Не пропускай живота, живей го!

Не позволявай на живота да мине покрай теб
Обновена: 9 мар 2016 14:47 | 9 мар 2016 14:44, Екип на Bulgaria On Air
52
Не пропускай живота, живей го!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Писна ти!

Не, не, честно, омръзна ти вече!

Това е всяка сутрин. Ставаш и заминаваш. Бързаш. И изпускаш - метрото, автобуса, тролейбуса или светофара. За да стигнеш - в офиса, на строежа, зад щанда, в камиона или до бара. И да работиш това, което не ти се работи.

"Пак ли, неудачнико, пак ли изпусна влака?", крещи едно злобно гласче вътре в теб и ти напомня, че това не е просто метафора. Това е истина. Ти наистина изпускаш влака. Постоянно.

Не е само транспортът, не е само зеленият сигнал на кръстовището, който бързаш да хванеш, притихнал зад волана на колата си. Не е точният час, който бързаш да спазиш. Не е доброто впечатление, което се мъчиш да направиш, или лошото такова, което така и така правиш. Изпускаш влака. Виж, видя ли го как минава? Тъжно, бързо и нелепо... Не е само влакът, което изпускаш. Изпускаш животът да мине покрай теб.

Това не е емоционална плеяда. Това не е хейтърски коментар. Това е реалността, която сами създаваме, а после се оплакваме от нея.

Какво става? Защо не си щастлив? Защо не скочи, защо не пое риска тогава, когато имаше възможност? Защо живееш еднообразен, зациклящ, скучен живот, сякаш не е твоят живот? Отговорът е прост – изпуснал си, пренебрегнал си, подценил си. Нещо. Някога. Много отдавна или не чак толкова отдавна. То може да се върне, а може и да не се. От теб зависи.

Спомняш ли си онова предложение за работа? Да, да, същото, което го мисли толкова много време, но накрая го измисли и се отказа. Абе, аз да не съм луд за толкова малко пари да се хващам? Уважавам труда си, ценя времето си, ще изскочи нещо по-добро...

И чакаш,чакаш, накрая не изскочи нищо.

Звъниш.

Sorry, неудачнико, изпусна влака, намерихме си друг... ама той не е неудачник като тебе, а се справя много добре и му повишихме заплатата, можеше да си на неговото място. Но не си. От чист мързел и сгрешена представа за собственото си значение, не от друго.

Тогава се плесна по челото и си каза: "Мамка му! Няма работа в тая държава, не. Ето, работи ми се, ама няма какво. Но нищо, де. Здраве да е. Не е било писано да стане. И без това в България заплатите са ниски. За какво изобщо да работиш тук? Ще замина за чужбина по-нататък, като се позатопли". И се хвана на поредната скучна работа, ако изобщо се хвана на такава, продължи да си водиш монотонно скучния живот и да се чудиш всяка сутрин – къде сгреших, че да съм толкова нещастен?

Спомняш ли си онази оферта за заминаването в чужбина? Тази, която така дълго чакаше? За няколко месеца, къртовски труд, вярно, но ще изкараш пари, ще се запознаеш с нови хора, ще ти е готино. Ама нещо май те спря и тогава, а? Дилема: да си пропилееш лятото в бачкане или да си пропилееш лятото в лежане? Работа в чужбина? Аз - измекяр? Не, мерси! Прекалено съм важен. Прекалено много се уважавам. Какво съм си мислил преди, че ще замина. Глупости. И тук нещата могат да се получат. Просто не е дошъл моментът.

И после лятото мина и отмина. Сметките за ток се трупаха, разходите ставаха все по-големи. Започна да те боли главата за това и онова. Приятелите ти, които се върнаха от гурбет с безброй спомени и достатъчно пари, нямаха такива проблеми. Те дори се събраха и си подариха незабравима екскурзия за коледните празници. А ти се сви в ъгъла и си каза: "Тъпаци такива, изоставиха ме! Кой знае как хамалски са се гърбили четири месеца по бригадите, а сега ще ми се правят на големци. Пу, дано не си изкарат хубаво!"

Спомняш ли си онази брошура, която ти подаде промоутърът на изхода от метростанцията? Подмина го надуто като пътен знак, защото "сега не си в настроение и не ти е до глупости“. "Омръзна ми да ми подхвърлят някакви хартийки, само си пълня джобовете с боклуци и накрая какво виждам от тях? Нищо."

Ами нищо.

Защото в брошурата пишеше за твоята любима банда, певец, певица, диджей, оркестър. Идват в твоята страна, да пеят, свирят, танцуват в твоя град, точно под носа ти. В брошурата пишеше за курса, който така силно искаш да посещаваш, но все не се навиваш да запишеш. Пишеше за работата във фирмата, в която искаше да почнеш стаж. Пишеше... за това какъв неудачник си и как обичаш да се правиш на важен, а всъщност не усещаш колко много пропускаш, не виждайки нищо от върха на високомерния си нос. От гордост, но не от оная правилната гордост, а от тази без покритие. Тази, която ти пречи да си себе си и да си щастлив. Тази, която те влачи деструктивно надолу, а ти си мислиш, че си на върха, защото си много... голЕм.

Е, не си.

Ти си просто мързелив и обичаш да се самосъжаляваш.

Спомняш ли си просяка на светофара, който те молеше да му дадеш пари? Но ти като бъдещ депутат, банкер, бизнесмен и "супермен" го погледна нагло, от високо, с крайчеца на окото си и си каза: "Измамници! Мизерници! Не се хванат да бачкат някъде, ще ми се правят на грешни!". И го подмина. Като пътен знак.

Днес ти се събуди така, в нищета и никой не те погледна. Дори и влакът те подмина. Като пътен знак. Хората те виждаха и си казваха: "Неудачник! Глупак! Едно време имаше шансове, възможности, как глупаво ги пропусна, сега ми се прави на жертва!"

Е, не си. Не си жертва. Ти просто се разхождаш по най-горния етаж и не виждаш какво става в двора, под тебе. Няма лошо да гледаш напред и нагоре, няма лошо да вървиш напред и нагоре, лошото е, че ти си мислиш, че го правиш, а реално не го правиш. Реално си във филма. Иска ти се да е така, ама не е. И ти го усещаш. Вътрешно го знаеш, но не искаш да си признаеш.

Ти си нещастен. Нещастна. Нещастно. Няма значение точно какво. Но ти изпусна влака преди. Сега ще го хванеш ли? Ще се промениш ли? Себе си ще бъдеш ли?

Коментарът е на Луиза Божинова от екипа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: мързелсамосъжаление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
пУзитивен преди 8 години
Имате поне пример пред себе си - Делян Пеевски... и нему подобните. Луиза, такива уважава.
40
4
 
8
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Жените масово трябва да се отърсят от комплексите си по отношение на материалното състояние на мъжете защото са станали твърде хитри за тяхно добро. Новия успешен мъж е неуспешния, свиквайте и го приемете иначе си стойте сами. Ако искате някакъв успех ще го градите заедно с половинката, няма да чакате наготово да срещнете "принца". Толкова са се развалили нравите, че започвам да се замислям дали някаква форма на ш.ерият адаптирана по християнски образец няма да е най-подходяща за живеене.
39
2
 
6
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Сега тя иска да сподели озлоблението си към хората които по някакви причини не са изпълнили предназначението си в нейните очи и не са покрили критериите и защото по този начин и пречат да тъй като трябва да снижи очакванията си а това за нея е равносилно на шекспирова трагедия и поражение. Затова подразнена от несъответствието между състоянието на живот на хората и нейните очаквания тя излива цялата си злоба и комплекси върху хората определяйки ги като недостойни и под нивото и, патетично.
38
3
 
10
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Ще направя едно предположение ей така без да знам подробности, но познавайки психологията на хора като Луиза. Според мен Луиза се е разочаровала и озлобила от материалното състояние на някой мъж с когото е искала да се свърже и с която може би би била щастлива, но комплексите в главата и които и казват, че той за да е "правилния" партньор трябва да е такъв и такъв и да е постигнал това и това за да е успешен в нейните очи. По този начин самата тя е изпуснала влака.
37
2
 
5
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Когато средата и мястото в което живееш са лоши това и те демотивира, не виждаш смисъла. Рибата се вмирисва откъм главата а не от към опашката, запомни го Луиза. Хората не искали да работят за мизерни пари - виновни били, хората не искали да извършват тежък селскостопански труд за да спечелят малко пари - виновни били, хората не умеели да се възползват от някои шансове - виновни били, хората не осъществили визията на Луиза за успешен материален живот - виновни били.
36
3
 
9
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Статията на Луиза е изпълнена със злъч и обвинение към жертвите. Прочетох я на няколко пъти. Аналог мога да направя с кметицата на Кльолн - Хенриета Рикер която обвини германките, че са виновни за сексуалните посегателства върху тях поради някакви причини. Тук Луиза обвинява хората, че не са амбициозни, че не се борят достатъчно, че не са достатъчно инициативни и т.н. Драга ми Луиза, малцина са пионерите и опортюнистите, но всички имат право на добър живот.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хубава статия, за съжаление повечето не могат да възприемат написаното,по ред причини,няма да ги обвиняваме все пак, ако бяхме всички едни и същи, живота нямаше да е интересен затова има разделение ;) Браво за статията!
34
2
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Госпожо Божинова, тука е така ! Това е България ! Тук не можеш да живееш! Тук можеш да съществуваш ! България е страната с най- мизерни доходи.България е страната с здравеопазване ,което е опасно за здравето ни ! Тук е страната с най-корумпираните съд и прокуратура ! Тук е страната с най некадърните,некомпетентни и крадливи политици и партии! Ето защо тук е невъзможно да живееш, тук можеш само да съществуваш ! Таже и емигрантите от Африка ,не искат да останат тук!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живота минава в преследване на илюзии.Чак като наближи края човек се замисля и прави равносметка на отминалото време.Препоръчвам на всички песенат Maintenant Je Sais на Jean Gabin
32
6
 
0
 
! Отговори
brigadir преди 8 години
Nice,a? :)Не пропускай шанса си. Виж как лесно можеш да заминеш на бригада в Англия и без кой знае колко да му мислиш, да спестиш едни пари, да поработиш къртовски труд, да изпиташ странни емоции и да запазиш най-вече спомени.Повече инфо в brigadiri
31
3
 
7
 
! Отговори
LethianDream преди 8 години
"Are we alive or not. a-live or what?" - из новия албум на едни финландци.Луиза, съжалявам, ако те обидя, но ми звучиш като пропаганден лидер в някоя дистопия, след такава статия очаквам да ми предложиш и хапче за щастие :)Не гледай другите хора, гледай себе си, важното е ти да си щастлив/а-дали ще бъде с гаджето, семейството, на концерт, дали ще бъде от капките дъжд, които те карат да бъдеш жив или от вятъра в косите ти. Семпли радващи неща, повечето хора не им обръщат внимание :))
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живота си е мой и мога да си правя с него КАКВОТО СИ ПОИСКАМ.И най-малко пък бих приел съвети от ****аци!"Да пропуснеш живота"???? WTF!!!!Само ако можехте да разберете БЕЗМИСЛИЕТО на това изречение................ама не можете щото сте мега ***.
29
1
 
3
 
! Отговори
ОСМАН АБДУЛА преди 8 години
ТАКБИИИИИР
28
4
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
А ти като си намерено тяло кой си каде си?
27
1
 
25
 
! Отговори
aaaa преди 8 години
Щастието и успеха не се измерват само с пари, кариера, пропуснати всякакви материални ползи...щастието и успеха са висше състояние на психиката - да си щастлив с това което имаш, което ти е дал Господ, да благодариш за това което имаш и да му се радваш, а не да съжаляваш за това което нямаш. Да имаш семейство - деца, живи и здрави всички, да имаш приятели да пийнеш бира, да гледаш мач...това е живота, успеха, щастието, а не някакви мизерни 5/10/50/100 хил. евра.
26
1
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Ти не си лузер,а изгубена душа.
25
17
 
9
 
! Отговори
Осман Абдула преди 8 години
СЪВСЕМ СКОРО ЗНАМЕТО НА ХАЛИФАТА ЩЕ СЕ РАЗВЕЕ НАД ЕВРОПА И ЖЕНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЕНИ НА МЯСТОТО ИМ!
24
3
 
8
 
! Отговори
do 22 преди 8 години
Кофти е този някой да са родителите ти, които да те изнудват за пари под предтекста, че те са те отгледали, и ако не са били те е нямало да бъдеш такъв какъвто си! Тъжно е, но има и такива хора!
23
8
 
13
 
! Отговори
Колкото и да се стар преди 8 години
Жените обичат да се надсмиват над мъжете.Особено ,когато на мъжете им е трудно .Кой не се е "насладил" на техните поучения .Поканиха целия ислямски свят и казаха,че мъжете в Европа не стават и нямат пари .Затова има историческо възмездие.И както езическата Римската империя рухна в лъжа и зло ,така ще се случи и с провалената морално Евро езическа империя.
22
3
 
48
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Евахти ученическото есе, писано от депресирана осмокласничка. Толкова дъха на комплекси, емоционални и ментални проблеми, че направо плаче за специализирана помощ. Живейте си жимота както искате, както ви харесва и не пречете на другите да правят същото. Помагайте когато можете и на когото можете. Това е.