Екзотични храни срещу висок холестерол

Червеният ориз и тофуто помагат за неговото понижаване
26 сеп 2015 08:29, Румяна Тасева
3
Екзотични храни срещу висок холестерол
Снимка: Reuters, архив

Не само чесънът, но и лукът се оказва полезен за поддържане стойностите на холестерола в норма. С какви други продукти можем да им повлияем?

Продължаваме със списъка на д-р Станли Хейзън, според когото хранителният режим включващ тези храни би могъл да работи в насока подкрепа на програмата за контрол на високия холестерол. Това по негови данни допринася за понижаване на стойностите му допълнително с 5-10%. Д-р Станли Хейзън е ръководител на сектора по превантивна кардиология на Кливланд Клиник. Списъкът, който представя на обществеността е получен въз основа на данни за ефекта на различни продукти при научни изследвания.

 
1. Червен ферментирал ориз е храната, към която би следвало да се обърнат хората с висок холестерол. Има данни, че консумацията му помага за понижаване на стойностите му с 10 – 30 %, което се дължи на специфична съставка в него - монаколин K. Същият влиза в състава на медикамента ловастатин и като него монаколинът блокира получаването на холестерол в черния дроб, при което се получава ефект на използване на наличния LDL холестерол в кръвта.
 
2. Тофуто или китайското соево сирене, оказва се, също има понижаващ концентрацията на лош холестерол в кръвта ефект. Действат и други соеви продукти, като експерти отхвървят слуховете, че те имат отношение към развитието на ракови заболявания. Според изследователи от Харвардското медицинско училище консумацията на 280 грама тофу или 2 ½ чаши соево мляко на ден може да подобри стойностите на холестерола с 5-6%. Ефектът се дължи на фитостеролите в соята. Освен това тези продукти, въпреки че създават усещането за консумацията на млечни, не съдържат животински холестерол. Ефект има дори ако от време на време за седмица обичайните животински продукти се заменят със соеви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
чичо Скруч преди 8 години
Ех , кинти , кинти ...Нашите баби и дядовци само червен ориз и тофу ядяха , та нямаха никъв холестерол и живяха по сто години 1