35 липсващи лекарства отново ще са достъпни за пациентите

Те са за лечение на онкологични и сърдечно-съдови заболявания
Обновена: 14 мар 2011 16:14 | 14 мар 2011 16:12,
8
35 липсващи лекарства отново ще са достъпни за пациентите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

35 вида лекарства, които не се внасят у нас през последните 4 години, отново ще бъдат достъпни за българските пациенти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Медикаментите са за лечение на онкологични, хематологични, сърдечно-съдови заболявания, епилепсия, отравяния и др.

Основната причина за липсата на тези медикаменти в страната ни е отсъствието на търговски интерес от страна на фармацевтичните фирми заради малките количества, които са нужни за лечението на пациентите.

По данни на националните консултанти у нас нуждите на година от подобни медикаменти варират от 20-30 опаковки до 3-4 хиляди.

Част от тези лекарства изобщо не са регистрирани, а други са разрешени за употреба у нас, но никой не ги доставя. Това пък кара пациентите от години сами да търсят начин да се снабдяват с медикаментите от други страни.

Един от най-големите дистрибутори в страната „Софарма Трейдинг” гарантира, че ще осигурява 30 от тези медикаменти по реда на Наредба 2. Тя дава възможност в страната да се внасят лекарства, които не са регистрирани за употреба и липсваха в лечебните заведения.

Здравното министерство ще съдейства за по-бързата регистрация на цени на два от другите медикаменти, така че да станат налични в търговската мрежа, а след разговори с производителите ще се възобнови доставката и на останалите три препарата.

Всеки производител, който реши да преустанови продажбите на лекарство от Позитивния списък, което е единствено като вид в страната ни, ще трябва да уведоми писмено Министерство на здравеопазването поне две години предварително. Изискванията ще залегнат в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Също така производителят ще трябва да осигури достатъчно количества за задоволяване на нуждите на страната през този период. След изтичането на двете години той ще трябва да заличи и лекарството от позитивния списък, ако не го направи, това ще става автоматично, за да може да се осигури вносът на медикамента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
към 5 преди 13 години
Подходящ ник!
6
0
 
2
 
! Отговори
кака преди 13 години
А защо вече 3-ти месец няма ваксини за задължителен прием -PENTAXIM, TETRAXIM и SYNFLORIX- Питам МЗ!!!!!Защо вече цяло тримесечие не са закупени тези ваксини.
5
1
 
3
 
! Отговори
ИДИОТ преди 13 години
ТЕЗИ ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА СЕ ПОЯВИХА ЗА ИЗБОРИТЕ
4
0
 
1
 
! Отговори
аман преди 13 години
от корумпирани хора по върховете... явно някой е платил и се появи тутакси интерес да се внася що не я рязпуснем тая държава и всеки да си се оправя както намери за добре... само се залъгваме че я има
3
0
 
7
 
! Отговори
Олеее преди 13 години
А помните ли как ни убеждаваха, че като се приватизират всички държавни аптеки и фармацевтични заводи, ще изчезне тоя проблем и всичко ще е по мед и масло???? А каква стана тя ? Не само, че няма животоспасяващи лекарства, не само че цените на лекарствата са в пъти по-скъпи, ами и далаверата покрай тях се е увеличила в пъти!!!! ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ !!!
2
0
 
11
 
! Отговори
ддт преди 13 години
Браво !!
1
5
 
3
 
! Отговори
mnogo digam! преди 13 години
Ohooooo pak 6te ima ababoli qko po aptekite!