Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"

Той отстъпвал на VT-4 – Made in China по маневреност и цена
Обновена: 10 юни 2015 14:16 | 10 юни 2015 11:33, Елка Василева
450
Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"
Снимка: Reuters

Опитите на руското политическо ръководство да изгради партньорски, а може би дори съюзнически отношения с Китай, не попречиха на китайските експерти да направят доста неласкави изказвания за най-новите образци руска военна техника.

Този път това стана по отношение на перспективния руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4. Това се казва в материал в "Женмин жибао", който е официалният печатен орган на централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Още по темата

Изданието се позовава на компанията Norinco, която е основен производител на танкове /включително и VT-4/ в Китай. Според китайците "Армата" отстъпва на техния танк по маневреност, качество на автоматиката и системите за управление на огъня, да не говорим пък, че руският танк е значително по-скъп от китайските, пише Утро.ru.

От Norinco не пропускат да отбележат и спирането на танка "Армата" по време на репетицията за парада на Червения площад на 9 май. Според китайските експерти проблемът бил свързан с недостатъци на трансмисията на руската машина. Съдейки по това с какви трудности спрелият „Армата“ беше евакуиран от дошлия влекач, най-вероятно е била счупена скоростната кутия, смятат китайците. Не е нужно да си експерт, за да разбираш, че подобна авария в бойни условия ще е равнозначна на гибел на бойната машина.

Китайците не пестят критика и за огневата мощ на танка, както и за двигателя на „Армата“.

Доколко са прави китайските експерти в изводите си за превъзходството на VT-4 над „Армата“, е трудно да се каже. „Армата“ обаче представлява абсолютно нова платформа, която и до момента не е придобила окончателните си очертания. А VT-4 се произвежда серийно, пише Утро.ru.

Нещо повече, не бива да се забравя, че повечето съвременни китайски танкове са резултат от дълбока преработка и модернизация на основните съветски и руски модели. VT-4 е единственият модел, който в конструкцията си няма „руски предци“. Опитът от неговата експлоатация е сравнително малък, така че е безсмислено да се говори за пълно превъзходство на китайската машина над руската, пише руското издание.

Единственото, за което е наистина трудно да се спори с китайците, е невероятно високата цена на руския танк. Предвид високата технологичност на „Армата“ е рано да се говори за скорошно започване на масово производство. И дали "Уралвагонзавод" ще успее да намали себестойността на перспективния танк и кога ще се случи това, засега не може да се каже.

Според руското издание реакцията на китайците е продиктувана не толкова от военно-технически, колкото от търговски фактори. От Norinco посочват, че в условията на намаляване на световното търсене на танкове потребителите би трябвало да се насочат към китайската продукция, която е по-евтина от руската и западната.

Друг извод, който руското издание прави, е че въпреки изявленията за партньорство и приятелство, китайската страна продължава да се държи понякога неоправдано твърдо към всичко, свързано с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: КитайРусиятанкАрмата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен393 1944 нищо не е решено без запада о4аквай ядрена гъба над москва
324
2
 
12
 
! Отговори
Ха,ха преди 8 години
Винаги с огромен интерес чета хумористичните статии на г-жа *** Василева по всякакви теми за Русия....Страх лозе (сайт)пази,нали?
323
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виатнамците биха Китайците тогава А Китайците Биха ссср Какво говори това за ко4ината на путин
322
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
391, пишеш глупости! Шърман влиза в масово производство края на 43г, а 44-та след началото на деснта започва транспорт за Европа. А ако не си запознат (което е видно), през 1944г. войната е решена!
321
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно е журналистиката, а нещо съвсем друго са бойните действия.... Между другото, навремето в края на 70-те, имаше "напрежение" между Виетнам и Китай. Тогава китайски части навлязоха в погранични райони на Виетнам. Виетнамците въоръжени със "Сделано в СССР" за около седмица решиха конфликта в тяхна полза. Китайците ползваха собствени образци пословични с лошата си стомана тогава. Така че - Едно е журналистиката, а нещо съвсем друго са бойните действия.
320
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шърма понеже е *** е основен танк в ГВАРДЕСКИТЕ дивизий на сталин а Великолепния т34 го дават само на разни дръпнати и угузко говоряшти славяни от Киргистан
319
5
 
8
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Гого--376;Една трета от въоръжението на СССР през ВСВ е от САЩ. Чети повече за ЛЕНД ЛИЗА. Самоот алуминия който САЩ даде на руснаците могат да се изработят 130 000 самолета. Половината алуминий от всеки руски самолет е от САЩ, Даваха им Храна и облекло за изхранване и обличане на 10 милиона войника. Не пиши глупости
318
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро Кривото то за туй китайския самолет веке е към 40 бройки а руския т50 е само 5 и то едната изгоря
317
0
 
2
 
! Отговори
моше преди 8 години
закон на мойсея Директно от тората корана и библията и в трите го има и Нека ако мъжко легне с мъжко да загине от нож да бъде кръвта им връз тях
316
5
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Аноним370;За танка Шърман могат да говорят само руските ветерани воювали с него. Челната му броня е от 75 д0 100 мм. Има хоризонтален стабилизатор,зенитна картечница.За Русия е доставен с по--широки вериги и дизелов двигател.Има радиостанция и телефон за връзка с пехотата.Цялата армия на Ген Кривошейн е въоръжена с тях.Доставени са окло 15 000 бр.Оръдието е по--добро от руските. Танк МАТИЛДА има челна брона по--дебела /78 мм/ от руските КВ-75 мм. Всеки танк отстрани и от зад е уязвим. На Т
315
0
 
6
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
Бе те китайците и със самолетите много се надуха и почнаха сами да си ги правят, уж по добре от руснаците, щото изглежда лесно - копи/пейст на тенекетата, слагаме китайска електроника - там сме мноо напред, ама изведнъж се оказало, че няма да ги ползват на Плейстейшън, а за прихват на американскиъИйгъли и Раптъри и китайските двигатели нещо издишат! Та сега извиват на Путин ръцете да дава бърже Су34, че работата не била добре!То оръжието на книга е ОК. Въпросът е колко войни си спечелил с него
314
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Библията също пише - "....и нека всеки престъпил в мъжеженство подари душата си на сатанаил, който (след ходене по голяма нужда) да се избърше с нея.
313
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В библията пише С огън поразих земята на гога и магода и сринах княза на рос за дето бе срещу народами. И язви покриха лицата им понеже бяха СИНОВЕ НА ЛЪЖАТА и мамеха народите с поклонението пред 4ервения змей
312
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Евреите призовават папата да анулира посещението на Путин във Ватикана заради повредата на Арматата по време на тренировките.
311
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бг евангилие от *** ШЕЛОМОВ рави
310
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГогоДа бе .. руснаците с прашки са станали победители.
309
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгНа руски ли го пише ?
308
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руски и китайски танк на се предлагат на клиент .Той взел китайския. Руската пропаганда пуснала следната опорна то4ка. След тежки изпитания и заговор на САЩ нашата машина зае достойното второ място А китайската машина бе пред последна
307
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците като световна работилница имат уникалната възможност да имат достъп до почти всички върхови технологии (измислени на запад). Освен това, имат огромен потенциал от хора за всяка възможна необходима роля. Китайците за 10тина години ще използват Русия само за бензиностанция.
306
3
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Библията пише че Русия и Китай ще са дружки срещу Содом,Гомор и Антихриста(прикрит евреин).

Спонсорирани публикации