Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"

Той отстъпвал на VT-4 – Made in China по маневреност и цена
Обновена: 10 юни 2015 14:16 | 10 юни 2015 11:33, Елка Василева
450
Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"
Снимка: Reuters

Опитите на руското политическо ръководство да изгради партньорски, а може би дори съюзнически отношения с Китай, не попречиха на китайските експерти да направят доста неласкави изказвания за най-новите образци руска военна техника.

Този път това стана по отношение на перспективния руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4. Това се казва в материал в "Женмин жибао", който е официалният печатен орган на централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Още по темата

Изданието се позовава на компанията Norinco, която е основен производител на танкове /включително и VT-4/ в Китай. Според китайците "Армата" отстъпва на техния танк по маневреност, качество на автоматиката и системите за управление на огъня, да не говорим пък, че руският танк е значително по-скъп от китайските, пише Утро.ru.

От Norinco не пропускат да отбележат и спирането на танка "Армата" по време на репетицията за парада на Червения площад на 9 май. Според китайските експерти проблемът бил свързан с недостатъци на трансмисията на руската машина. Съдейки по това с какви трудности спрелият „Армата“ беше евакуиран от дошлия влекач, най-вероятно е била счупена скоростната кутия, смятат китайците. Не е нужно да си експерт, за да разбираш, че подобна авария в бойни условия ще е равнозначна на гибел на бойната машина.

Китайците не пестят критика и за огневата мощ на танка, както и за двигателя на „Армата“.

Доколко са прави китайските експерти в изводите си за превъзходството на VT-4 над „Армата“, е трудно да се каже. „Армата“ обаче представлява абсолютно нова платформа, която и до момента не е придобила окончателните си очертания. А VT-4 се произвежда серийно, пише Утро.ru.

Нещо повече, не бива да се забравя, че повечето съвременни китайски танкове са резултат от дълбока преработка и модернизация на основните съветски и руски модели. VT-4 е единственият модел, който в конструкцията си няма „руски предци“. Опитът от неговата експлоатация е сравнително малък, така че е безсмислено да се говори за пълно превъзходство на китайската машина над руската, пише руското издание.

Единственото, за което е наистина трудно да се спори с китайците, е невероятно високата цена на руския танк. Предвид високата технологичност на „Армата“ е рано да се говори за скорошно започване на масово производство. И дали "Уралвагонзавод" ще успее да намали себестойността на перспективния танк и кога ще се случи това, засега не може да се каже.

Според руското издание реакцията на китайците е продиктувана не толкова от военно-технически, колкото от търговски фактори. От Norinco посочват, че в условията на намаляване на световното търсене на танкове потребителите би трябвало да се насочат към китайската продукция, която е по-евтина от руската и западната.

Друг извод, който руското издание прави, е че въпреки изявленията за партньорство и приятелство, китайската страна продължава да се държи понякога неоправдано твърдо към всичко, свързано с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: КитайРусиятанкАрмата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
10
 
11
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Руснаците и без танкове спечелиха Втората Световна война срещу фашистите, така че не ги мислете. Чудя се от къде ги изравят тия статии, какво ни интересува нас какво са казали китайците за руските танкове? Мен повече ме интересува къде отива 16 млрд. заем, който Бойо взе от американската банка...
304
8
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Нацистките *** ликуват че китайския танк е по-добър от руския,ама дали е така нема значение.
303
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
взимаш два вестника един зас и малко картон зглобяваш една армата лепваш и цена от 6 милиона долара Казваш без аналогово и ето ти Т14 НАКРАЯ ТИ СЕ СМЕЯТ И КИТАЙЦИТЕ
302
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като и китайците го казаха в прав текст ясно колко става Армата
301
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе нали уж Русия и Китай щяха да бъдат първи дружки.. ко стана ? Китайците май не са го разбрали така, а ?
300
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
заглавието е кошмарно! Като стар танкист мислех, че поне до скоро за един танк са важни съвсем други характеристики - дебелина и издържливост на бронята, калибъра, автономния пробег, видовете гориво, тактическата обосновка...и още много други реквизити! Обаче китайците си държат на цената! Не дай боже никому да участва в бойни действия с евтин танк, пък бил той маневрен! Нещо като легендарния Шърман от ВСВ - горящ ковчег...
299
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Поне за скрап не го ли бива?
298
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Е извинявайте ама Руските стоки трябва да бият Китайските по качество. Едните са последни по качествена техника другите предпоследни.
297
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** *** преписвала... щото така й казали.. че тя да не е виновна женицата.. и тя гладна, милата
296
1
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До АнонименМного ясно, че не. Нашите танкове ще са най-най-най добрите. Ще можем гордо тогава да кажем, че освен най-хубав кючек, имаме и най-хубав танк. Нали това... ако почнем да произвеждаме и танкове (все пак разбирачите са много). За сега само обаче май само кючеците ни се получават...
295
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧекистАма и ние ли ще ги произвеждаме с куполи от картон и фазер като показания на Червения площад?
294
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gospodi,bratushki problema vi v Armata,koyi iz vas znaet otkade tova ime,stavya mu otlichen?Odin tank "Made i Bg" imate?Ostavite rusnaci na mira,te vinagi pobezhdavat.
293
1
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Около 310-320 разбирачи на танкове в тази тема... Вземе и ние ли да почнем да ги произвеждаме...
292
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 359Искали са да го купят друг път. Ти си поредната русофилска мишка зомбирана от ужасяващата с лъжите си руска пропаганда.
291
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, ха...В Русия се провежда състезание на танкисти, наречено Танков Биатлон.Там китайските танкове станаха за смях.Точно тези, същите, за които тук ни пишете колко са велики и как са по-добри от Армата.Китайските танкове постоянно се чупеха, на скоростните отсечки старите руски танкове ги задминаваха като спрели. На стрелбите не се представиха добре.При удари в препятствия им се откътваха и посипаха по пътя части.Гаснеха при преминаване на водно препятствие и какво ли не още...Смешници
290
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проекта Новорусия на територията на Украйна се провали, но проекта Новокитай на територията на Русия със сигурност ще се осъществи.
289
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4...----Бла, бла, бла ... това е поредната пропагандистка статия от "информационната война". Тоест, пак помия ни наливат от Днес БГ!Е, като е толкова лош танкът и "Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата", питам аз, защо Китайците са заявили желание да го купят?Естествено, в пропагандистките опуси в Днес БГ, няма да прочетете друго освен чисти лъжи
288
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да купувам нито Армата,нито VT 4.Да направят руснаците и китайците свестна кола.И с Армата и без Армата в Афганистан се изложиха и избягаха безславно и руснаци и американци.
287
4
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
До Анонимен - 350 - Ванга е една наиван старица, която беше използвана от шушумингите около ЦК на БКП за изотерични измишльотини. А СССР и Русия винаги са грабили българия, както и Турците не са ни грабили. Сто долара струват 1000 куб метра газ в Северна Дакота отчетени на газомера на мой колега. В България на границата секретно около 500 долара - за потребителите да се добавят 30%. Като млад инженер програмист започнах с 115 лева. Сега племенника с 2 000 лева. Като лъжеш не се бърши с Ванга.
286
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, Боже, Китай казва за качеството....Всичко е ясно! В бизнеса няма приятели; в бизнеса е само интереси.

Спонсорирани публикации