Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността

Има отговорност, въпреки всичкия хаос, заяви министърът на финансите
11 сеп 2021 09:00, Петя Славова
213
Асен Василев: Над милион пенсионери са извадени от бедността
Снимка: БГНЕС

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство


"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еее колко е способен от Харвард идва за три месеца вдигна стандарта на живот с 30% на цялата държава .. парно ток вода горива хляб ... всичко е кореком вече и пенсийте високи .. а до пролетта ще сме като в Дубай
177
0
 
1
 
! Отговори
Ангелова преди 2 години
До ПенсионерЗа какви 120 лв. говорите, добавят Ви още 70 лв. към пенсиите от месец септември!!!!!!!Много сте зле с аритметиката!!!!И никакво увуличуение на пенсиите с 1.35 няма да има, пак неможете да смятате, увеличението е с 1.125 !!!!!!!!!!!! Радвате за нищо, тези с максималните пенсии 1400.00лв. ще получат увеличение от 175.00 лв. от м.10 до м.12.2021 г. Останалите около 50.00 лв., т.е. това скоето взимахте досега с добавката от 50.00 лв. откакто е ковид инфекцията!!! Нищо ново ?пенсии?
176
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изкараха ги от бедноста и ги хвърлиха в мизерията. що за нагли дегенератчета са това бе. кокорчо дано да висне с кифича надоле от некоя лампа зимата. или че е със запазено местенце на ф16/ата на радев.... картонената. или па нали са канадци, херю мюстявата че ги спасява от софийсккото приватизирано летище като от летището в кабул.... народеееее.
175
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо се учи от бащицата си Радев да говори глупости, но Харвардските лекции са му отворили очите как се крадат пари. Да не забравяме, че завлече хора с милиони. Вие му вервайте, намерихте си новите спасители. Толкова е тъжно, че започва да става дори смешно.
174
1
 
5
 
! Отговори
пенсии преди 2 години
До ПенсионеркаКомшийките ви които нямат над 15г. трудов стаж ще вземат 148лв. като навършат 70г./тази пенсия се нарича - социална пенсия за старост/, а тези които имат над 15 г. но нямат необходимите години за пълна пенсия също няма да вземат 370лв.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо скъса синджира. По-трогателно изказване не съм чувал това е тотален популизъм. Шайката на фигуранта са сите такива могат само да дрънкат глупости.
172
0
 
5
 
! Отговори
Страх в политиците преди 2 години
Дипломираните възпитаници от Харвард разказаха нещата за парите на българските финансисти и политици. Когато се емитира облигационен заем, той трябва да се изплаща. Така са си нещата с ценните книжа, предлагащи фиксирана доходност. Този на България ще се плаща от политиците и депутатите от Герб, СДС, ДПС и БСП !
171
3
 
5
 
! Отговори
ОФК преди 2 години
Жените доживели пенсия са повече от мъжете, а над 75 са два пъти повече от мъжете, това е показателно за това кой е работил и заслужава голямата пенсия, този който няма да я харчи щото е мъртъв, тоест всичките му вноски отиват да издържат бабичките. Дядовците си го отнасят повече, цял живот се върти около нея и я разхожда по вилите, и накрая остават само бабички на по 700 лв. Моята толкова вземаше, но 10 години се чудеше как да умре, и падаше и се удряше, щото не се мре толкова лесно.
170
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионерка преди 2 години
Имам 37 Г. Стаж от преди 1997 и до 2008. Работила съм винаги като н-к на всякакви икономически отдели до 90-та год. След това на свободна практика, където само три години съм се осигурявала на МРЗ, през другите години на две и три МРЗ и сега съм на 290 лева пенсия. Ще ми я направят на 370, колкото и на всичките ми комшийки, които са работили до 15 години и после дремят по пейките пред блока и клюкарстват. Това е несправедливо!
169
9
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Eдин герберастки министър на финансите раздаваше преди време постни пици,и докато го правеше, отмъкна в неизвестна посока над 1 милиард лева,спестени от всички нас,включително и от тези,които сега хХулят сегашният министър на финансите.
168
3
 
4
 
! Отговори
ЖАНА ДАРК преди 2 години
АБСОЛЮТЕН ***.....
167
13
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Браво,Асене,с теб сме.Мачкай герберската шайка.
166
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като хвръкне инфлацията ще се върнат отново в първи клас, обяснете му го на Кокорчо измамника.
165
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пенсионер - но ако смяташ, че 120 лева ще покрият увеличението на тока, водата, газта, хляба, и лекарствата........лъжеш се. -_______ - той не смята нищо, просто се опитва ДА ЛЪЖЕ хората, като явно смята хората за сенилни, всичките!
164
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се моля да не ми увеличават таксите. В момента плащам 25% точно. Имам чувството че скоро ще искат 30% от заплатата ми, и това не ми се нрави. Удръжките са ни повече от минималната заплата, но все пак ги изкарвам честно и с много труд. За разлика от други дето поят кафе по цял ден и накрая крдат вдни пари докато аз се потя 6 дни в седмицата.
163
4
 
11
 
! Отговори
Електорат преди 2 години
БРАВО КОКОРЧО...НАПРАВИ ПЕНСИОНЕРИТЕ БОГАТИ САМО ЗА ДВА МЕСЕЦА.ДРУГИТЕ ОТ ТРИЙСЕТ ГОДИНИ НИЩО НЕ НАПРАВИХА..ГОЛЯМ МАГЬОСНИК СИ БИЛ ..БРЕХ.......СЕГА ОСТАВА САМО ДА НАПРАВИШ БОГАТИ И ОСТАНАЛАТА ЧАСТ...УСПЕХ.....
162
5
 
11
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 години
Един милион пенсионери е извел Кокорчо от бедността , за да ги вкара в гроба ! Както ги е "извел" , така и ще ги затрие ! И то само след 3-4 месеца ! Чувай х.йо !
161
1
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
Да му имам на КокорМунчо оценките по аритметика от училище. това съчетано с вградения му ментържилък ни обещава доста тежко бъдеще в следващите години
160
4
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Не знам Асене, каква заплата получаваш, но ако смяташ, че 120 лева ще покрият увеличението на тока, водата, газта, хляба, и лекарствата........лъжеш се.
159
0
 
9
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Само да не пипат цените на тока, ще стане пожар.

Спонсорирани публикации