Геймърите – същински вундеркинди, здрави и умни!

Видеоигрите подобрявали социалните умения
10 мар 2016 13:37,
34
Геймърите – същински вундеркинди, здрави и умни!
Снимка: архив Reuters

Децата, които посвещават много време на видео игри, често са с по-добри интелектуални и социални умения от връстниците си, ограничавани в това забавление, установи международен екип от учени, анализирайки данните за хиляди подрастващи в Европа, съобщи в. "Индипендънт".

За изследването си международният екип от учени в Колумбийския университет в Ню Йорк е използвал данни за психичното здраве на деца от 6 до 11 години.

Резултатите показват, че играещите повече видеоигри са с 1,75 пъти по-голям шанс да са с по-висок интелект и 1,88 пъти с по-добри училищни знания. Освен това тези деца създават по-добри отношения с връстниците си.

Учените не са установили значима връзка между видеоигрите и психичните проблеми. Те обаче предупреждават резултатите им да не се посрещат прекалено ентусиазирано и препоръчват все пак да има ограничения за времето пред екрана. Те настояват и за допълнителни изследвания на механизмите, с които видеоигрите стимулират децата.

За ползата и вредата от видео игрите се говори отдавна. Според някои изследвания те предразполагат към насилие, агресивност и антисоциално поведение. Според други обаче умерената игра е полезна, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Таня преди 8 години
Всичко трябва да е с мярка. Манията на подрастващите по игрите води до проблеми със зрението и наднормено тегло, тези деца изобщо не спортуват. А при възрастните , които и освен това работят на компютър - гръбначни проблеми, при някои рано, при други по-късно, но бъдете сигурни ще се появят ако не се спортува
24
5
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Какви са тези глупости, имам толкова познати и колеги от университета пристрастени към игри, и изобщо не може да се нарекат умни. пълни глупости съчинявате жълти новини.
23
1
 
5
 
! Отговори
Семеен преди 8 години
PC (гейминг , програмиране ,едитиране и тн.) + Sport (3 пъти по 1 час седмично всеки може да отдели ) = добро интелектуално и здравословно състояние (поне за мен работи)
22
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До bebokи аз съм така, *** имам жена и 2 деца ... децата са поне по 2ч на техните, развиват се редица умения, като финна моторика и рефлекси например, сами се научиха да четат и език поназнайват. Едното не пречи на другото, дори има моменти, когато не им се играе и предпочитат да поритаме или да поиграем баскетбол. Крайните ограничения също не са полезни...
21
1
 
11
 
! Отговори
bebok преди 8 години
работя 9 часа с компютор..почивам 4 часа с компютор...събота съм 19 часа с компютор..нямам приятели,познати...не се занимавам с жени...не харча пари на глупости...супер съм!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А от чисто медицинска гледна точка(не съм медик),спорта сам по себе си не те прави умен но повишава интелектуалните ти способности защото,повишава нивото на кислород което снабдяваш мозъка си.А ако разчиташ на интелектуалните си способности можеш повече да разчиташ на тях когато спортуваш отколкото когато не спортуваш.А ако 8 часа трябва да разчиташ на това. А опита си е опит в всяка сфера и в взаимоотношенията,работата,хобито въобще в всичко дори и в това което не обичаме да правим .
19
8
 
2
 
! Отговори
Стовн Ненов преди 8 години
Геймърите същински вундеркинди, здрави и умни!Според геймърите е така. Нали са стигнали до не знам кои си левел в някоя игра. Да имаш самочувствие само защото си победил в някоя игра - жалко за човек. Сами принизяват себе си като имат за себе си такива критерии за личност. Колкото и игри да превъртите няма да станете по-умни, здрави или вундеркинди.
18
1
 
2
 
! Отговори
От 21 преди 8 години
Абсолютно същото наблюдение имам и към деца които се занимават с програмиране.За игрите не знам не са ми приоритет отдавна въпреки че някога спокойно минавах за геймър.Децата които не се занимават с спорт за малко по добри за задача за кратко време.Но за проект които изисква повече време и постоянство вторите имат предимство сериозно, а и се развиват по добре в живота като цяло.(Макар че това е субективна оценка.)
17
0
 
1
 
! Отговори
от 13 до 19 преди 8 години
Кажи каква е разликата когато ти спортуваш и когато не спортуваш върху твоята производителност.А ти ми казваш аз с единия случай съм запознат е другия не ми се пробва.Ок не е задължително да пробваш.Можеш да наблюдаваш спокойно колегите си около тебе в двата случая.И тука говорим за адекватност към различни ситуации не само в това което най много си тренирал.Въпреки че работата ти е да решаваш по най бързия начин неща които не си правил досега.А имаш опит в подобни задачи.
16
2
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Аз работя по 8 часа на комп. Не спортувам. Призведителността ми се е качила с опита ми. Логиката ти е странна. Може би искаш да кажеш, че спортът помага в тази ситуация за да изключиш, че да не ти изпуши мозъка? Но и това е индивидуално! Някои мозъци цял живот са по напрежение и не изпушват. Всичко е до психика.
15
2
 
6
 
! Отговори
Заклет геймър преди 8 години
22:30 целувка за жената, и тя вече спи22:31 ДОТАТА вече зарежда, най-накрая ще си почина01:00 вече лягам, малката пак ми е заела възглавницата, край на денят, утре пак!
14
3
 
6
 
! Отговори
Заклет геймър преди 8 години
Обикновен делничен ден:6:45 смарта звъни, дъщеря ми е вече будна и ме рита в главата (1 г. и 2 мес., но на 2 г. ще го гаси сама)6:50 отново звъни, ставамммм...., във WC през смарта влзизам в dnes.bг и blitz.bg7:30 излизам за работа7:55 вече пускам служебното PC (не става за гейминг)18:00 вече съм вкъщи, малка ме чака на врата, пак не е слушала мама, и почва гейминга21:00 гейминга продължава, малката не иска да заспива22:15, малката вече спи, аз вече съм проспал 30 мин.22:30 целувка .....
13
10
 
8
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Според мен игрите не са добри за здравето и водят до пристрастяване до преди 2-3 дни играех игри основно РС по 10-12 часа дневно и в момента съм в доста странно състояние и избягвам всичко свързано с игрите. Като с дрогата е абсолютно. УЖАС!
12
0
 
15
 
! Отговори
dido преди 8 години
Всеки с хобито си. Прекаляването с всичко е вредно, освен ученето и любовта :)). Нима фитнес манията не води до затъпяване и болести? Нима ако децата единствено се шляят по улиците не може да доведе до лощи последствия?? Нормално е да са по- интелигентни защото за да боравиш с компютър изисква постоянно да решаваш непознати проблеми и да търсиш иформация за тях, особено ако мама и баба са ползвали само пишеща машина и не знаят що те тва кумпутър.
11
0
 
6
 
! Отговори
стар бот преди 8 години
мен друго започва да ме дразни, че едно време като си купиш видеокарта изкарваш поне 5-6 години с нея, а сега купена за 400 лв преди 2-3 години, не покрива изискванията на най-новите игри.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсва нещо важно в тази статистика сравнение между геймъри които спортуват и такива които не спортуват.А именно там се формира неправилното тълкуване.Всеки които работи на компютър знае че след 8 -часова работа е задължително 1 час спорт.Иначе работоспособност спада след 1 година.И след това не може да се върне на нивото което е бил.При неспотуващите геймъри проблема е подобен а това са деца в които проблема остава сериозен.А занимание с компютър си е предимство сравнение с тези които не са ви
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе играта на фунийки е къде по-интересна от cs
8
1
 
16
 
! Отговори
10010101 преди 8 години
Много е интересно как хора, които не са пипали компютър и имат фобия от мишка и клавиатура, често пъти осъждат игрите. А осъждат не за друго, а защото виждат че другите се забавляват така и по презумция след като нещо е забавно и приятно то непременно е и вредно и не трябва да се прави. Малко чели хора. Според теорията на игрите целия ни живот е низ от игри. Дали ще играя на Диабло, дали ще отида в някой бар да търся мадама да забия, дали ще работя и търся начин за реализиране в работата - игри!
7
15
 
10
 
! Отговори
вгр преди 8 години
Явно авторката има много повърхностни познания.Геймърите са такива само в началото, после се развиват както алкохолиците, само с по-малко уврежданоя на черния дроб - за сметка на психиката. Стават не способни да работят и да са пълноценни партньори.Имам лични наблюдения на доста случаи - за мен това е както наркотици и алконол и трябва да се забрани поне за деца. За възрастни трябва да има информация както на цигарите
6
0
 
6
 
! Отговори
до Алекс преди 8 години
и Мортал Комбат