На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите

Понякога възрастните не са готови да ги пуснат, коментира психотерапевт
12 сеп 2022 16:38, Петя Славова
172
На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите си на средна възраст от 26,5 години. Това показват данните на "Евростат" за изминалата година.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, сочи още европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Още по темата

В България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

"Това е част от развитието. Ние се раждаме зависими, преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност," коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си.

Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.

Според специалиста понякога раждаме за да има работна ръка ии заради дълга, че вече на човек му е "време". Според нея децата трябва да се научат да са самостоятелни от рано, да правят избор, според възрастта им без да им даваме и прекалена отговорност.

"Първо напускат дамите, после мъжете", коменитра още специалистът и уточни, че не е описано дали не напускат дома заради това, че сключват брак.

"Трябва родителите да са готови да пуснат децата си, тъй като се изпада в състояние, в което те искат децата да останат", уточни още психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
9
 
! Отговори
АНГЛИЧАНКА преди 1 година
ПО ВРЕМЕ НА СОЦА-НЯМЯШЕ ПРАВО НА 2 ИМОТА ПО НАСЛЕДСТВО НО ОТ БАБА И ДЯДО АКО СИ ПЪЛНОЛЕТЕН ТИ ГО ЗАВЕЩАВАТ АКО ИМАШ ДОСТАТЪЧНО МЯСТО ЗАЩО ДА НЕ ЖИВЕТЕ 2 ПОКОЛЕНИЯ ПОД 1 ПОКРИВ? СИЛНИ СМЕ КОГАТО СЕМЕЙСТВОТО Е СПЛОТЕНО САМ ЛИ СИ ПОД НАЕМ БЕЗ РОДИТЕЛСКИ СЪВЕТ ПРОПАДАШ И НЕ УСПЯВАШ ЗЩОТО НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ТЕБ ЗА ТВОЯ ИНТЕРЕС САМО ТЕ ОМАЙВАТ И ИЗПОЛЗВАТ ВСИЧКИ- РАБОТОДАТЕЛИ БАНКИ ЖЕНИ МЪЖЕ* ПРИЯТЕЛИ*- ВСИЧКИ САМО ИСКАТ И ИЗИСКВАТ ФАКТ
126
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 124 преди 1 година
Защо SS да е провал като мъж и като човек? Той е воювал, доказал се е като мъж. После е създал семейство, на което осигурява добър статус, ако се съди по това, което пише тук. Човекът иска и синът му да е по-борбен, какво нередно виждаш в това? Може би са били по-строги с това момче у дома и затова да е плах в присъствието на баща си. Знаеш ли обаче какъв е на улицата? Щом е ерген и при родителите има отлични условия, защо тогава да ги напуска? Важното е да има добра професия и да не е мързелив
125
1
 
9
 
! Отговори
Коментарите преди 1 година
в сайта винаги са по-смислени,по-забавни и с по-малко правописни грешки от статиите :)
124
4
 
7
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Брей, партито на лудите се вихри с пълна сила! Признавам, весело ми е да чета коментарите хахахаха
123
0
 
0
 
! Отговори
До 126 преди 1 година
ХАХАХАХАХА!
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - Уе ей! Ща намерим оманитеща ретрепем кавтокучи уе ейййй!
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 - Ши гледаш не мии..
120
3
 
16
 
! Отговори
Насо преди 1 година
С 1200 лева заплата кое да платя първо ? Наем ли, сметки ли, гориво на кола ли, ако имам кредит ли, телефона ли....Интересни статии пишете Вие журналята.
119
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS - Щот не ставаш за нищо, ве! Щотси ПРОВАЛ! Провал като МЪЖ, провал като РОДИТЕЛ, рповал като ЧОВЕК!
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 123 - Нарнкоманец неъфе момичето ..
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жалко, много - През соца 1978 г., на 16 г. си купил първия си апартамент и то със свои пари?!?! А бе ти на л..у..ди ли ни правиш? Така се смях като ти прочетох писанието, че ако те срещна някъде, ще те черпя, отдавна не ми е ставало толкова смешно, така спонтанно и изведнъж.
116
3
 
10
 
! Отговори
До Анониме 98 преди 1 година
Не знам в какъв сън си живял до 1989 г., но точно тогава, през късния соц вече се беше очертала тази драма - заплатите малки и трябва да живееш или на таван с тоалетна в мазето, или да чакаш да купиш апартамент в голям град, когато ти дойде реда след 15, 20 и повече години.Или да се завреш в двустайното или тристайно жилище на свекъра или тъста и скандалите започват. На село има къщи, но младите бягат. Затова през 1985 г. започна отрицателният прираст. Къде да правиш деца? В неделя на Витоша ли?
115
10
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
С мъка на сърцето трябва да призная ,че сина ми е горе -долу същия ! И той е от поколението родено след 90-те год !На 27 год и още ми виси на врата ! И защо да се напъва ? Тате има и изкарва парички,мама готви , и всичко наготово ! И страхлив чак яд ме хваща ! Баща ми беше луда глава,аз също,жена ми (азиатката) и тя. Майка ми беше страхлива и свита женица ! Е през поколение ли да върви ?
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 - Ти написа големи истини. Знам една възрастна жена, която непрекъснато плачеше - с искрени сълзи, защото нейното 58-годишно "дете" беше намерило благовиден предлог да се отдели в собствения си апартамент, при това с обещанието да прекарва при мама от петък следобед до понеделник на обяд, работата му позволяваше това. беше много предана майка, но направи чудеса, за да не пусне детето си, а "то" имаше вече 23-годишна стабилна връзка и не беше нито глупав, нито разглезен човек.
113
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде да ходиш с 800 лв стартова заплата? Какво ни сравнявате с държави, които са на светлинни години от нас?
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката кърти!Най-после добро попадение днес.бг!Ха ха.
111
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До И.Б. 31 "Ако родителите осигурят апартамент на вяко дете след 18-годишна възраст и сключат договор с всяко едно от тях за гледане, когато остареят..." Родителите трябва да осигурят на децата си ВЪЗМОЖНОСТ за ИЗБОР според предпочитаниятя и заложбите им - спорт, музика, математика, литература и прочие, самостоятелно жилище и перспектива за развитие; нататък децата решават САМИ. никакви ДОГОВОРИ не вършат работа там, където децата не са тръгнали по своя път заради скудоумието на родителите.
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и?
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които са забегнали рано ги е яд и винаги са завиждали на децата които остават при родителите си повече. Един съвет от мен, стойте си при мама и тате колкото ви е взаимно изгодно и не се занимавайте с *** съвети на пишман експерти. Отделно имате независимост от алчните капиталисти, които само чакат млада наивна мръвка. Преди 89г. пишман пропагандистите ги нямаше и в 95% от семействата всичко беше наред. Никой не им се бъркаше в живота.
108
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може всички хора да се поставят под един знаменател, всеки човек има своя собствена индивидуална съдба, при някои е трагична и това не означава, че не иска да се отдели от родителите си, но няма другаде къде да отиде. А точно родителите са оформили в детството тази трагична съдба с отношението си към детето. Много е важно на какви родители ще попаднеш.