Край с "Десет малки негърчета", прекръстиха книгата на "Те бяха 10"

Книгата вече излиза с това заглавие на книжния ни пазар
29 юни 2023 14:08, Стела Стоянова
186
Край с "Десет малки негърчета", прекръстиха книгата на "Те бяха 10"
Снимка БГНЕС

Любимият на хиляди читатели роман на Агата Кристи "Десет малки негърчета" вече няма да се среща на книжния ни пазар с това име. Онези, които искат да си го купят, вече трябва да го търсят с името "Те бяха десет", съобщава "Фокус".

Издателят на книгата с обновено загавие е "Ера".

В романа се разказва за десет души, които пристигат в имение на необитаем остров, поканени от неизвестен за тях домакин. Те не се познават и изглежда нямат нищо общо помежду си. В първата им нощ в имението един тях е отровен. Останалите откриват, че не могат да напуснат острова и напрежението се покачва.

Романът оригинално е издаден първо във Великобритания под името "Десет малки негърчета“ през 1939. Всички препратки към "индианци“ в историята оригинално са "негри“: по този начин е наречен и "Негърския остров“, а не "Индиански остров“. Британските издания продължават да използват оригиналното заглавие до 1980 година. Алтернативното заглавие "And Then There Were None" (б.р - И никой не остана“ ) се появява за пръв път през 1985 година. В момента в англоезичните страни книгата се издава под това заглавие.

Още по темата

Неотдавна британските й издатели "Harper Collins" обявиха, че и други нейни книги ще бъдат редактирани, "за да не накърнят чувствата на някои съвременни читатели". От "Смърт край Нил" (1937) е изчезнал фрагмент от изказването на госпожа Алертън, която се оплаква от "отвратителните" очи и носове на група местни деца в Египет, а от "Мистериозният инцидент в Стайлс" (1920) е изчезнала забележката на Поаро по адрес на друг герой, че той "разбира се, е евреин".

От оригиналния израз "неговия индийски характер" в сборника "Последните случаи на мис Марпъл и две истории" (1979) в новата версия на текста е премахната думата "индийски", а от романа "Карибска загадка" (1964) е премахнат цял пасаж, в който героят през нощта не успява да види чернокожо момиче в храстите.

Наследниците на писателката са дали съгласие за промените.

В последни години стана масова практика издателите да редактират пасажи, "обидни за определени общности", като премахват всякакви думи, които биха могли да се определят като расистки, сексистки или засягащи правата на определени малцинства.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Целият Оливър Туист на Чарлз Дикенс трябва да бъде забранен по тази логика заради лошия евреин вътре. Тези са като нацистите - горят книги.
51
3
 
37
 
! Отговори
Хайнрих Мюлер преди 10 месеца
Така ли? Тогава искам да предявя претенции - когато снимат филм за "Черната легенда" - Мартин Лутър Кинг - главната роля да бъде поверена на ... Долф Лундгрен или Брад Пит!!!!!! Иначе ще го считам за провокация срещу белите!!!!!! Невероятни поредни нови - "ЕВРО - АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ" ни натикват.......
50
2
 
9
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
До 63 - и ся кво стана, зеления ще има бял конфликт на интерес с черните.... хммм то като сюжет за филм бре !
49
2
 
27
 
! Отговори
Да бяха я кръстили преди 10 месеца
10 малки дечица, всичките с цвят, не на горчица..
48
0
 
6
 
! Отговори
1984 преди 10 месеца
До Анонимен 64 1984
47
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук не говорим за расизъм само и за това, че наследниците ще получат пари за да се спазят авторските права.Тук говорим за КРАЕН ЛИБЕРАЛИЗЪМ. Франсис Фукояма го е предрекъл преди повече от 10 г.Края на капитализма (какъвто го познаваме) настъпва с този вид либерализъм. Сравнява го с някои черти на комунизма.При този КРАЕН ЛИБЕРАЛИЗЪМ всеки, който си позволи коментар относно нещо извън приетото ще бъде дискредитиран и наказан.Това ли е свободата на словото.Върха обаче е масовото вече he,she,they
46
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки запис беше унищожен или фалшифициран, всяка книга - пренаписана, всяка картина - прерисувана, всяка статуя и всяка улица - преименувана, всяка дата беше променена. И процесът продължава всеки ден и всяка минута. Историята е спряла. Не съществува нищо освен едно безкрайно настояще, в което Партията винаги е права.
45
2
 
8
 
! Отговори
бело гранде преди 10 месеца
До Тихомир - ААААА не може, "Бело гранде" е запазено за Зеленски по обективни причини...шмрък
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 48 .............но се питам как ли се е наричало това предястие в Македония до края на 19-и век, пък и днес? Питам се и кога най-после ще се стреснат от 78-годишната си летаргия на послушковци нашите мастити историци, етнографи и фолклористи? Кога ще се сетят да проучват и такива теми? Ако бъде проведено компетентно и добросъвестно, резултатите от всяко едно такова изследване ще затворят устите на много наглеци и ще дадат отговор на много въпроси.
43
1
 
10
 
! Отговори
КЗД преди 10 месеца
АЗ СЪМ ШОП, НЕ СЪМ САЛАТА, ЧУВСТВАМ СЕ ОМЕРЗЕН И ДИСКРИМИНИРАН, ПОТЕКЛОТО МИ ДА СЕ АСОЦИИРА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ДРУГИ ХРАНИ, КОИТО НАКРАЯ НА "МИТНИЦАТА" ПОЕМАТ КЪМ ДЪЛБИНИТЕ НА КАНАЛА... ИСКАМ ЗАБРАНА НА "ШОПСКАТА САЛАТА", МОЖЕ ДА Я КРЪСТЯТ "ТЕ БЯХА ХРАНА, ВКЛЮЧВАЩА....." И ТЕ ТАКА ТЕ! АКО ДЪРЖАВАТА НЕ ВЗЕМЕ МЕРКИ ЩЕ Я СЪДЯ В БРЮКСЕЛ, ВАШИНГТОН, СТРАСБУРГ, КИЕВ, ОСЛО, ВЛАДИВОСТОК /ОП, ТАМ НЯМА/, АБЕ НАВСЯКЪДЕ БЕЗ РУСИЯ...
42
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До До До 48Е, няма ка да не е македонска. Че то има ли нещо на този свят, което да не е тръгнало от там. Където и да е това там.
41
2
 
8
 
! Отговори
Китанов преди 10 месеца
Предлагам: 10- те чичковите червенотиквенотиквеничковчета
40
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До Анонимен Няма сила, която да ме накара да го изгоря. Може само да се наложи да го крия.
39
1
 
3
 
! Отговори
До До 48 преди 10 месеца
Историята на името на това предястие е по-дълга и доста интересна. Ние му казваме "Руска салата", защото е добило популярнос у нас след Освобождението. В Русия навремето са му казвали "Французский салат", защото са го възприели от Франция, където пък тази салата се е ползвала и с названието "Македонска салата". Не се шегувам, наистина е така. Няма да засягам въпроса от кой етнос е била основната част от населението на този географски регион до началото на 20-и век. Но се питам...........
38
0
 
13
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Маймуня.к пауър детектед! Трябва веднага да прекръстим всички десерти "негърчета", Черно море трябва да стане Тъмно море, а още по-добре африканско море. Реката "Рио негро" олеле мале не я виждам - да се прекръсти на Бело гранде. Много поле за ПОДМЯНА на имена има, много.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонс на Посолствоно преди 10 месеца
Сладолед "Ескимо" се Забранява, това е Расистко спрума Черно-Белите Ескимоси!
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А тия дето имат старото издание трябва ли да го крият на тавана или направо да го изгорят?
35
1
 
22
 
! Отговори
до 48 преди 10 месеца
Руската салата всъщност се казва Оливие. Това е било името на готвача. Оригиналната рецепта е изгубена. Но се съм чувал французите да мрънкат за някаква салата.. В кухнята всеки си готви спрямо неговия вкус.. Имаше едни сладки дето се казваха нeгъpчеtа .. е как да се казват сега?!? Африканчета?
34
2
 
8
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Атлантическа свубуда на Посолството
33
2
 
20
 
! Отговори
ЗАЩО преди 10 месеца
Защо ЕС , САЩ и Англия се опитват да Преправят Историята ?В Случая ЕС само Изпълнява като Роб - ще стане 27 малки негърета .