Ще е възможно ли хакери да подменят вота на 11 юли?

ЦИК: Машините не са свързани с интернет, няма манипулация
7 юли 2021 07:06, Елка Василева
292
Ще е възможно ли хакери да подменят вота на 11 юли?
Снимка: архив, БГНЕС

Системата за избори на Смартматик е била онлайн на 4 април и до нея са имали достъп множество хора. Това твърди в отворено писмо математикът Людмил Цветков.

“Възможно е да са проникнали и външни хакери, които да са подменяли изборни данни, защо не? Ако са успели да пробият паролите, лесно след това биха могли да подменят и вота. Всъщност, може и да са го направили”, пише Цветков.

“Труд” потърси за коментар и фирмата “Сиела норма”, която единствено има договор със “Смартматик”. Ние нямаме право да коментираме подобни казуси, но ще отправим запитването ви към холандското представителство на “Смартматик”, заяви Веселин Тодоров, собственик на “Сиела норма”.

Още по темата

Три часа по-късно Тодоров предаде отговора на “Смартматик”: “С държави като България и такива в Южна Африка не желаем да обсъждаме каквито и да е въпроси от този характер”.

Говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Цветозар Томов заяви пред “Труд”, че от Комисията многократно са обяснявали, че устройствата за гласуване не са свързани с интернет и не може да се прехвърлят данни по безжичен път, затова и няма как да се върши подобна манипулация.

Междувременно от Държавна агенция “Електронно управление” /ДАЕУ/ съобщиха, че “сертифицирани ИТ експерти с дългогодишен практически опит, участвали в удостоверяването на машините за гласуване, са направили интерактивна демонстрация на извършените от ДАЕУ, БИС и БИМ проверки, тестове и изпитвания за оценка на техническите и функционални характеристики на машините за гласуване, както и проверки, свързани с нивата на информационната сигурност.

Тестван е изходният код за уязвимости, проверени са криптографските механизми за сигурност, както и процеса на съхраняване и извеждане на резултатите от гласуването“, съобщиха от ДАЕУ.

След приключените изпитания и проверки на машините за гласуване сме уверени в тяхната комплексна сигурност за предстоящите на 11 юли 2021 г. предсрочни парламентарни избори. Това заяви Красимир Симонски, председател на Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) на среща с компютърни експерти - представители на основните политически партии, ЦИК и наблюдатели за изборите на 11 юли.

Заключенията на ДАЕУ от проведените на 4 април 2021 г. избори са, че машинното гласуване свежда до нула недействителния вот. Хешът на софтуерния код, контролните разписки от машината, които всеки избирател може да провери, автоматизираните машинни протоколи и други контроли, са допълнителна гаранция срещу евентуални манипулации на машинния вот, съобщиха още от ДАЕУ.

Специалисти обясниха пред “Труд”, че хеширането е сходно с криприрането. Но криптиран текст може да бъде декриптиран, докато хешът - не.

Всеки гражданин може да провери дали машината правилно е отчела вота му, чрез контролната разписка, която съдържа неговия избор в явен текст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на никой не му трябват гласуващи заради гласуването.време е власт имащите сами да си разпределят местата в парламента.
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА МИ ЗАСМУЧАТ ФАЛОСА. Я КОЛКО МНОГО МЕРАКЛИИ!! ДА СЕ ПОДРЕДЯТ НА ОПАШКА.
244
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Myxльото РадеФ ще бъде срамното петно в историята на президентската институция.
243
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал Румен Радев ще остане в историята като президентът освободил България от мафията!! Българите ще му издигат паметници, ще кръщават улици и булеварди на него.
242
4
 
3
 
! Отговори
хакер преди 2 години
да
241
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 5 секунди търсене в тубата и веднага излезе видео на "добър" хакер от Symantec който си взел една такава машина и се я е хакнал отвсякъде. Професинален такъв срещу определена сума ще я направи тази машина на каквото си поиска, дори няма и да се разбере, че е пипано.
240
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След техническия провал който ни чака и провалянето на изборите Ал Бънди и компания ще си тръгнат посрани заедно с машинките си.
239
10
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Дори ниско интелигентен човек с изключение на всички Гербаджии може да помисли и да стигне до извода че подмяна няма как да стане защото гласовете освен в компютъра ги има и на бележки които машината отпечатва. Ако случайно има разминаване с данните от компютъра и данните от бележките ще си хване измамата !!!
238
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше програмист а не протестърски *** щеше да знаеш че в превот и двете са точни
237
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цяла Европа казаха че се маниполират само гладните нови протестърски крадци ревът НЕ
236
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Всичко, което работи със софтуер може да бъде манипулирано!
235
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигат ми 12 минути мнозина могат и по бързо физически достъп се орежда
234
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да са хакери а директно в комисиите миналите избори ИТН директно им одвойха резултата посредством подмяна на машините резултата един но в протокола вписаха друг ...Технология дръшки накпая се в протокола се вписва
233
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично аз знам поне два начина да заобиколя хеч кода А не съм кой знае какъв програмист
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКато не разбираш от нещо/ строеж, шпакловка /, търсиш специалист на когото имаш ДОВЕРИЕ. Не се нахендряш на първия самозванец и после къщата ти да падне на главата.
231
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че защо ги въведаха естествено че да лъжат с тях Цяла европа ги махна тука машини та машини
230
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименУмник, хората които гласуват, не е задължително да разбират от ИТ, но трябва да гласуват, нали? И имат право да изразяват мнение дали имат доверие на машините. Респективно на хората, които ги лансират. Чети бавно, с разбиране.
229
2
 
5
 
! Отговори
wseki преди 2 години
Да се доверяваш на машина е глупаво. В случая машината се управлява от програмист, а не от господ, нито от коя да е българска организация. Единствения приемлив път при машините е да се броят хартийките, които машината отпечатва. И ако резултата от програмата съвпада с ръчната бройка - чак тогава е добре.
228
0
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"С държави като България и такива в Южна Африка не желаем да обсъждаме каквито и да е въпроси от този характер"... Xaxaxa
227
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 години
Старите методи на изборна фалшификация при машините не стават. Затова и на много хора не им харесва. Пък и като правило - който загуби винаги смята че има фалшификация. Вината е на фалшификатора не на кандидата/партията. Много удобно.