45% готови да отидат до урните, ГЕРБ води на БСП с 8,5%

ДПС и партията на Слави Трифонов са с малка разлика
Обновена: 2 апр 2021 22:16 | 2 апр 2021 17:05, Камелия Цветанова
473
45% готови да отидат до урните, ГЕРБ води на БСП с 8,5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ води на БСП с 8,5%, сочат резултатите от изследване на "Екзакта Рисърч Груп" проведено сред 1005 пълнолетни българи  и съфинансирано от агенцията.

ГЕРБ печели 28,5% от гласовете, срещу 20% за БСП. Има такъв народ и ДПС са с малка разлика като партията на Слави води с 0,6%.

Още по темата

За "Изправи се! Мутри вън" и ВМРО ще гласуват 4,3% от избирателите, сочи проучването.

Данните на "Екзакта" от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на коронавирус у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души, коментират от агенцията.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от пандемията, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам и нагласите в подкрепата за статуквото. Коронавирусът е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция.

В настоящото изследване се отичита дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45%.
До деня на вота Екзакта очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за ИТН и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии.

Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и ИМВ. Възможно е още една партия да атакува 4%-овата бариера в края на кампанията.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

ПК „Воля-НФСБ” е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията регистрираме покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне.

Изненада може да поднесат и Републиканци за България, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот.

Възраждане, АБВ, КОД и Атака получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.
Коректно е мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

*******

„Екзакта Рисърч Груп” провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните ни не включват вота извън страната.

Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
0
 
1
 
! Отговори
гн преди 3 години
Давай, Баце! Мачкай наред. И комунисти, и фашисти, и националисти, и демокретенисти, и всякакви гл-исти.
415
1
 
0
 
! Отговори
бай Киро преди 3 години
ТРЯБВА ТОТАЛНО ДА СЪМ СЕ НАТАРАЛЯКАЛ ЗА ДА ГЛАСУВАМ ЗА СУДЖУЦИТЕ И ТЪПИТЕ КП
414
0
 
1
 
! Отговори
КАРАДЖАТА преди 3 години
МУТРИ ВЪН ,ДА ЖИВЕЙЙ БЪЛГАРИЯ
413
1
 
0
 
! Отговори
ПРЕСА преди 3 години
Българи,излезте утре и го набутайте на суджуците и тъпите КП вие можете!
412
1
 
1
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 години
Пpoмивачkama на мозъци работи до последно и до откат ! Как пък толкова време една агенция не се излъга да промени поне малко "резултатите" от "изследванията" , как пък едно индиго не мръдна поне малко ?!ѝ , ще мръдне , нали сме послушковци !?
411
1
 
3
 
! Отговори
Я мислим дека преди 3 години
Не е толкова важно кой колко гласа ще има, а кой ще направи правителство.
410
0
 
4
 
! Отговори
хм! преди 3 години
Защо са скрили главата на дрОгарката Нинова на фотото по-горе?
409
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете тази статия.*** е ден за безсмислието.
408
0
 
2
 
! Отговори
Стефан Асенов преди 3 години
Искам да попитам защо до офиса на делта гард в Плевен дават пари на хората да гласуват затова по добре делта гард от плевен да се махат от града и плюс това са сводници и престъпници да се махат тези ***
407
2
 
2
 
! Отговори
До 425 памет за поко преди 3 години
Тебе те е правил някой когато не е имал никакво желание заСекс а може би да е бил и употребил алкохол или опиати !
406
2
 
7
 
! Отговори
Манипулация преди 3 години
Манипулация и стъкмистика
405
6
 
6
 
! Отговори
памет за поколенията преди 3 години
Истъпленията на социалистите трябва да се документират и да се ползват срещу тях при отстраняване на паметниците им. Истъпленията трябва да влязат в учибниците за да знаят децата от какво зло се отърсва българския народ.
404
3
 
4
 
! Отговори
А сетне накъде? преди 3 години
Не е толкова важно кой колко гласа ще има, а кой ще направи правителство.
403
5
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 418: "кой гласува още за комунисти"? Комунисти в Българя отдавна няма, освен в някой и друг пенсионерски клуб. Но пребоядисани "антикомунисти" (като Бойко) колкото искаш. Особено преди избори.
402
3
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 години
ВСИЧКИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ СА "ПЛАТЕНИ" И ПРАВЕНИ ПРИ 40-50% АКТИВНОСТ НА ГЛАСУВАНЕТО!НО , ПРАКТИЧЕСКИ --изборните гласове почти не преминават 32-38% активност!А при масовата пандемия и заболеваемост -ПОЧТИ НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО 32% -ИЗБОРНА АКТИВНОСТ!
401
1
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Статията е от вчера,неграмотен !
400
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ako glasuvate za iznasilvachi, normalno e da vi iznasilvat sledvastite 4 godini...da niama rev, salzi, sopoli vseki den v .... raste, no ne staree...oi, camino, camino...
399
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой гласува още за комунисти?!
398
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
. Обявиха резултата. Преброиха бюлетините Остава да гласуваме.
397
7
 
8
 
! Отговори
бай иван от кулювица преди 3 години
тези избори освен всичко друго са едно мерило за интелигентността на българите. Ще се види кой за какво гласува - кой е за европейско развитие и начин на живот, което обаче е свързано с много работа; кой е за връщането на социализъма ,което няма как да стане; кой е за слободия, чалга и джендъризъм, ама ако може някой да му дава без да работи.Ще гласуваме утре, ще преброим гласовете и следващата седмица ще разберем отговорите.Да сме живи и здрави!