Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента

Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП
Обновена: 23 ное 2023 10:25 | 23 ное 2023 10:11, Петър Бойчев
358
Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента
Снимка Ютюб

Финландия се изгаври с Русия, след като властите разрешиха разполагането пред парламента на изгорял руски танк. Русия подаде официално оплакване, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изгорелият танк Т-72Б3 е бил изложен на показ в събота в рамките на инициатива на две проукраински организации във Финландия, за да напомня на хората за военния конфликт в Украйна, отбелязва Ройтерс, като припомня, че напрежението между Москва и Хелзинки е нараснало от присъединяването на Финландия към НАТО по-рано тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Отношенията между двете съседни държави се обтегнаха още повече миналата седмица, когато Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия.

Руското посолство във Финландия е изпратило протестна нота по повод танка до финландското министерство на външните работи, наричайки акцията кощунствена и обръщайки внимание на снизхождението, проявено от властите в Хелзинки, съобщи ТАСС.

"Струва ми се, че никой не може да даде обяснение защо Финландия участва в подобни акции. Възможно е те - имам предвид на ниво "държавно ръководство" - да не са способни да разберат колко са неуместни подобни акции на площада, намиращ се на няколко минути пеша от двореца "Финландия", където през 1975 година се полагаха основите на европейската сигурност и сътрудничество", заяви говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Руската агенция допълва, че танкът е бил докаран от Естония. Захарова е обвинила Финландия в "русофобия", посочва Ройтерс.

Захарова обвини Хелзинки и за проблемите с бежанците. Финландия затвори граничните пунктове в опит да пресече наплива от мигранти, за които твърди, че са насочвани преднамерено от Русия към границата.

"Ние сме отворени за диалог, особено що се отнася до граничните въпроси", заяви говорителката на руското външно министерство, като допълни, че Русия, "разбира се", ще предприеме ответни мерки, ако Финландия затвори и останалите ГКПП по общата граница с Русия. Захарова не уточни какви ще бъдат въпросните мерки.

Москва е подала официално оплакване по въпроса и до финландското посолство в Русия.

Захарова каза още, че в момента взаимоотношенията между Русия и САЩ се крепят на изключително тънка нишка, която може да се скъса във всеки един момент, предаде Ройтерс, като допълни, че по думите на говорителката действията на Вашингтон могат да имат "непредвидими последствия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
5
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 5 месеца
"Руския" изгорял танк се оказал украински след като много от посетелите са забелязали лошо изтритото украинско знаме на купола на танка , където обикновенно Украинската армия маркирала собствените си машини ... Веднага пристигнал екип на организаторите с кофа и парцали за да почистят издайническото петно. И въпреки забраната за снимане все още могат да се видят няколко снимки в Инернет от свидетели на издънката .... а коментиращите гафа веднага били наречени русофили. Ха ха ха ха.
257
0
 
1
 
! Отговори
Йора, моля ви е преди 5 месеца
Адокат на Начо "Да, Начо и семейството му получават заплахи. Чух за това от самия него. Заплахите са предимно по социалните мрежи. Засега, слава богу, нито една от тези закани не е реализирана. " - Къф балгарин етоя ее
256
0
 
0
 
! Отговори
До 267 преди 5 месеца
А бе той Аа бе-то си знае бе , aa.. ти кой си бе, че разпитваш толкова беe.. ??! Много си любопитен бее, засрами се бе.. !
255
2
 
10
 
! Отговори
За Витков преди 5 месеца
Руснаците много обидчиви бря
254
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква Финландия е джурналя?Целият Свят се гаври блатната територия на така наречена Рассия и късия фюрер.
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те и със Сорос се га. рят. т ама особенно по *** ите Африкански бежанчетата разширяват му мирогледа за света
252
12
 
6
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
От НАТО се опитват да разширят конфликта,
251
5
 
14
 
! Отговори
То не е гавра преди 5 месеца
Ми е чист реализъм
250
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 270 - Верно и двете армии заедно настъпват навътре във Украйна.
249
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А КАТО ВИДЯТ ЧЕ ГИ ОБСИПВАТ СЪС ЦВЕТЯ КЪДЕТО И ДА ГИ СЛОЖАТ, БЪРЗАТ ДА ГО МАХНАТ.
248
4
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 месеца
До до А бе 368 За кое настъпление питаш, бе ? И двете страни настъпват , бе.Имаш ли други въпроси , бе ?
247
1
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 5 месеца
Да сложат и един украински танк за равновесие и да се види че по лошо от войната няма. Дори животните от един вид не се избиват по между си.
246
8
 
12
 
! Отговори
до А бе преди 5 месеца
А бе! А какво стана с настъплението бе? Я кажете тука сега бе, какво стана с настъплението.
245
1
 
11
 
! Отговори
Направо преди 5 месеца
Безаналогов !
244
10
 
9
 
! Отговори
До пияница мастик преди 5 месеца
65 км колона ? Това звъчи като нашите 800 самолета ф-16 :) Кратунко ....великите ни приятели , партньори , събратя и господари САЩ да не бяха оставили оръжие на талибаните за над 5 милиарда $ а да бяха ни го продали на нас послушковците за 50 милиарда $ ......за какви колони от танкове говориш не знам ама мисля че за руски ....и Македония има повече от нас аланколу !
243
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахха еми нормално е вече всички да се гаврят с колхозниците. Виде им се самая могучия ята и колко са безаналогови хха, чак и до луната отидоха
242
25
 
29
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 месеца
Браво на Финландия! Фашистка Русия само за гавра вече става!
241
14
 
18
 
! Отговори
александр морозов преди 5 месеца
До Анонимен 261. Силата на икономика не е в обема а в GDP на калпак. В този показател Путинистан (РФ) е на 68 място. След малка корумпирана България.
240
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 260 КАжи един "друг повод" при който пред изгоряло имущество се "даряват цветя"?
239
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До александр морозов - Защо да е за снях, страна с блокирани икономически резерви и чиято икономика е на 90то, 10-то място в света? Какво ли ако не й бяха блокирани резервите?!

Спонсорирани публикации