Хора срещу властта: Кървави протести в Никарагуа

Недоволствата са срещу промени в социалната система
Обновена: 21 апр 2018 18:10 | 21 апр 2018 18:04,
14

Снимка: Reuters

Най-малко десет души са убити при протести в Никарагуа срещу промени в системата за социално осигуряване. Това съобщи в петък вицепрезидентката Росарио Мурильо, като изтъкна стремежа на кабинета да поднови диалога, предаде Франс прес.

Мурильо нарече демонстрациите "размирици", организирани от хора, целящи "да разрушат мира и хармонията".

По-рано Ройтерс съобщи за най-малко трима загинали, като се позова на Червения кръст.

Близо 80 са ранените по време на тези протести - най-бурните, откакто Даниел Ортега пое властта в страната преди 11 години, отбелязва АФП. Според Комитета за защита на журналистите с централа в Ню Йорк сред пострадалите има най-малко деветима журналисти. Ройтерс посочва, че насилието, водещо до жертви, засилва натиска върху лявото правителство.

В Никарагуа вчера имаше протести за трети пореден ден срещу реформи, които увеличават осигурителните вноски на работодателите и работещите, намалявайки пенсиите. Според Мурильо правителството е готово да обсъди тези мерки и днес президентът Даниел Ортега се очаква официално да заяви, че "диалогът остава открит" и "всички теми са на масата". 

Лидерът на основното работодателско сдружение Хосе Агери призова по-рано да се избегнат "по-нататъшни кръвопролития" и да се подновят дискусиите. Същевременно той подкрепи демонстрантите, отбелязва АФП.

В четвъртък полицай и млад демонстрант бяха застреляни в столицата Манагуа. Един младеж бе застрелян в Типитапа, североизточно от Манагуа, а 48 души получиха медицинска помощ, припомня Ройтерс. 

Бивш лидер на лява партизанска групировка, обвиняван от критиците, че иска да установи семейна диктатура, Даниел Ортега е президент на Никарагуа от 2007 година. Неговата политика, която е смес от социализъм и пазарна икономика, осигури на централноамериканската страна солиден икономически растеж, допълва агенцията.

В същото време социалната реформа, която според правителството е необходима за фискалната стабилност, предизвика остри реакции, съпътствани от насилие.

Четири местни телевизии, излъчвали пряко протестите, бяха спрени от ефир. 

"Това е протест, който идва отдолу, а не от политическа партия" - "според мен правителството не бе предвидило такава реакция", коментира пред АФП политологът Оскар Рене Варгас, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
До Куба-тъжно е! преди 5 години
От България избягаха близо 2 млн. От постсоциалистическа България! НРБ беше на 26-то място по БВП/per capita. Правехме кораби за ФРГ. Лидирахме в производството на кари и телфери. Селскостопанското ни производство можеше да изхрани 3 Българии. Нямаше неграмотни, нямаше безработни. Престъпността беше под санитарния минимум. Здравеопазванито и образованието ни бяха безплатни. Маргарет Тачър ни закле да не пипаме образователната си система. Имахме колония - СССР, от която черпехме горива и гора за
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветните революции са запазена марка на ЦРУ. Как още няма лелки, които да удрят празни тенджери? Като гледам на снимките какви павета и коктейли Олоtов мятат, как да не им стрелнеш на платените "революционери". Важното е, че снимките са на "Ройтерс". Сигурно други не допускат...
10
1
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Накрая ще излезе че пак чичо Сам ще им раздава акъл.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6, ПРАВ СИ, А СЕГА ВЗЕМЕТЕ МАПС И ОПИТАЙТЕ РАЗХОДКА ИЗ НИКАРАГУА, ПОСЛЕ ВИЖТЕ МИН ЗАПЛАТА В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- ПОЛЗВАЙ ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ И СИ СПОМНИ ЗА НАШЕТО БЛИЗКО МИНАЛО И ЖИТЕЛСТВОТО. СТАНА ТРАДИЦИЯ ДА ФИЛИШ ЕДНАТА ПОСОКА А ДА БЯГАШ В ДРУГАТА.
8
1
 
7
 
! Отговори
Тази преди 5 години
цветна революция отдавна я очаквах, но НПО-тата окровено са подценили Ортега. Няколко $млрд не достигат до организацията на киевския майдан. Гумите са крайно недостатъчни.
7
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 5 години
До Гнусдоволен роб е по-добре от недоволен роб, видяхме ги умнокрасивите украинци до къде докараха страната си
6
11
 
5
 
! Отговори
Куба-тъжно е! преди 5 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 60 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
5
0
 
5
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 години
Плащам си осигуровките за да съществува талибания
4
2
 
9
 
! Отговори
ИЗМИСЛЕНА преди 5 години
РАБОТА--КАТО ГЛЕДАМ ДЖЕНДАРЧЕТАТА КАК СА ЕКИПИРИНИ МИ ПРИЛИЧАТ МНОГО НА ДОЛАРМАЙНИТЕ ОТ ХОХЛАНДИЯ....
3
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо никой не харесва кочините, в които управляват червените прaсета?
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а в Б.лгаристан кога такива протести?
1
2
 
36
 
! Отговори
Гнус преди 5 години
В България само пусита и доволни рАби.......