Броячът на ДПС се завъртя обратно. Сакън!

Как избирателите в Кърджали намаляха – защо ли?
Обновена: 10 авг 2011 16:00 | 13 юли 2011 21:00,
689
Броячът на ДПС се завъртя обратно. Сакън!

Една новина се плъзна по медийната повърхност тези дни и, кой знае защо, не предизвика дори най-малко внимание.

Колега от Кърджали направил проучване в служба ГРАО и ето цифрите, които изскочили оттам:

Избирателите в област Кърджали намалели близо 40% след въвеждането на принципа за уседналост.

Преди да се въведе изискването за настоящ адрес поне четири месеца преди местния вот, гласоподавателите в област Кърджали са били два пъти повече от реално живеещите.

Към средата на юни с постоянен адрес са били 322 хиляди души, а жителите с настоящ адрес са 161 хиляди.

На местните избори преди 4 години избирателите са били 231 хиляди, но реалното население на областта е 156 000 души. В община Кърджали при население от 66 хиляди души право на глас са имали 87 хиляди.

Сега прогнозата е, че избирателите ще намалеят до 51 хиляди. И това са данни само от една област в България, в която от 7 (седем) общини ДПС има 7 (седем) кмета и мнозинство в общинските съвети.

Няма какво да се правим на изненадани, макар че точните цифри са значително по-големи от представите, които създаваха репортажите с автобусите по границите и автогарите. И човек си казва: автобуси, автобуси, колко да са тези автобуси...

Тези цифри обаче, дори да са новина за нас – гласоподавателите, няма как да не са били известни на всички, да, на всички политически партии, управлявали и неуправлявали България до този момент.

Не са новина и за членовете на Централните и местни избирателни комисии, представители на същите тези партии.

Не са новина и за тримата демократични президенти на страната.

Не са новина за всеки, който се е кандидатирал за депутат, кмет или общински съветник извън ДПС в районите с "техен" електорат.

Не са новина и за социолозите, политолозите и прочее медийни звезди, които велемъдро всеки път ни обясняват как точно стават работите на изборите.

Защото именно тези цифри и това мълчание осигуряваха досега на Ахмед Доган непоклатимото самочувствие, че нещата без ДПС не стават, че той е ключът към властта, той разпределя порциите, че той е недосегаем.

Недосегаем беше, защото (и докато) имаше кой да сключва сделки "власт срещу влияние", "коалиция срещу обръчи", "мандат срещу безнаказаност".

Когато, като Георги Първанов, обявяваш "Сталинградска битка" за Кърджали, но си мълчиш за тези цифри - това е предателство към останалите ти избиратели.

Когато, като Иван Костов, обявяваш Доган за "проклятието на нацията", но не отстраняваш източника на властта му - това също е предателство към останалите ти избиратели.

Всички знаехме и знаем, че в Кърджали, Добрич, Търговище, Разград, Шумен гласовете на едни "струват" по-малко от гласовете на други.

Стефан Данаилов събра над 16 000 гласа в Кърджали преди шест години, но го "биха" депутати с по 8 000 гласа.

Пак тогава в многомандатния Добрич от 5 възможни имаше само 1 (един) депутат извън ДПС, защото там отиваха гласовете от изборните секции в Турция.

Собственикът на един местен вестник дори искаше да призове за бойкот на изборите, заради злоупотребата с гласовете на избирателите. Уплашиха го, засрамиха го и в името на етническата толерантност го накараха да замълчи.

Когато Лютви Местан, с вид и риторика на един същи Волен Сидеров, заплаши, че без ДПС няма да бъде избран президент и "който иска подкрепата на ДПС ще научи урока на толерантността" той има наум тези цифри... а не толерантността.

И се подсещам за възгласа на един пенсиониран академик математик: "Всички вкупом съгрешиха и вкупом непотребни станаха".

Това безобразно мълчание може да е мълчаливо "общо" дело на политическия елит. Ние обаче трябва да престанем да се чувстваме виновни за това, че едно поколение мълчаливо е изтърпяло безобразното насилие срещу турския етнос.

Да спрем да бъркаме толерантността към турците, със безобразията на ДПС, които се вършеха досега.

Но броячът вече се завъртя наобратно...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


689
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
609
0
 
8
 
! Отговори
до бг тюрк преди 12 години
Докато броим кой кога на кого е направил по-голямо зло, добро няма да видим, това знам аз. Не виждам никакъв смисъл да живеем в миналото, да живеем с мисълта за "исторически обиди" и тн. Не можем да го променим, и да не забравяме, че комунизма нанесе тежки рани и на българите и на турците и ако трябва да се обединяваме срещу нущо това са бившите комунисти които до ден днешен мътят водата чрез агентите на ДС, които са по върховете.
608
24
 
8
 
! Отговори
BG Turk преди 12 години
Ако османците в продължение на 500 години бяха направили това което ганята направиха за 5 години(1984-89-смяна на имена, забрана на майчиния език, забрана на религията, закриване на джамии и др. подобни) , то днес нямаше да има нито един българин...
607
0
 
1
 
! Отговори
от632 до633 преди 12 години
Вие явно не следите мисълта ми,или ми слагате подтекст,който не съм вложил.Във въпросите зададени от вас се крие и друг отговор....Човек трудно забравя това,което му е донесло мъка и наранено достойнство...Ако е въпрос до документираност на двете-има достатъчно документи и за игото,макар и без съвременни техники...Казаното от мен е пределно ясно,възродителният процес,както и игото,носят много натрупани негативи,но изнасянето им при всеки удобен случай, също не носи позитиви
606
14
 
4
 
! Отговори
Bg Turk преди 12 години
За ганята които си заравят главите в пясъка. През 1912-13 години когато българската армия навлиза в Едирне, Къркларели тогава живеещите българи там заедно с армията са правили зулуми на местните турци. И когато българската армия е била изтласкана от там, тракийските българи избягали заедно с армията, защото ги е чакало възмездие.Всичко това става по време на балканската война. А сега да се сетим за 1984-89 години, тогава по мирно време,работейки в полята и заводите турците в БГ бяха нападнати..
605
2
 
6
 
! Отговори
моите почитания преди 12 години
Присъединявам се към това, което казвате-никой няма право да дели българите от турците, България е общия ни дом, трябва да сме *** или самоубийци да не виждаме че няма друг начин да живеем освен заедно. И на вас казвам-не се връзвайте на слабоумни провокатори, знаете много добре, че има и професионални такива.
604
3
 
1
 
! Отговори
Българска туркиня преди 12 години
До Гоце: Невежа си, почети повече, не само форуми обаче! Приятен ден на всички!
603
2
 
4
 
! Отговори
до 632 преди 12 години
Много оскъдно място е определено за коментарите и човек не може да се доизесни.Възродителният процес мина, факт, но аз исках да кажа друго: Не можеш да подхождаш към неща случили се през време на Средновековието и през 20 век. Поради простите причини, че при двете епохи ценностите са съвсем различни, нима сравняваш разбиранията през Средновековиетоедното и това през 20-ти век?Много глупаво. И всичко що се случи през 1984-89 г. е документирано и запечатано от тел. камери а другото е мит.
602
0
 
3
 
! Отговори
от624 до630 преди 12 години
А нима възродителният процес не е минало?...Защо турците го използват като лайтмотив при всеки удобен случай?...Не е въпрос на робска психика,а на историческа истина.Припомня ви се факт,само това.....А в постът ми изобщо не става дума за реваншизъм...направете сам справка....
601
5
 
14
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Мойто момиче,няма такова нещо като българска туркиня,както няма полска рускиня и френски немец :)
600
1
 
3
 
! Отговори
до 624 преди 12 години
``Ние сме хранили турците 500 години....а тяхната лакомия е била толкова голяма,че и последното яйце са отмъквали от колибите на хората.``В първите редове на коментари си се отнасяш към въпроса положително и градивно.Но в последствие пак се явява онази робска психика която ви мъчи от векове.И не само срещу турците.Знаеш,че през онези години е било Средновековие и всеки по-силен е мачкал по-слабия, по това време срещу България не само турците са водили война. Сега какво ще си връщаме ли?ГЛУПОСТИ
599
4
 
2
 
! Отговори
Българска туркиня преди 12 години
Лошото във всичко е, че много малко хора са склонни да си вадят поуки от неудобни за тях ситуации, обстоятелства и прочее. Най-малко умеят това българите. Казвам това с тъга, защото България е моя родина, тук родих и отгледах децата си, тук работя и плащам данъците си и да внимава всеки, който ме третира като различна! ПРОЧЕТЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "КЪСМЕТ" ОТ СЛАВЕЙКОВ И СИ ВЗЕМЕТЕ ПОУКИ!
598
0
 
3
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Точно казано!!!Браво на Александър Денев!!Предлагам на сайта "Днес" да предоставя на Арлександър мястото и времето предвидено и за Ралица Намсикоя, тъй като същата само хаби времето и мястото предоставени и за писане!
597
0
 
3
 
! Отговори
razumen преди 12 години
Браво за статията !!! Моите почитания ! Искаха да ни плашат с ДПС , а заяо да понасяме безобразията на ДПС и лидерите им ? Те ИЗКРИВИХА политическия живот, и те са виновни да прокарват идеите за нарушен мир и т.н. Това обслужва само тях, за да ги има.Докога ще се търпи това от българските политици ? Ето, пак тръгнали вот на доверие да искат ! Защо ? Ами защото настъпват мафията , това е истината, дано българите се вразумят най-сетне за кого гласуват !
596
0
 
3
 
! Отговори
до "горд" преди 12 години
Ти не заслужаваш да се наречеш българин! Ти си най-обикновен лузер или провокатор. Който осъзнава себе си като българин помни какво е казвал Левски.
595
1
 
2
 
! Отговори
до 621 преди 12 години
Защо се хващате на простотиите на комплексираните посранковци лузъри от атака. не рзбирате ли че те си избиват жалките комплексчета като ви провокират. само комплексар може да е такъв хейтър като тоя "горд" който срами името "българин". не кълни обикновените българи, те с нищо не са виновни, че сред тях са се пръкнали комуноиди и ***. Клетвата е грях и поред исляма, доколкото знам! Не взимай грях заради есдин такъв ***, защото му помагаш без даискаш
594
1
 
7
 
! Отговори
до621 преди 12 години
Който е способен да кълне един народ,не племе(!),не заслужава отговор...Но ето ти един.....1.Абсолютна глупост е да кажеш,че всичко в България са построили турците..даже е смешно2.Същата глупост е да кажеш,че българският народ го е съборил....освен ако не слагаш знак = между народа и мафиотските бизнесмени3.Ние сме хранили турците 500 години....а тяхната лакомия е била толкова голяма,че и последното яйце са отмъквали от колибите на хората.Така че без този патос...или по-скоро злоба..
593
0
 
3
 
! Отговори
до до история преди 12 години
Моите почитания и най-искренни благопожелания. Нека Създателят те закриля, тебе и цялата ти рода, защото наистина България има нужда от такива хора..И дано умните се съберат и разума победи.
592
4
 
1
 
! Отговори
ДО 620 преди 12 години
И от къде ги измисли тези 360.000 българи и избитите 65.000 бе лумпене? Много си ***, и много си изостанал. Не е лъжа, че си слагате колкото си искате нули след цифрите но както и да е. По същото време, от Македония, Родопите, Западна тракия, Източно Тракия бяха прокудени и избити 10 пъти по-вече турци. Лумпене, лумпене, колкото и да врякате всички ви знаят що дол дренки сте крадливи, лъжливи, грабливи, и хора нямащи признание за труда на другите.Значи отмъщавате а? Добре,сега е наш ред-нали?
591
9
 
2
 
! Отговори
до Горд българин преди 12 години
Допълнение към пост 619 до Горд българин:И всичко що беше изградено от турците беше сринато, съборено, продадено за 1 лев от твоето- ДА ИМЕННО ОТ ТВОЕТО КРЪДЛИВО, ЛЪЖЛИВО, ГРАБЛИВО, ЗАГУБЕНО НИЩОЖНО ПЛЕМЕ КОЕТО ВЪВ ВЕКИ ВЕКОВ Е ГРАБИЛО И КРАЛО И ЗА ТОВА НЕ ЦЕНИ ТРУДА НА ХОРАТА. ИМЕННО ТВОЕТО ГЛУПАВО , ГРАБЛИВО ПЛЕМЕ ПРОПИЛЯ ВСИЧКО КОЕТО БЕШЕ ИЗГРАДЕНО С ТОЛКОВА ТРУД И МЪКА ОТ ТУРЦИТЕ.ОГЛЕДАЙ СЕ ЛУМПЕНЕ, ВСИЧКО ТОВА ЩО ГО ИМА БЪЛГАРИЯ СА ГО ПОСТОИЛИ ТУРЦИТЕ-ПРОКЪЛНАТ ДА СИ ТИ И ПЛЕМЕТО ТИ-МРЪСТ
590
2
 
6
 
! Отговори
до бг турк преди 12 години
ами през 1913 г. бяха изгонени 360.000 българи от родните и места в тракия и избити 60.000..дали се появи дпс? и всъщност исгонването на тези хора е СЛЕДСТВИЕ на появата на ДПС, което преди беше терористична организация за отвичания и убийства. Прав си, че заради пасмина терористи и комунисти пострадаха хиляди невинни хора, но партии като дпс и атака са зло..възможно е в тях да има свестни хора, но идеята им е зла и предизвиква разделение.