Край с "Десет малки негърчета", прекръстиха книгата на "Те бяха 10"

Книгата вече излиза с това заглавие на книжния ни пазар
29 юни 2023 14:08, Стела Стоянова
186
Край с "Десет малки негърчета", прекръстиха книгата на "Те бяха 10"
Снимка БГНЕС

Любимият на хиляди читатели роман на Агата Кристи "Десет малки негърчета" вече няма да се среща на книжния ни пазар с това име. Онези, които искат да си го купят, вече трябва да го търсят с името "Те бяха десет", съобщава "Фокус".

Издателят на книгата с обновено загавие е "Ера".

В романа се разказва за десет души, които пристигат в имение на необитаем остров, поканени от неизвестен за тях домакин. Те не се познават и изглежда нямат нищо общо помежду си. В първата им нощ в имението един тях е отровен. Останалите откриват, че не могат да напуснат острова и напрежението се покачва.

Романът оригинално е издаден първо във Великобритания под името "Десет малки негърчета“ през 1939. Всички препратки към "индианци“ в историята оригинално са "негри“: по този начин е наречен и "Негърския остров“, а не "Индиански остров“. Британските издания продължават да използват оригиналното заглавие до 1980 година. Алтернативното заглавие "And Then There Were None" (б.р - И никой не остана“ ) се появява за пръв път през 1985 година. В момента в англоезичните страни книгата се издава под това заглавие.

Още по темата

Неотдавна британските й издатели "Harper Collins" обявиха, че и други нейни книги ще бъдат редактирани, "за да не накърнят чувствата на някои съвременни читатели". От "Смърт край Нил" (1937) е изчезнал фрагмент от изказването на госпожа Алертън, която се оплаква от "отвратителните" очи и носове на група местни деца в Египет, а от "Мистериозният инцидент в Стайлс" (1920) е изчезнала забележката на Поаро по адрес на друг герой, че той "разбира се, е евреин".

От оригиналния израз "неговия индийски характер" в сборника "Последните случаи на мис Марпъл и две истории" (1979) в новата версия на текста е премахната думата "индийски", а от романа "Карибска загадка" (1964) е премахнат цял пасаж, в който героят през нощта не успява да види чернокожо момиче в храстите.

Наследниците на писателката са дали съгласие за промените.

В последни години стана масова практика издателите да редактират пасажи, "обидни за определени общности", като премахват всякакви думи, които биха могли да се определят като расистки, сексистки или засягащи правата на определени малцинства.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
4
 
! Отговори
Белият Вожд преди 8 месеца
Ако ще и 10 извънземни да ги прекръстят...Те пак си остават нег.ърчета ! От сви.нята лебед не става ! А сега трябва да прекръстят и разказа "Белчо и Сивушка" на "Мурджо и Безцветна"
112
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Безумие и престъпление !
111
0
 
26
 
! Отговори
gg преди 9 месеца
1984 в действие. Подменят литературата, подменят историята, подменят настоящето.
110
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбирам, защо когато кажеш за някой , че е бял не е обидно, а че е *** е обидно.*** е обозначение на хора от негроидната раса.
109
1
 
10
 
! Отговори
демошмъркач преди 9 месеца
Осама обама обайдън
108
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преправят се класически произведения със световна популярност, а ние един паметник на съветската окупация до СУ, в центъра на София, при която са избити и ограбени стотици хиляди невинни българи, неможем да бутнем.
107
1
 
24
 
! Отговори
Света се обърка преди 9 месеца
За сега само заглавията цензурират ... следва съдържанието на класическите произведения .... На съвременните автори които сега пишат им редактират произведенията от десетилетия. НЕ МОЖЕШ да издадеш книга, разказ, статия , без да бъде проверена за расистка, сексистка и религиозна нетолерантност. ... СВОБОДА НА СЛОВОТО В НАЙ-ЧИСТАТА МУ ФОРМА ..... Усърдна грижа за малцинства... пришълци и психично болни.
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
трябва де се обръщам към кожежката с "колега"..то между другото не знам мъж ли е жена ли е,"нещото"?до обяд ме ухажва,след обяд намигва на Иван от фитнеса..объркана работа.
105
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да си бял и интелигентен с професия и жилище и плащащ данъци е клеймо.
104
0
 
68
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Това е унищожаване на световното културно наследство! Смисъла на всяка една литературна творба е да предаде духа на времето в, което е написана и да пренесе читателя мислено в тази епоха. Иначе от ЕС и САЩ бяха ужасени когато талибаните взривиха хилядолетни статуи на Буда в Афганистан. Не виждам особена разлика между двете събития.
103
1
 
23
 
! Отговори
@@@ преди 9 месеца
Десет малки негърчета похапнаха добре, едното се задави, сега са девет те.....Дано сте чели книжката дето спорите за нея, заслужава си.Пък за името, то си е в стихчето дето почва всяка глава.
102
0
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 9 месеца
Много ме развесели с този коментар
101
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Негp0 значи черен на латински. Цвят. Много ми е интересно как ще редактират черен цвят? Защото телевизорът ми е черен.. Телевизор - расист?!? Абе, айде стига с глупостите.. Тия хора си нямат работа май..
100
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Либерал фашизъм
99
0
 
12
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
И без това 90% не са я чели.
98
0
 
31
 
! Отговори
Идиоти преди 9 месеца
Друго какво да кажа... Тия вече прекаляват..
97
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да живее "Министерството на истината"!
96
0
 
52
 
! Отговори
бла-бла преди 9 месеца
Значи имам забранена книга в къщи, и съм гледал забранен филм. Някак си съм горд с това :). Книгата ще скрия с бележка, че е от времената, когато все още имаше Свобода.
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Забележете среден род
94
1
 
25
 
! Отговори
Оруел преди 9 месеца
Това в министерството на истината ли,са го направили!?