Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва

Поевтинее ли токът обаче, поскъпва парното
Обновена: 4 юни 2013 15:55 | 4 юни 2013 11:37,
128
Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва
Снимка: БТА

Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва, призна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заради кроссубсидирането поевтинее ли електрическата енергия обаче, ще поскъпне парното, допълни още тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Припомняме ви, че служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев посочи кроссубсидирането като сериозен проблем за енергетиката.

Премахването на тази практика беше използвано в предложената промяна за ценообразуването на енергийния микс.

Методиката беше представена в края на миналата седмица, като идеята тепърва ще бъде дискутирана.

Евгения Харитонова заяви още, че тепърва предстои понижение на цената на соларните панели в Европа заради навлизането на китайски продукти. По този начин ще поевтинее и електричеството, произведено от фотоволтаиците.

Тя обаче смята, че в страната вече няма свободни мощности за фотоволтаични и вятърни централи.

Това становище се потвърждава и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е направил предложение за изграждане само на водни централи и централи за биомаса в някои райони на страната.

Харитонова коментира още и становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според което има дискриминация към производителите на топлинна енергия. Според председателя на ДКЕВР това касае наредбата за топлоснабдяване, чийто автор е Министерството на икономиката и енергетиката.

Относно идеята за индивидуални договори между потребителите и топлофикациите тя коментира, че това ще наложи промени в Закона за етажната собственост.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
DKEVR преди 10 години
Ще плащаме ли "зелена" енергия до позеленяване :(chara.blog.bg/politika/2013/06/06/shte-plashtame-li-quot-zelena-quot-energiia-do-pozeleniavane.1117669
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шок...
104
3
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айде да ви вдигат с тока с 30%,че ми бактиса от вас.
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Логиката е проста - във всяка сметка има високоефективна енергия от когенерация. Нито е високоефективна, нито е евтина. Това е ел. енергия от ТЕЦ. По този начин всеки един в БГ спонсорира чарната дупка топлофикация...Абсурда че ТЕЦ произвеждат тази енергия, продават я на висока цена, а работят/респективно плащат енергия от микса на по-ниска дори няма да го коментирам...
102
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
"поевтинее ли електрическата енергия обаче, ще поскъпне парното" - Странна логика. Не съм специалист, но ако тази логика е вярна това означава липса на конкуренция. Ако тока падне повече хора ще зарежат парното и ще се отопляват на ток. А да се вдига цената на продукт, на който намалява търсенето не отговаря на пазарната логика!?
101
2
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Самото признание на тази жена, че токът е по-скъп, отколкото трябва, на мен ми стига! Какво ми дреме за парното, като нямам такова, а се отоплявам на ток! Сега можем ли всички, които сме ощетени от държавата по отношение на цените на тока да заведем общ иск?
100
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А и токът ще поевтине и парното ще поевтинее. .Защото ние само това чакаме.Да ни заплашват и изнудват мошеници, чиновници,топлинни счетоводители и да ни поставят разни условия.Ти защо си на този пост , бе госпожа другарко ? Защо си на такава заплата ?Нали ти беше Зам.министър на Д.Добрев и отговаряше за енергетиката. Как вдигна токът преди година , а сега го сваляш?Как го правиш този номер,а????
99
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
110 губи се във фиша ви за месечното възнаграждение ,а той е такъв защото дейсността с която се занимавате е по-малко конкурентноспосна и с по-ниска принадена стойност
98
1
 
11
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
По- голяма мафия от Топлофикацията на София няма!! При спряно парно да им плащаш сградна инсталация по 70-80 лв!!! И защо настройват хората, че ни спонсорират с тока парното!Ние не ползваме парно и мръзнем и всичко отива при топлинната мафия- Р. овч. Вальо топлото !
97
1
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Поздравления Господа , най-после стигнахте до истината , цял живот съм живял в центъра на София , ни никога на парно , преди по време на социалзима сметките им бяха направо смешни защото ТЕЦ директно се дотираше от държавата , понеже комплеските главно бяха витрина на социализма , сега тази дотация е заменена с "кроссубсидирането" при когенерацийте , а през цялото време ни занимават по телевизията с проблемите на 15% от населението на страната сиреч с ползвателите на парно , които се крадат
96
2
 
5
 
! Отговори
Debora преди 10 години
Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва**********do Харитонова ..Харитонова, Токът v Evropeiskite strani e 5% ot srednata mesechna zaplata na koiato i da e Eropeiska strana. V Balgaria tokat e 60% ot srednata mesechna zaplata za stranata.Kogato faktite govoriat i Bogovete malchat MOJESH LI DA MI OBIASNISH,KADE SE GUBI RAZLIKATA MEJDU 5% i 60%. ???Omrazna mi ot kradci i dalaveradjii v tazi darjava. Ako sa doshli vremena za voina,nikoi niama da gi spre !
95
2
 
6
 
! Отговори
Гьон Сурат преди 10 години
Ами парното не е в цяла България,а само в любимата ви София и още няколко големи градове,а токът е за цялата страна.Който е на парно,да си му бере кахъра,като не може да живее в столицата на парно,да отива на село на дърва.Няма цял живот да събира стотинки,че да ви плаща парното.Аман вече с вашата столица,събрахте на цялата страна ***.
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парното е лукс в момент във който се борим за оцеляване!!!!!!
93
2
 
7
 
! Отговори
КОЛОНИАЛЕН РОБ В БГ преди 10 години
КОЛОНИАЛНА БЬЛГАРИЯ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ - РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. Е ПРАВ ЛИ Е СИДЕРОВ ЧЕ БЬЛГАРИЯ Е БАНАНОВАТА РЕПУБЛИКА НА САЩ И ЕС - ПРАВ Е! И ТОВВА ПРАВИ ЛИ ГО ФАШИСТ - НЕ НО ВСИЧКИ КОЛОНИАЛНИ МЕДИИ В БЬЛГАРИЯ ЛЬЖАТ ЧЕ Е ФАШИСТ И ВРЕДЕН ЗА БЬЛАРИТЕ - ТОВА Е ЛЬЖА ТОЙ Е ВРЕДЕН ЗА КОЛОНИЗАТОРИТЕ ОТ ЕС И САЩ!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
taka nema daima kupeni glasove za chasove
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инсталирани мощности актуално състояние Централа Мощност(MW) Цена (лв./MWh)АЕЦ Козлодуй 2000 42.30ТЕЦ Марица Изток 2 1600 66.81ВЕЦ на НЕК 2713 79.18ТЕЦ AES 3C Марица Изток 1 670 133.98ТЕЦ ContourGlobal Марица Изток 3 908 95.79ТЕЦ Варна 630 101.27ТЕЦ Бобов дол 420 101.49ТЕЦ Марица 3 110 101.87ТЕЦ Русе 220 149.80Ветроенергийни ~860 130-191Фотоволтаични ~1040 236-699Други ВЕЦ и ВЕИ ~400 ~200Топлофикационни централи ~780 255.16Заводски централи ~600 157.81ОБЩО ~12900
90
2
 
9
 
! Отговори
hahaha преди 10 години
носят софиянци на гърба си...ако не е софия и бизнеса с заетостта тук, щяхме да сме в каменната ера, така че по спокойно с омразата, всички сме българи и се опитваме да оцеляваме
89
0
 
14
 
! Отговори
иван преди 10 години
това е поредната манипулация на властта- да се противопоставим имащите парно на нямащите парно.Защо хората на парно отопление се отказват ако е толкова евтино?Надписват се сметки за парно и няма как да се разбере за какво и колко се плаща.Проблемът не е това.И това не е правилно- да се субсидира с тока цената на парното.Проблемът е друг- държавата се задължава да изкупува скъпият ток ,произведен от американските Марица-изток ,от цветелинките-зелени веи и депутатските фотоволтаици много скъпо.
88
1
 
4
 
! Отговори
БИРИ преди 10 години
СЕЛЯНИ СРЕЩУ ГРАЖДАНИ,ДОКОГА? youtubeИстория России XX века. 37. Без надежды на спасение
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало, Главния прокурор, кога ще се самосезираме за претърпени щети и пропуснати ползи на крайния потребител, поизвестен като "народ" и "население"?Или ще стигаме докрай само за когото и когато трябва?

Спонсорирани публикации