Но тук се надявам народа да скочи: https://disk.yandex.ru/i/VxRuzpOTnkSNNw
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не мой - на 9 май русия ще марширува на парада от Сталинград до Берлин
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да им гласува тлъсти заплати. В бг ще гласуват под 10 % главно техни роднини и партици.
2
1
 
21
 
! Отговори
Axa преди 2 години
Никакво гласуване по пощата. Така демократите фалшифицираха изборите в САЩ. Какви квоти? Какви небинарни? Какви простотии?
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пощите са хакнати. Ще гласуват по ЕКОНТ.