Отново атака срещу Ван Гог: Активисти в Рим се залепиха за "Сеячът"

Те заляха картината с грахова супа
4 ное 2022 17:22, Нели Христова
32
Отново атака срещу Ван Гог: Активисти в Рим се залепиха за "Сеячът"
Снимка: БГНЕС

Екоактивисти за пореден път нападнаха произведение на изкуството. Жертвата отново беше творба на Винсент Ван Гог.

Творбата, озаглавена "Сеячът" е била залята  със супа от грах. Тя е защитена от стъкло, е изложена като част от хитова изложба в Palazzo Bonaparte в центъра на Рим.

Още по темата
Съобщава се, че тримата активисти, които влезли в музея след закупуване на билети, са свързани с групата Ultima Generazione ("Последното поколение"). След като хвърлилили супата, те се залепили на стената под картината по същия начин, по който провеждат протестите си и Just Stop Oil във Великобритания. Те предупредили, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата.

Артемизия, компанията, която отговаря за организирането на изложбата, заяви пред агенция AGI, че творбата на Ван Гог не е повредена.

Климатичните активисти от "Последното поколение" заявиха, че нападението, извършено от четирима души, е "отчаян и научно обоснован вик, който не може да бъде разбран като обикновен вандализъм".

"Ненасилствените преки действия ще продължат, докато гражданите не получат отговори от своето правителство на исканията за спиране на газа и въглищата и за инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници", се казва в изявлението им. "Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и бъдеще, е затъмнено от една реална и предстояща катастрофа, точно както това грахово пюре е покрило работата в полето..."

Инцидентът е последният от поредица от действия, предприети от активисти в Рим през последните месеци, от залепване на ръцете за Лаокоон във Ватиканските музеи до редовни блокади по пътищата около столицата.

През юли протестиращите се залепиха за стъклото пред прочутата картина на Ботичели "Примавера" в галерия "Уфици" във Флоренция. Няма нанесени щети на шедьовъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Какво да очакваш от увредената западна младеж - нито знаят от кой пол са, нито имат акъл за работа, нито има грам полза от съществуването им ! Такава гн.ус се е навъдила там, че Господ да ни пази от тях !
25
1
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Оставете ги да постоят така залепени 2-3 дни и им гледайте сеира - ще с.е.р.ат прави и залепени - ще си ядат го.в.ната и .....им дайте тогава граховата им супа !
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да ги дозалепят и да ги оставят така, залепени.
23
0
 
4
 
! Отговори
на бутилка абсент преди 1 година
Дайте им боб да ядат . И после им гледайте сеира.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не става по тоя начин, просто хората тябва задружно да се откажат от употребата на петрол, иначе тия деца си съсипват бъдещето.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако са се залепили изчакайте докато огладнеят, тогава ще намерят начин да се отлепят
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Залепили са се? Чудесно, значи не могат да мърдат, сега бой, докато им дойде акъла в главите.
19
0
 
8
 
! Отговори
Климатолог преди 1 година
Не съм еколог, нито някакъв активист. Няма и да бъда. Това, че климатът се изменя е сигурно, у нас измененията даже са скандални. Вече 5 седмици в средата на есента без капка дъжд. Такова нещо не помня. Но начинът не е да се разрушава историята, нито изкуствата. За такива постъпки са нужни строги наказания и последствия! Това трябва да се изкорени в зародиш, иначе след някоя и друга година освен с проблеми в климата ще имаме проблеми и с тази разрастваща се като рак анархия!
18
0
 
9
 
! Отговори
младен иванов преди 1 година
луд умора няма
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам отлепването да стане с рязко дърпане.
16
0
 
11
 
! Отговори
мда преди 1 година
Просто вандал, ,не в ред с главата. Няма нищо еко в тази проява.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво му е на климата,много си е добър даже толкова много народ живее на север и си върви търговията,топлообмена си е в норма.Какво искат прекален постоянен студ както се казва да се цепят дърветата от него и да няма кой да накладе огън щот всички заедно със северните животински обитатели като бели мечки,моржове,тюлени и др. се изнесли на юг щот на студ се не търпи дълго и не вирее нищо като в оранжерии на умерен климат щот при прекален студ и животните няма да се греят в тях похапвайки по нещо.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реклама за галерията и организаторите на изложбата. Не е ясно само Грета координатор ли е или вече е аут от системния глобално-климатичен терор. Ако е аут, значи ЕСето е одобрило тези "акции", "докато не се обърне повече внимание на изменението на климата". Иначе, ЕС продължава да държи на изкуството /западноевропейско е, все пак/.
13
1
 
7
 
! Отговори
Turgovskiq преди 1 година
Не се научиха как да се излагат подобни творби . Зад бронирани стъкла ,да видим подобни твари какво ще направят ? То всяква *** се навъди .
12
0
 
16
 
! Отговори
Малее преди 1 година
като взема една дърво...
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах какво им е виновен Ван Гог на джендърите? Иначе неговите картини са по-ценни от желанията на джендърите в това няма спор.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли няма услужлив чичко с мачете?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е лесно да се правиш на интересен знаейки, че ще ти се размине. Да отидат в Пакистан или Афганистан да протестират.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тутакси да отидат в Иран и Саудитска Арабия да протестират срещу забрадките.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли защо западналата цивилизация е обречена?

Спонсорирани публикации