Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
260
0
 
0
 
! Отговори
bussness man преди 13 години
kupuvajte Japon cargoizberete japonskoto ...
259
0
 
2
 
! Отговори
Паци преди 13 години
Съчувствам искрено на японския народ. Ако българските политици са далновидни ще предложат убежище на тези хора и те ще ни направят хора
258
2
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
iaponci molete se i za balgarite te i bez radiacia si zaminavat po malko kato vas.
257
2
 
3
 
! Отговори
Болл преди 13 години
Не злословейте, срещу японците! Истината е, че сред цялото човечество има и безотговорни алчни егоистични човеци, носещи с делата си смърт и разруха за много невинни души. но има и много свестни японци! Япония ще се възстанови! А и мисля да се позаледят полйюсете на планетата, че нещо я поразтопиха хората с техните дела? Не се спират на романтичин пътувания със совалки, самолети, за едно кафе отиват в другия край на света? Да - хората са виновни с безотговорността си - многодество и купони!
256
2
 
4
 
! Отговори
още един човек преди 13 години
до един човек- Голяма е силата на молитвите отправени към Бог! Зашото виждаме как по човешки не можем да се справим
255
3
 
6
 
! Отговори
.... преди 13 години
Молитвите ще помогнат да бъдат намерени хилядите безследно изчезнали , липсата ви на вяра води до вашата гибел.
254
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето групата във фейсбук за поканване на 1млн. японци в България - facebook./group.php?gid=151476378211988 (махнете разстоянията)
253
4
 
44
 
! Отговори
един човек преди 13 години
Нашите молитвите не ще помогнат на оцелелите от трагедията японците. Ние нито знаем, нито пък може да се молим, а и докато нашите молитви стигнат до Страната на изгряващото слънце, японците ще дръпнат със светлинни години напред...разминаването на двата народа във времето и пространството е огромно. А това че 1 млн. японци ще дойдат у нас да живеят е по-малко вероятно, от колкото да населят Марс, там шансовете им да оцелеят са в пъти по-големи. Жал ми е за тези хорицата, които повторно са изправени пред ядрения кошмар. Още по-жално ми за нас, като българи, че не сме поне малко като японците трудолюбиви, смирени, дисциплинирани, единни и горди като народ. Всичко друго е казано...
252
4
 
16
 
! Отговори
Деси преди 13 години
Бог Не наказва, а това са последствия от нашето зло отношение към планетата...и все пак, някой трябва да ни напомня че не ние сме най и над всичко....
251
1
 
13
 
! Отговори
Само аз преди 13 години
Може да звучи глупаво, но мисля, че има Бог и той ни наказва за това, което причиняваме на Земята. Вече сме станали роби на технологиите и зависим изцяло от интернет и електрониката. На година унижощаваме милиарди тонове хартия, храна и вода. Има наказание и Япония е само началото. Там поне са 130 пилиона. Ако тук ни удари 9 по рихтер, 7-те милиона ще са вече дълбоко под земята. Пази поже, но ти не спираш. Ресурсите много скоро ще свършат. Самоунищожаваме се
250
0
 
2
 
! Отговори
до 253 преди 13 години
абе историк какво да кажем за нацистка Германия или Сталиновия СССР!Къде се отплесна-за друго става дума!!
249
3
 
6
 
! Отговори
d преди 13 години
PRAY FOR JAPAN...
248
1
 
23
 
! Отговори
an преди 13 години
Горките хора, срещу природни бедствия човек е безсилен. Моля се от сърце бързо да се оправят. Последиците от радиация ще бъдат жестоки.А у нас и без катаклизми сме за оплакване. Докато има *** по върховете ще е така.
247
7
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
samo chistka do 2012-13 paplach takava i na dr.mesta tribva da ima ,toia planeta da si otdahne malko hlebarki takiva .7 miliarda s 50 procenta *** ,gospod si znae rabotata ,toia sviat toi si go e satvoril, toi i da si go regylira.
246
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шапка им свалям на японците-такава организираност и приемане на действителността със завидно самообладание!
245
21
 
6
 
! Отговори
9999 преди 13 години
И ние се молим вече 20 години ама нико не ни чу.Спасявайте се както можете и тишина пичи въшки.От колко време се молим за Белене,абе сега да видите как се живее без АЕЦ.Всичките да ви ги отнесе цунамито
244
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TO ПО-СКОРО СВЕТЪТ ТРЯБВА ДА СЕ МОЛИ ЗА НАС , ЧЕ С ТОВА УПРАВЛЕНИЕ СМЕ ПО ЗЛЕ И ОТ ЯПОНИЯ !!! ДОЛУ ГЕРБ!!!
243
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 13 години
до cs - Ми като ни е толкова акъла ще им станем. Но поне ред ще има. А сега не сме ли роби - на монополисти, на мутри, на олигофренични политици. А??
242
2
 
10
 
! Отговори
тони преди 13 години
Много вярно казано от 253 жалко че във България не знаят история!...искам да кажа нещо само!.. във Япония даси откриеш банкова сметка ти проверяват цялото досие и несе знае дали ще можеш даси откриеш освен ако някой Японец нети стане авал!... това е като нещо за кандидастване просто там законите за чужденци са много твърди........
241
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Samoubiistvoto e po-goliam griah ot ubiistvoto. Po vreme na vpina niamash pravo na zbor dali da ubivash ako streliat sreshtu teb no samoubiistvoto e ldost. Znak na bolna psihika. Samo chovek bez viaa posiaga na jivota si .Te sa bili care na samoubiistvoto