Бердимухамедов иска "Портите на ада" да бъдат затворени

За президента на Туркменистан е загуба на ценни ресурси
10 яну 2022 17:45, Нели Христова
28
Бердимухамедов иска "Портите на ада" да бъдат затворени
Снимка: Getty

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов нареди на правителството да намери начин да потуши газовия кратер, който гори от 40 години в пустинята Каракум. Причината е, че според него кратерът е вреден за околната среда и здравето на местните жители, както и че това е загуба на газ, която страната му може да изнася.

Кратерът, който е широк 70 м и дълбок 20 м, гори от 1971 г. Смята се, че е резултат от неуспешна съветска сондажна операция, при която се отделят огромни количества метан. Твърди се, че миньорите са запалили газа, за да спрат разпространението му. Първоначално те мислили, че огънят ще гори едва няколко дни, но пламъмице продължават да бушуват и до днес, противно на всякаква логика и геофизични закони

"Губим ценни природни ресурси, от които бихме могли да спечелим значителни печалби и да ги използваме за подобряване на благосъстоянието на нашите хора", каза президентът. Бердимухамедов. През 2010 година той също нарежда огънят да бъде загасен, но експертите не успяха да намерят подходящо решение.

Кратерът, който е основна туристическа атракция в авторитарната бивша съветска държава, беше официално наречен "Сиянието на Каракум" през 2018 г.

Самият Бердимухамедов кара рали кола в кръг около кратера през 2019 г. в телевизионен трик, който дойде малко след като плъзнаха слухове, че той е мъртъв. Ексцентричният лидер, който е на власт от 2006 г., често изпълнява каскади по телевизията, включващи стрелба с пистолети, пеене на песни и вдигане на тежести.

Джордж Курунис, канадски изследовател, стана първият човек, слязъл в кратера през 2013 г. "Наистина имах чувството, че съм на място като Марс, където има тази оранжева или червена почва. Просто има друго земно усещане", каза той пред National Geographic.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21Айде стига с това Аралско "море", руснаците ги няма от 30 години, да бяха спрели поливането на пустинята от реките Амударя и Сърдаря. Освен това статията е за Туркменистан който няма нищо общо с бившето Аралско море.
19
0
 
3
 
! Отговори
Боко преди 2 години
Нело, 51 години са от 71-ва до днес. Даже не те бива да преписваш
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не го знаех. Изглежда ми доста впечатляващо, но щом е следствие на човешка дейност да го гасят
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом има метан,значи под него със сигурност има петрол или въглища и то в големи мащаби.Това е органичен газ и нещо го създава.Мисля,че има начин да запушат отвора за да се спре достъпа на кислород и да угасне,стига да няма достъп от странични дупки или тунели
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 години вредни газове и пушек в атмосферата, а вие се чудите от къде толкова парникови газове в атмосферата.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците им унищожиха природата н тия. Не е само това ами им пресушиха Аралско море, и правиха ядрени взривове на тяхна територия, повечето от които надземни. Сега за благодарност им окупираха държавата и стрелят по народа.
14
0
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
Начиии тоя ексцентричния лидер даже и пее каскади ?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 години!?!?Бах мааму що пара е изгоряла!!!!Ццццццц
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България, на Камен Бряг до Каварна също има такъв "вечен" огън. В много по-малки размери де. Ако си хипар можеш да си опечеш скарата.
11
1
 
5
 
! Отговори
пожарникар преди 2 години
Да се изпикаят по веднъж вътре и ще го загасят.
10
14
 
10
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Руснак-смрад
9
2
 
6
 
! Отговори
БАН-ичар преди 2 години
Що ша ги гасят, да спуснат едни тръби и да си направят ТЕЦ на място.
8
0
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
И в България има такава чешма - бивш сондаж за газ, където водата извира смесена с природен газ. Ако поднесеш клечка се пали, но после трябва да се гаси , да не пламне гората. Имало е баня навремето, сега само руини. Мястото е под малкия язовир Г.Трайков. Няма кръчми.
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туркменистан не ме интересува. Вървете да направите репортаж за кратерите на Дънди Прешъс Металс от които вадят бъргарското злато и др. ценни метали.
6
2
 
9
 
! Отговори
ойларипи преди 2 години
По света си има специалисти точно за такива проблеми!Да се бръкне по-дълбоко и ще го оправят!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия са като нас.Вода газят а жадни ходят.Да имат толкова газ и да гледат как изгаря без никаква полза в тая енергийна криза(извинявам се за израза) но си е тъпотия на квадрат ако не и на кварта.И накрая,вместо да го оползотворят в полза на хората те се загрижили за околната среда.Дето се вика,дявола като си няма работа пие мозъкът на uguoтuтe.
4
0
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
......газовия кратер, който гори от 40 години в пустинята Каракум.....Кратерът, който е широк 70 м и дълбок 20 м, гори от 1971 г.?!? Математика Слаб /2/
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва им силна експлозия за да го спрат.
2
11
 
6
 
! Отговори
смях преди 2 години
Бойко, може да тараши парите за пожарната, бюджета за изгасяне, както и сложи ограда и да го пази като в доброто старо време. Но да го изгаси не може.
1
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Да се обади на дяволите, или на Господ, все някой ще му помогне !