12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия

Фон дер Лайен: Трябва да сме готови за пълно спиране
30 юли 2022 12:29, Александър Попов
93
12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като отново напомни необходимостта страните да бъдат подготвени за евентуално пълно прекъсване на доставките занапред.

"Русия намали или прекъсна доставките на газ за 12 страни от ЕС. Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания или дори пълно спиране на доставките на руски газ", каза тя в интервю, публикувано в събота в португалския вестник Diário de Notícias.

В интервюто тя отбелязва, че „през първото полугодие на 2022 г. ЕС е закупил 38 милиарда кубически метра втечнен природен газ, и тези обеми до някаква степен компенсират намалението на руските газови доставки с 28 милиарда кубически метра". ЕС вече получава все повече и повече газ от Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, и резултатите вече са видими, допълна фон дер Лайен.

"Значителен е и колективният договор на страните от ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%. Това ще помогне за създаването на резерви в очакване на зимата", добавя ръководителят на ЕК. Що се отнася до Иберийския полуостров, според нея „с общи усилия той може да се превърне в платформа за доставка на LNG от Африка и Америка до страните от ЕС“.

„За да се използва пълният потенциал на Португалия и Испания, е необходимо да се развият връзките за пренос на газ между Иберийския полуостров и останалата част от Европа, сега те не са достатъчни. Това би било истинска проява на европейска солидарност в действие“, добави фон дер Лайен и изрази надежда, че "духът на единство и солидарност, който ни помогна да се изправим срещу пандемията, ще ни помогне да преодолеем и тези трудности“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: газФон дер Лайен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало лайнер не си ли малко нахална какъв газ търсиш от Русия след като орева света да налагат санкции срещу нея и наливаш оръжие в Украйна да убиват руснаци
68
0
 
10
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Каква война бе, нали са големи отворковци и вие, които ги величаете? Обявил Путин, нали беше никой, нали Русия беше регионална сила, нали беше бензиностанция с ракети, какво стана?
67
0
 
9
 
! Отговори
Не с доставките преди 1 година
Имат проблем с акъла.
66
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми да ползват газта дето още м. Март гинеколожката Урсула фон дер Лайен се закани да купи евтино от борсите за колективния ЕС.
65
4
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Е нали само ние и Полша бяхме,ква стана тяяяя....май Киро излезе прав,но го ленчуваха простаците от СУ,....кво правим сега ааааааа
64
3
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТАЗИ СЛЕД ДВА МЕСЕЦА ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРА С КАМЪНИ ИЛИ ДЪРВЕ ДА Я ИЗГОНИМ !!!
63
4
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 година
12 страни имат проблем с неадекватните санкции, които ЕК наложи без да пита никого.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама кукло на конци сами се отказвате от рус газ самите плачете че рус спира газта нахални безпределни ку...ч.........та
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70- ФРАНСЕТАТА СЕ ОПТАХА ДА НАКАЖАТ РУСНАЦИТЕ, АМА БЯХА ЗАВРЯНИ ВЪВ КУЧЕШКИ ***. НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА.
60
1
 
16
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Тая Лайен наистина е ***. 300 милиарда блокирани и когато си поискаха парите ревнаха. Турбината е в Германия, ама руснаците виновни. Да вземе едно канче и да бута газ, аз ще се пристроя отзат и ще помагам. Искате газ плащайте. Не щете, няма газ. Путин каза газ има за тези които си плащат.
59
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На война като на война, са казали французите! Путин обяви война арещу почти целия свят, за което ще бъде жестоко наказан!
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
66 чиче май имаш проблем със собствената си сексуалност щом повтаряш едно и също навсякъде
57
1
 
9
 
! Отговори
az преди 1 година
Взимате по 4к евро заплати и хич не ви е на оная работа ония с по 200 евро какво ще прави, заради това не ти пука за газта дърта кукумявке.
56
1
 
10
 
! Отговори
И как ма преди 1 година
Луда бабишикеро ще си готова за пълно спиране. Ще ходиш да копаш с мотиката ли?
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще дава купони за газ, за дрехи, за храна... от вас се иска само да подкрепяте гейовете. Нали за това гласувахте бе, европеидни про'с'таци?!
54
1
 
17
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Много ранко започна мрънкането. Ако Адмирал Жар ви се вижда лош,почакайте да видите Генерал Мраз.
53
3
 
20
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 1 година
Нали това искахте ? Диверсификация. Който иска може да плати на Газпром и ще получи газ. Който не иска, има американски свръхскъп но демократичен газ. Кирчо Пелтека ни уреди точно такъв на цена стотина пъти по скъпа. Може и Азерски газ, но той не е достатъчен и се допълва в Турция със...руски газ. Разбира се със комисионна за Турция. Това важи и за американския, с комисионна за Гърция. Преценете сами. Унгария (в НАТО)и Сърбия купуват руски газ за 80$ ние за 2500$ това е националният интерес !
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
газовата камера хлопна
51
1
 
15
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
Който си плаща, няма проблем. Вие като пазарувате в Билла плащате ли на касата ?
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая немците зимата ще и набият един колец изозадека. Немеца е глезен човек нее като българина да тегли хомота. Зимата като започнат да тракат зъби и стоят на тъмно ще видите какви чудеса ще се случат. Живял съм 4 г във Фракфурт и 6 г. в Саарбрюкен и кътните зъби им знам на немците.