Лекарите скочиха срещу полицейския произвол

БЛС: Арестувани медици без повдигнати обвинения
Обновена: 3 дек 2010 16:47 | 3 дек 2010 16:46,
149
Лекарите скочиха срещу полицейския произвол
Снимка: БГНЕС

„Не сме се чували с директора на болницата в Горна Оряховица д-р Кожухаров. Възможно е да се послушват и нашите телефони, не искаме да пречим на разследването“.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на пресконференция днес по повод скандалните арести на лекари в Горна Оряховица и Благоевград.

Лекарите настояват да бъдат оповестени имената на прокурорите и служителите на МВР, които са разпоредили арестите.

Според председателя на етичната комисия в съюза проф. Милан Миланов полицията е превишила правата си.

Той попита главния прокурор Борис Велчев редно ли е доказани професионалисти в своите области, с над 35-годишен трудов стаж, да бъдат извеждани с белезници като най-големите престъпници в страната.

„Такъв полицейски произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари“, добави Миланов.

По думите му правоохранителните органи са се превърнали в правозастрашителни.

Още по темата

Той добави, че е вероятно БЛС да се обърне към съда в Страсбург, тъй като не можеш да се оплакваш на прокуратурата от прокуратурата.

В отворено писмо на БЛС до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Цветан Цветанов, представено на пресконференцията, се посочва, че ако е налице произвол, виновниците трябва да бъдат строго наказани, още повече че съдът е обявил за несъстоятелни обвиненията срещу медиците от Благоевград.

В писмото се казва още, че МВР и прокуратурата публично трябва да отговорят дали има медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите, или това се прави по преценка на полицаите, под строгия поглед на прокуратурата.

Освен това настояваме ясно и публично да се каже има ли акция „Медиците“ и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци, се казва още в отвореното писмо до двете институции.

От БЛС попитаха вътрешния министър и кой е подал оплакването, за да се стигне до показните арести – родилката, родителите й, човек от болницата или човек от МВР.

Лекарите бяха категорични, че случаят с мъртвото бебе в Горна Оряховица е аборт, че плод в 21-ва седмица от развитието си не може да е жизнеспособен, а полицията твърди, че имало „умъртвяване на плод“.

И докато медиците се оплакваха от полицейския произвол и споделяха опасенията си, че скоро лекарите, които не са емигрирали, ще работят в страх, вътрешният министър оповести пред Народното събрание ужасяващи факти около скандалния случай с мъртвото новородено.

От телефонни разговори, проведени от директора на болницата д-р Кожухаров с другите лекари, става ясно, че детето е било живо денонощие след раждането си и че не само не са правени опити да се спаси животът му, но и са обсъждани варианти за неговото умъртвяване.

„Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул“, казва д-р Кожухаров след смъртта на бебето в хладилната камера след биологичните отпадъци.

Припомняме ви, че на 28 ноември в болницата в Горна Оряховица постъпва 17-годишна ученичка, която ражда преждевременно.

Лекарите не успяват да спасят новороденото.

Два дни по-късно полицаите влизат в отделението и арестуват четирима лекари.

Разговорът между лекарите в деня, в който 17-годишната ученичка е родила, са записани със СРС-та във връзка с разследване, водено срещу шефа на болницата в Горна Оряховица, каза днес главният прокурор Борис Велчев.

 

Той беше категоричен, че са спазени всички процедури при разсекретяването на информацията в СРС-тата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затънали сме до шия в скандали, корупция и некомпетентност - Калина Земеделката, Милиционерския Бюджет 2011 и още и още. А ГРОБ пускат тази информационна бомба на принципа - разделяй и владей.
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не вярвам на лицето Цв. Цв., защото не виждам мотивация в действията на лекарите, да убиват бебето. В същото време Цв. Цв. е затънал в л..на и има мноооого мотиви, за да ни занимава с толкова отвратително нещо.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
80 - Тебе съвсем са ти объркани нещата, милиционерчо. Филми правят режисьорите, а не професорите от БАН. Ама какво се учудвам - нали Вождът ти е прочел само една единствена книжка през половинвековния си живот.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много интересно. Откъде министърът вади ЗАПИСАНИ разговори преди въобще да се е случило каквото и да било ??
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Загуби ме на "професорите от БАН". Аз така и не разбрах какво прави този БАН, знам само, че са им дали 60 млн. лева и те пищят, че са им малко. Интересно ми е колко от тях си възвръщат, ако бяха частен институт нямаше ли да фалират? "Културните дейци" последно чух, че крещят за пари за кино. Моля?! Пари за кино? Ако правят толкова велико изкуство нека си намерят спонсори и да си пуснат филмите по кината да видим колко ще спечелят. Аз не знам за някой филм в Холивуд да искат пари от правителството. Това не е комунизъм, че държавата да бълва пари от нашите данъци в две дупки наречени "култура" и "наука", макар и спорно. Никой не знае какво правят в БАН и никой не се занимава с т.нар. им култура, но искат пари, ами sorry, но както казах нещата не работят така в една пазарна държава. Образованието и Здравеопазването вече са съвсем различен въпрос.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък аз се питам как са стигнали до записите от телефонните разговори, като преди да се даде публичност на инцидента, тези лекари не са били заподозряни в каквото и да било. Това означава, че на всички граждани разговорите се следят и записват и при нужда, се оповестяват и ползват срещу тях. Егати и Биг Брадърщината! Не е за вярване просто!
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предумишлено убийство, казваш? Ще видим съдът какво ще каже. Защото вашите присъди се провалиха доста пъти до сега. И тази работа изглежда като съшита с бели конци. И още по-интересното е защо е упражнен произвол при ареста? Или за полицията това е ежедневие?! Не арестувате ли всеки ден убийци? Всичките ли ги гоните с "десантчици"?
76
0
 
5
 
! Отговори
72 преди 13 години
Аха, така се прави. То и някои други неща се правят. Като ги изведат с белезници се образува наказателно производство, разследва се събират се доказателства, после се внася обвинителен акт и некво там нещо, дето му викат съд сяда, преценява доказателствата и постановява присъда. Да кажем осъдителна. Чак тогава съответния прокурор или който се сетиш излиза и дава пресконференция и се похвалва с добре свършена работа. Така е в белите държави. Тук да ти прави нещо впечатление?
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Милиционерска държава. Всеки е следен и срещу всеки се спретват компромати. Само Бойко и шайката му некадърници благоденстват. На гърба на народа естествено. Жалки нещастници.
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На лекарите пари неим трябват, но на полицаите , за СРСта - трябват. За това 1.5 милр.лв от Здравната отиват за ченгетата да ни подслушват. Е, и при ТАТО не е имало такова слухтене!
73
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ са на нож с цялата интелигенция - професорите от БАН, културните дейци, ВУЗ-овете, сега и лекарите.Ама *** учен не търпи - в това е проблема.А в момента цялата власт е в ръцете на простаци, при това нагли, арогатни и некадърни - с купени дипломи.
72
6
 
8
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
до 60И какво за полицейските методи? Оказва се по последна информация, че е налице предумишлено убийство и затова са арестувани всички съпричасни.
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво е скандалното - че са ги извели с белезници ли? Така не се ли прави с всички при арест?
70
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 13 години
Ееххх Цецооо :)Ум царува, ум робува, ум патки пасе!Ти се опита да пасеш патките... ама патките по-умни от тебе бе... :)
69
5
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Основното е, че е аборт, а не раждане. Досега по света никой плод не е оживял рпи толкова ранно "раждане".
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти от къде знаеш че така се е оказало да не си чула записите
67
0
 
13
 
! Отговори
Има нещо гнило в.... преди 13 години
В Горна Оряховица ужасно мирише но от болницата ли или от полицията още не е ясно....
66
11
 
7
 
! Отговори
невена преди 13 години
незнам от кога са подлушвани и не е хубаво да сме подслушвани,ама в случая се оказа,че имало за какво
65
0
 
8
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 13 години
Дано няма фалшификации при записите, иначе става страшно.Все пак, ако са считали бебето за мъртво - а то е живяло в моргата 24 часа!?!Нещо невероятно има.Или дори не е поставено в хладилна камера, ако се е считало мъртво!?!
64
0
 
16
 
! Отговори
55 преди 13 години
Що аз съм сто пъти по наясно от теб за ползането на СРС-та. Имам ли милиционерското ти разрешение да се изкажа :)))). Наред с това съм наясно и некой други такива правила дето една дебела книга на която и викат НПК ги пише. Пък и неква конституция съм чувал да има. И некакъв закон за МВР :). На база на това имам ли право да изразя мнението си :)) Което всъщност е, че нямам представа дали лекарите са виновни или не, но от пресконференциите и брифингите на Цеци има нарушения на дозина права по тия книжлета :))). Ако има читав съдия в тая държава такова дело напрактика няма как да бъде гледано безпристрастно и следва да си направи отвод. Благодарение на Цеци специалита по Европейско право :))). Ако това не е натиск и намеса в работата на съда, здраве му кажи. А тук е и отговора на твърденията ти за хала. Ами мой човек на този хал сме точно заради такива като Цеци и тебе, дето правят всичко друго само не и това за което са назначени и им се плаща. Айде сега със здраве.