Жените в ЕС: Високо образовани, но... извън властта

44% от европейците са съгласни: Жените трябва да се грижат за дома!
8 мар 2018 22:11,
36
Жените в ЕС: Високо образовани, но... извън властта
Снимка: архив, Reuters

В ЕС жените са по-добре образовани от мъжете, сочат данните от доклад за равенството на половете, представен днес от Европейската комисия.

Жените все още поемат по-голямата част от домакинските задължения в семейството, получават с около 16 на сто по-ниско възнаграждение от мъжете, а насилието срещу тях остава проблем, пише в документа.

Още по темата

През 2016 г. 44 на сто от жените на възраст 30-34 години са с диплом за висше образование в сравнение с 34 на сто от мъжете. Въпреки това жените остават много по-слабо представени на ръководни постове в дружествата, както и в политиката.

В шест държави (Гърция, Хърватия, Кипър, Латвия, Унгария и Малта) жените съставляват по-малко от 20 на сто от всички депутати. Разликата между половете по отношение на заетостта през последните няколко години остава около 11 на сто. Държавите в ЕС с ниски резултати не бележат особен напредък, се допълва в доклада.

Според 44 на сто от европейците, жените трябва да се грижат за дома и семейството. Във всяка трета европейска държава 70 на сто от хората мислят така. Всяка трета жена в ЕС е била подложена на физическо и/или сексуално насилие след навършване на 15 години. Над половината (55 на сто) от жените са преживели сексуален тормоз.

Според ЕК по-големият брой жени в областта на цифровите технологии би могъл да доведе до годишно увеличение на БВП на ЕС с 16 милиарда евро. Въпреки това само 24,9 на сто от жените висшисти завършват образование, свързано с технологиите, се отбелязва в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е жените отново да се върнат в къщи.Да раждат и да гледат деца.Ако това не стане ще изчезнем
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПълен *** и ***!
3
6
 
11
 
! Отговори
Тече ми ....... преди 6 години
На жените САМО до преди 100 години им е било ЗАБРАНЕНО да гласуват НАВСЯКЪДЕ по света.Половината страни от Западна Европа са разрешили на жените да гласуват след 1950та.Схващате ли?!На индивид който всеки месец по една седмица не знае на кой свят НИКАКВИръководни постове.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените НЕ СТАВАТ за нищо!!!Набийте си го в глупавите глави.Те са ВТОРО качество хора.
1
5
 
22
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Ако мъжете почнат да сменят памперси, а жените да стоят по 12 часа в службата, жална им майка и на памперсите, и на службата.