73% от болниците нямат лекари, търсят се анестезиолози, хирурзи, педиатри

На лекар се пада по-малко от сестра, а тя се грижи за поне 7 пациенти
128
73% от болниците нямат лекари, търсят се анестезиолози, хирурзи, педиатри
Снимка: БГНЕС

Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто - на медицински сестри. Това води до прегаряне на персонала и влошава качеството на оказваните грижи за пациентите. Без своевременни мерки според повечето мениджъри ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на немалка част от лечебните заведения в страната в следващите пет години. Това са основните изводи от анкетата на „Индекс на болниците“ за кадровия дефицит в здравеопазването. Тя бе проведена през януари и февруари тази година сред 69 болници от цялата страна. От тях 11.8% са специализирани, 88.2 на сто са многопрофилни, държавна собственост са 17.6%, смесена – 29.4%, общинска – 25%, частна – 27.9%, със университетски статут са 23.5% от всички участвали. С над 500 легла са 17% от лечебните заведения, около 30% са с между 250 и 500 легла, а с до 250 легла разполагат 53% от участниците в изследването.

Над 73% от анкетираните болнични мениджъри са заявили, че изпитват недостиг на лекари. Според тях най-голям е дефицитът на специалисти в следните области - Анестезиология и интензивно лечение  - 42,9% от болниците, Хирургия – 41,7%, Педиатрия – 38,8%, Кардиология – 34,7%, Неврология - 28,6%, Неонатология - 28,6%, Акушер-гинекология - 26,5%, Инфекциозни болести - 26,5%, Клинична лаборатория - 26,5%, Нефрология - 24,5%, Вътрешни болести - 22,4%, Спешна медицина - 22,4%, Образна диагностика - 22,4%.

В 82,6% от анкетираните лечебни заведения до 40 медици работят на договор и на друго място. При близо 35% от болниците са налице дейности, за които не разполагат с щатен специалист и работят по договор с друго лечебно заведение. В повечето случаи – 64%, става дума за липсата на до трима щатни специалисти.  Най-често те са от следните области - Токсикология, Кардиохирургия, Микробиология и паразитология Инфекциозни болести, Съдова хирургия, Онкология, Анестезиология и интензивно лечение, Неврохирургия, Педиатрия, Клинична алергология. В 85% от лечебните заведения има специалисти на граждански договор, като при повечето става дума за до 10 души. Основно те са от следните специалности – Хирургия, Акушерство и гинекология, Токсикология, Неврология, Кардиология, Анестезиология и интензивно лечение, Инфекциозни болести, Педиатрия, Образна диагностика, Гастроентерелогия.

Най-често – в 81% от случаите, липсата на специалисти води до прегаряне на персонала, смятат участниците в анкетата. Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо 45% от анкетираните посочват като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение. Едва за 4% от анкетираните недостигът на лекари не води до последствия.

Близо 42% от анкетираните болници заявяват, че е налице и текучество сред медицинските специалисти в тях. Сред основните причини за това са достигане на пенсионна възраст (39%), заплащането (36%), работа в друго ЛЗ (17%), пренатоварването (14%), разкриване на нови структури (11%).

Още по-голям е проблемът с дефицита на медицински сестри. Недостиг на този вид кадри заявяват близо 90% от анкетираните болници. В над 40% от анкетираните лечебни заведения на един лекар се пада по-малко от една или една медицинска сестра. В 58% от болниците на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва. Липсата на медицински сестри е във всички направления, но като специалностите с остър недостиг са посочени Анестезиология и интензивно лечение, АГ, Хирургия, Педиатрия, Вътрешни болести, Неврология, Спешна медицина, Психиатрия. При 88% от анкетираните лечебни заведения до 40 сестри работят и на друг договор.

Дефицитът на медицински сестри оказва най-голямо влияние върху качеството на лечение, става ясно от отговорите на анкетираните лечебни заведения. 51.6% от мениджърите посочват, че недостигът води до липсата на адекватни грижи за пациентите, а 60%, че липсата на тези кадри води до увеличаване на възможността от грешка при болничния престой на пациентите и намаляване на качеството на лечение. Прегарянето на персонала също е сред  основните последици от недостига на медицински сестри (82,3%), според 8% от лечебните заведения няма последствия за работния процес.

При 56,7% от лечебните заведения е налице текучество на медицински сестри. Основните причини за това са заплащането (48,6%), пренатоварване и извънреден труд (37,8%), достигане на пенсионна възраст (32,4%), , лоши условия на труд (18,9%), разкриването на нови структури (10,8%), преместване в друга държава (8,1%).

По-лошите условия на труд и заплащане в сравнение с други лечебни заведения в страната или чужбина, както и липсата на модерна апаратура са една от водещите причини за липсата на кадри у нас (56%). Откриването на нови болници в областта и в страната също играе съществена роля за недостига на медицински специалисти. Тази причина  е посочена близо от 47% от анкетираните.  Недостатъчно производство на кадри е заявена като причина за кадровия дефицит от 65,6% от анкетираните, а липсата на възможности за кариерно развитие и подходящи условия за специализация са причина за недостига на кадри според 31% от болниците.

Над 53% от анкетираните мениджъри се опасяват, че в следващите 1-5 години ще изпитат сериозен недостиг на кадри, който ще доведе до редукция на дейността на лечебните им заведения. Други 32% изпитват същите притеснения, но в по-дългосрочен план - следващите 5-10 години. Ако не се приемат мерки, 92% от анкетираните мениджъри смятат, че ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от болниците в страната в следващите 5-10  години. Според тях това ще се случи предимно при общинските и областните лечебни заведения.

Според 44% от участниците в изследването ще се наложи да се попълни кадрови състав с медицински специалисти от трети страни или с млади кадри от МУ, а според 11% от анкетираните занапред няма да има промени в сегашното положение.

Основната мярка за справяне с кадровия дефицит според  мениджърите е по-доброто заплащане на специалистите. Според 71% от анкетираните са нужни по-високи заплати за медицинските сестри, според 59% на младите лекари до 35 години, а според 51% - на лекарите в дефицитните специалности.

Aнкетираните мениджъри са единодушни, че са нужни и промени в болничната система. 68% смятат, че трябва да се ограничи откриването на нови лечебни заведения на база предварително изчислени и публично обявени от МЗ потребности, а 49%, че е нужно преструктуриране на лечебните заведения в регионите, където няма потребност от тях или нужните кадри за работата им. Според 43% е възможно да се въведе и нов принцип за сключване на договор с НЗОК - на база потребностите от медицинска помощ във всеки регион и комплексността на предлаганите услуги.

Като друга основна възможност за справяне с проблема според 72% от мениджърите е производството на повече кадри от МУ в страната. Също така създаване на по-добри условия за кариерно развитие (30,8%), и подобряване на условията за специализация (33,8%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: болницилекарисестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Гюро Пръднята преди 2 години
Тази четирикратна булка Гюлчен Сербезова и Ококорчо искат с пръдня боя да правят!! С основна заплата на РЕДОВИ лекар специалист в ДЪРЖАВНАТА болница от 1060 лева?? Ха ха ха ха!!
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и да имат. Лекар специализант е на 800лв заплата, лекар специалист е на 1200лв. Междувременно главния на болницата е на 104 000лв НА МЕСЕЦ и има 22 апартамента в София и по морето! Е маааму стара 50 000 малко ли са му да раздаде на лекарите и сестрите по 300-500лв отгоре? Ама НЕ НЕ МОЖЕ! Отделно от бюджета на болницата всяко лято прави ремонти с фирмата на тъста си! Стига вече кражби, къде спи прокуратурата?
109
0
 
0
 
! Отговори
Големия Робот преди 2 години
Наложените от господарите монетарна и образователна система сами по себе си създават нужди, и то порочни. Всичко е ясно и просто. Колкото повече толкова повече...А за какво? Знае ли някой?
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата плаща оберзованието, а после дечурлигата излитат в странство. Както за всичко - така и тук: който иска да учи безплатно 3-5 год по разпределени. Който иска да е free -моля, студентски заем и да го вруща после. За няколко години работа в чужбина ще се наплати. Готовоо!
107
2
 
6
 
! Отговори
Лена Бориславова преди 2 години
Просто Киро ще докара медецински персонал от Канада.В Гугъл пише така.
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОСДа, прав сте. Заплатите на лекари и мед сестри не са високи, въпреки че извършват високо- специализирана, специфична дейност, за която се изисква не само солидно образование, но и много практичен опит. блс отдавна сигнализира за дефицит на тези кадри. По време на епидемията Мед работниците бяха номер едно. Трудиха се неуморно, денонощно. Изнесоха на гърба си цялата тази тежест, к. никак не е лесно. Затова и материалните стимули за тях би трябвало да са значително по- високи. 7
105
1
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Здравеопазването в България е като Челси и Абрамович - всеки един Шеф на Болница взима заплата от Здравната Каса с която може да наеме най-добрите специалисти в Света .
104
1
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Основна заплата за Лекар - 1350 лева .Основна заплата за Сестра или Акушерка - 810 лева .Търсете .
103
2
 
12
 
! Отговори
ED преди 2 години
Ами, вместо да вдигнете заплатите на медиците и да оправите здравеопазването, вие профукахте МИЛИАРДИ в локдауни, мерки, тестове и тем подобни глупости!
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 107- Че те ако дават на всеки по 30000 Евра заплата - Какво ще крадат простите "професори" дето са на всяка крачка ?!
101
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 2 години
Дефицитът на медицински сестри оказва най-голямо влияние върху качеството на лечение, става ясно от отговорите на анкетираните лечебни заведения.Нали 13 години всичко цъфтеше и вързваше .Как сега се срути за 7 месеца бе мъдрецо от Банкя . Това е при положение че 2 000 000 се спасиха в Европа
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медици има колкото искаш. Нали сме в ЕС и могат да привлекат медици от целия ЕС, примерно от Германия, Франция, Люксембург, Белгия, Холандия, Ирландия и т н. В тези шест държави минималната заплата е от 1600 евро нагоре. Дават им тук по 20000-30000 евро заплата и ще дойдат.
99
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има, че няма медици?! Нали има е банани и тоалетна хартия. Каквото искахме, това и получихме.
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 - Когато никой НЕ иска и не може да мисли , какво да очаква освен да го излъжат и ограбят ! Слушам днес по радиото анкета дали били доволни от новото правителство след 100 дни и естественно отговора на повечето е " НЕ " - и винаги се започва отЗАД напред - Хората искат само високи доходи и пенсии , но нито един не попита а откъде ще дойдат тези доходи - ТЕ СИ ИСКАТ НАГОТОВО и толкоз и щели да ходят по избори докато се появя този , който ще даде - Същотое с демокрацията Наготово !!
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да погледнем реалността в очите : Липсват и ще продължават да липсват , както ако се върви по този начин ще залипсват и много други специалисти , докато не уврят дебелите , инатливи и крадливи глави на Българите , които си мислят че са най-хитри и умни на света ! Никой не е толкова наивен да гледа около себе си само НЕсправедливости и кражби и да стои да слугува на прости и нагли тарикати - Това обяснва и изчезването на нацията !
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ASD Това нали знаеш, че е номер за пред НАП. Този, който взима 40-50к плаща 10% ДОД върху тях и ги дава на ръка на работниците. Иначе освен тези 10%, трябва да се плащат и осигуровки.
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 А какво са очаквали? Да си клатят краката до пенсия в администрацията ли? Безработицата е под 5%. Тези, които не искат да работят са отделно.
94
2
 
18
 
! Отговори
ASD преди 2 години
Е не може шефчетата в болниците да взимат по 40-50к месечно заплати , а докторите с дежурствата да не могат да вържат 1,5к месечно. Също така липсват и медицински сестри, защото заплатите там са под 0,76к на месец
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е ,че има банани( засега)
92
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 88 Бай ти Тошо и пропагандата му до последно преизпълняваха петилетката за 3 год.

Спонсорирани публикации