Ботев като пънк, Йовков като реге

Българската класика на нов глас в 12 диска
Обновена: 13 сеп 2012 10:29 | 13 сеп 2012 07:00, Петя Славова
161

Снимка: Bulgarian Audio Books
“Яко е да слушаш Ботев”, “Яко е да слушаш Йовков”... В това ни увещават млади хора от Bulgarian Audio Books. Става въпрос за първия подобен проект у нас, чрез който творбите на класиците ни могат да се свалят през телефона, да се качват на онлайн платформи или да се слушат на диск.

Така българските писатели, в селекция на Георги Касабов, са събрани в 34 часа запис, подреден в 12 диска.

Идеята е тийн поколението да се запознае с произведенията на големите ни автори, и то незадължаващо. В рекламната кампания са включват три музикални банди (Young BB Young, DRS и R.U.C.O.), които правят от поемата “Септември” на Гео Милев – хип-хоп парче, “По жицата” на Йовков се трансформира в реге, а “В механата” на Ботев прозвучава като пънк-рок.

Всъщност именно решението на кое произведение какъв музикален стил ще му отива, се оказва най-трудния етап, с който се сблъскват младите музиканти.

“Йовков пише за земята, затова преценихме, че неговите думи могат да прозвучат реге. Ботев е бунтар, какъвто е и рокът, а Гео Милев звучи много ритмично като изказ и затова е в хип-хоп стил, обясни Владо “Черния” от Young BB Young за Dnes.bg. “Опитали сме се да вложим някаква логика и динамика, която да пасва”, допълва го Любен Гешев, също участник в проекта.

Идеята за начинанието е от началото на годината, но самата реализация добива облик през юли. Представянето стартира в края на август. Така за кратко време творчеството на великите ни класици е записано с техния автентичен текст, прочетен от актьорите на Драматичния театър в Добрич.

С това идва и надеждата да се привлекат млади хора, които да прочетат по нов начин българската класика или поне да се запознаят с нея. “Класиците имат какво да ни кажат и днес” - обяснява още Владо и споделя, че всеки от неговото обкръжение, който е чул за проекта, го е харесал. Самият той така преоткрива Гео Милев. Може би защото именно на него се пада честта да изпее “Септември”.“Наистина ми се стори, че чак сега осъзнах думите му, които едно време съм чел насила, а сега ми звучат актуално. Нещата се повтарят, ценностите са същите” - обяснява още той.

Важна подробност е, че авторите на проекта искат да се чуе класиката на нов глас, но не и да променят тълкуването на самите творби или тяхното послание.

Любен и Владо са на мнение, че подобен проект ще направи обучителния процес по-гъвкав. Тийнейджърите ще усетят, че всяко нещо може да бъде интересно, но е важен начинът, по който то бъде представено.

Според училищния психолог Катерина Занкова подобен проект би бил от полза за учениците, доколкото може да породи интерес към литературната ни класика.

“От голямо значение е младите хора да познават историята и езика си, защото това ще им позволи да се самоопределят и да намерят собствения си път", обясни психологът.

"Четенето развива въображението в по-голяма степен от директното възприемане на аудио-визуални формати. Все пак е ясно, че учениците днес предпочитат новите средства за извличане на информация. Независимо от стила, музиката вълнува всички и в този смисъл проектът на тези млади хора може да послужи за мост към запознаването с българската литература“, смята тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На това какво може да се каже??? Историята и хората в историята са едни. Някой в Англия правил ли е подобно нещо с Шекспир??? Или другаде ставало ли е подобно нещо??? Нека се научим да уважаваме историята ТАКАВА КАКВАТО Е.
10
0
 
29
 
! Отговори
националист преди 11 години
"......а вий, вий сте ***....." Ботев
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
napulno podkrepjam komentar 7.v mexanata e aktualno i dnes.ako be6e na6 savremennik botev bi go narekal v 4algotekata.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
към 7 - пропуснах да кажа, напълно подходящ и като мото на групата изпълнител...
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много показателен откъс - "вий сте ***" - направо синтезира какво е искал да каже автора, кулминация на дилемите на лирическите герои, зенит на проблемите в сюжета, отражение на историческата епоха и освен това, съвсем актуално за съвременния, читател, пардон, слушател.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18 0 ОтговориГУРБЕТЧИЯ преди 33 минутиЖалко ! На дискове вече няма да мога да си бърша с него задните части . ...................... ами,бърши си предните.еднакво умно ще изглежда. ти дори едва ли знаеш какво са писали Ботев и Йовков. жалко,че напоследък има много като теб.
5
28
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Как може да го четат и учат този алкохолик?
4
1
 
24
 
! Отговори
бачо Нешо преди 11 години
Най-малко творбите на тези автори са подходящи за трансформиране.Това е велика глупост.Младите ще възприемат написаното , ако бяха възпитани в труд и уважение.Неуважавам неуважението.
3
0
 
15
 
! Отговори
пълен шит преди 11 години
И как точно се претворява в песен "Септември", дето е 20 страници текст. Да се обзаложим ли, че става въпрос за ултра повърхостен преразказ на текста в 3-4 мин? А ако е целия, не ми се вярва нсправо. Това е един час песен. Кой ще има нерви да слуша подобно нещо? Ще се прочете за 20 мин иначе.YoungBByoung са мега смехотворни селянчета-убитаци, дето се правят на много отворени, типично по провинциалному. Искат да се възползват по някакъв начин от националистическата вълна, това е.
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОМУРУНГЕЛИТЕ ПАК ЛИ ЩЕ НИ НАБИВАТ НА ГОШО ТАРАБАТА СЕПТЕМВРИИСКИЯ МЕТЕЖПО ЗАПОВЕД НА РУСНАЦИТЕ.ГНУСНА КОМУНОЗГАНВЪН РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ
1
40
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Жалко ! На дискове вече няма да мога да си бърша с него задните части .