Как светът ваксинира децата срещу коронавируса?

В САЩ имунизацията е задължителна
14 сеп 2021 22:15, Нели Христова
283
Как светът ваксинира децата срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

В България няма практика за ваксиниране на деца срещу COVID-19. Имунизация на деца над 12 години е възможна при съгласие на родителите и само с препарата на "Пфайзер".

Някои експерти у нас призовават да се започне масова ваксинация на децата, но много родители не са съгласни.

Каква е практиката за ваксинация на деца срещу коронавируса по света?

Какво се случва в Европа?

През май Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на "Пфайзер" за деца от 12 до 15 години. Оттогава различните страни от ЕС се движат с различна скорост при ваксинацията на по-младите.

Дания (12- до 15-годишни) и Испания (12- до 19-годишни) вече са ваксинирали по-голямата част от детското си население с поне една доза.

Франция също се движи бързо, като 66% от тези на възраст от 12 до 17 години вече са с една доза, а 52% са напълно ваксинирани. До октомври здравната карта на страната ще бъде разширена за лица под 18 години, което означава, че всички тийнейджъри ще трябва да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID, за да имат достъп до места като кина, музеи, ресторанти и закрити търговски центрове.

През юни научните съветници на Германия препоръчаха ваксината да се предлага само на деца на възраст от 12 до 15 години с подлежащи здравословни проблеми. Но през август, след като вариантът "Делта" започна да се разпространява по-широко, ваксинацията беше разширена за всички над 12-годишна възраст.

В Швеция децата на възраст от 12 до 15 години имат право на ваксина само ако имат белодробно заболяване, тежка астма или друго високорисково медицинско състояние. В Норвегия разпространението на ваксината беше разширено за деца на възраст от 12 до 15 години, но ще бъде предложена само първа доза, като решение за втора доза ще бъде взето по-късно.

САЩ - задължителна ваксинация

През май американските и канадските регулатори бяха първите, които одобриха ваксината на "Пфайзер" за употреба при деца на възраст над 12 години. Разпространението започна веднага в САЩ с две дози, приложени с интервал от три седмици.

До края на юли 42% от 12- до 17-годишните са получили първата си доза и 32% втората си доза от "Пфайзер" или "Модерна".

Стремежът към ваксиниране на децата дойде, когато САЩ започна да се бори с нарастването на инфекциите, предизвикани от варианта "Делта".

В последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията се казва, че броят на децата, хоспитализирани с COVID-19, е между 3,4 и 3,7 пъти по-висок в щатите с най-нисък процент ваксинация.

Няколко училищни съвета в САЩ гласуваха да направят имунизацията задължителна за деца над 12 години, за да могат да посещават клас, въпреки възраженията на някои родители.

В Лос Анджелис правилата наскоро бяха разширени до 600 000 ученици, докато в Ню Йорк персоналът, но не и учениците, трябва да бъде ваксиниран.

Междувременно "Пфайзер" започна да тества ваксината си срещу COVID върху по-малки деца. Първите резултати, при тези между 5 и 11 години, се очакват през септември, като данните за бебета на възраст от шест месеца до четири години вероятно ще последват до края на годината.

Президентът Байдън вече посочи, че ваксините за тази по-млада възрастова група могат да бъдат налични "скоро", след като регулаторните органи прегледат клиничните данни.

Китай - ваксинация одобрена за деца над три години

През юни Китай започна да разрешава ваксинацията на някои деца от три до 17 години с препарата на Sinovac. Това е първата държава, одобрила имунизация на толкова малки деца.

Страната си е поставила груба цел да ваксинира 80% от населението си от 1,4 милиарда до края на годината, цифра, която е невъзможно да се изпълни без да се ваксинират голям брой деца под 18-години.

На теория ваксината срещу COVID е доброволна в Китай, въпреки че някои местни правителства са казали, че учениците няма да бъдат допуснати до училище през този срок, освен ако цялото им семейство не бъде напълно имунизирано.

Ваксината Sinovac също се използва широко в много страни в Азия, Африка и Южна Америка.

В Чили тя вече е одобрена за употреба при деца на възраст от 6 години, докато наскоро компанията започна клинични изпитвания за тестване на ваксината си върху деца в Южна Африка на възраст от шест месеца до 17 години.

Индия - ваксинацията на възрастните е на първо място

Смята се, че Индия има най-голямото подрастващо население в света, което се оценява на около 253 милиона от ИНИЦЕФ. Последните данни от Националното серологично проучване показват, че около 60% от децата са били изложени на коронавируса от началото на пандемията и е вероятно да са изградили известен имунитет.

През август държавният регулатор на лекарствата даде зелена светлина за спешна употреба на нова ваксина, разработена от местната фармацевтична компания Zydus Cadila за всички на възраст над 12 години.

Понастоящем имунизацията трябва да се дава в три отделни дози, като се използва апликатор без игла, а не традиционна спринцовка. Фирмата заяви, че скоро се надява да започне изпитания и при по-малки деца на възраст две и повече години.

Правителствените научни съветници заявиха, че ваксинацията за деца на възраст от 12 до 17 години със сериозни здравословни състояния може да започне през октомври, но по-широко разпространение ще се осъществи едва след завършване на програмата за възрастни в Индия, която понастоящем е насрочена за края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
3
 
11
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Това са престъпници! Един немски лекар педиатър го каза наскоро: Шанса да те удари гръм, е по-голям, от това детето ти да попадне в интензивното заради Ковид.... Пълни Фашисти!!!
204
5
 
7
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Защо не задължите антиваксърите да си ваксинират децата с изпробваните ваксини за детски паралич,морбили и всички др.които се слагат от години,а налагате да станат задължителни такива които са със съмнителен ефект.Забъркани за 2,3 месеца.Има нещо смущаващо не мислите ли.Ще умреш и боцкан и небоцкан.Караш болеста леко и с ваксина и без ваксина.Никой не казва сраничните ефекти.Само 25% от лекарите са ваксинирани защо?Където има намесена политика и пари що викат сърбите е--го.
203
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами как да ги ваксинира ?! Под диктовката на световните кукловоди ,разбира се ! Не за вярване за колко много "хора" се оказа удобна тази пЛандемия !
202
1
 
3
 
! Отговори
Ваксъра-бивш преди 2 години
До Кал-ел Отрекох се. Сутринта с лице на изток 3 пъти казах - отричам се от теб Сатана и готово, вече не съм ваксиниран! Ти ми отвори очите, спасителю!!!
201
0
 
2
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
безумни исках да кажа. В тоя сайт накрая ще останат коментари от вида *** *** *** *** *** *** *** *** ***
200
0
 
5
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Светът ако иска да си затвори децата в буркани. Ние не сме ***.
199
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рушки, мушки, гледаме чушки и не се ваксинираме. Дерзайте ***.
198
4
 
6
 
! Отговори
Криво Христов преди 2 години
80% от българите били ***. No way. Сякаш титлата професор върви в комплект с плещенето на глупости. Като гледам ваксинирането съвсем сме си нормални. Спазването на мерките може да заблуди някого, но и там сме си наред, всъщност пазим се от глоби. Единствено гласуването на избори ми вкарва съмнения....
197
9
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ваксинирането на деца е престъпление. Един ден тези ваксини ще се окажат заразители на вируса. Още не са го доказали, но като го докажат, тези дето насаждат ваксините ще бъдат сложени на бесилото.
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кал Ел защо пак е избягал от лудницата?
195
1
 
14
 
! Отговори
Д-р Лизайн преди 2 години
Ще редуцираме човечеството до 500 000 000 души под еврейска доминация !!
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може и некой със Пауново перце да е у Третио храм. Да се е крил и сега да е скочил на столо у храмо. Че питам тате и утре че ви кажем. Сега че доим кравите.
193
4
 
18
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Ваксъра - бивш. Аз ще ти задам един риторичен въпрос. Защо, след като не говорим за знак на звяра, в Англия ще започват да слагат печат върху убоденото (това ще е докато не вкарат сензорите за чипа навсякъде), заради фалшивите сертификати които правителството пуска. Печатче, а? Инжекцията е восъка върху подписа ти. Не можеш да се отречеш от подпис и печат.
192
5
 
26
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 258. Винаги е било за децата, войната е за децата. Сорос ви каза, че иска да ги радикализира и да ги използва срещу другите поколения. Безплатна ярмия от безполови кухари които да сложат края на човешката раса, доброволно и с усмивка на уста.
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Са че ти кажем. У наше село такива ги валяме у пердушина. Нема значение ква. Ама требе да има една пердушинка от Паун. Требе да дойде Попо и да чете. После маха Паунската пердушинка и пак чете. У наше.село дрътите викат дека имало Гявол с паунско перо. И некои хора гледали паун. Заради това. Ама било много одавна. Са никои не знае.
190
1
 
6
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Кал-Ел 259. И това няма да мине. Няма да спра да пиша. Ще си модифицирам никнейма и пак не можете да ме спрете.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаха - щяха. Ама не искат.,защото живеем в едни много лигaви, либерални времена.
188
3
 
30
 
! Отговори
Mandatory преди 2 години
Не мислите ли, че ако можеха да направят ваксините задължителни, нямаше да го направят? Не могат. Народа е против. И говоря за глобалния народ, не за нас тук. Опитват да мият очите на глупците със стъкмистика. Това е истината. Няма как да ни накарат насила. Няма да го направят никога, колкото и да си врякат от камбанариите.
187
14
 
3
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Какъв телескоп, космоса е холограма. Вируси не съществуват, земята е плоска.
186
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо ваксинират децата след като те са най-незасегната група? Толкова ли затъпяха хората вече?