Съдът остави в ареста шефа на ТАД Груп

Според прокуратурата, Иван Тодоров може да се укрие
3 сеп 2019 19:00, Петя Славова
20
Съдът остави в ареста шефа на ТАД Груп
Снимка: архив, Булфото

Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на ТАД Груп Иван Тодоров. Той е обвинен в подбудителство за кибертероризъм заради теча на данни от НАП.

Съдът прие аргументите на прокуратурата, че деянието е с висока степен на опасност, предаде БНР. Според прокуратурата Иван Тодоров може да се укрие, за да затрудни разследването, а може и да окаже влияние на свидетелите да променят показанията си, част от които не са били дадени пред съдия, посочи наблюдаващият прокурор Калин Близнаков:

"Има опасност да се повлияе върху свидетелите, които са разпитани, и тези, които предстои да бъдат разпитани. Чухте в мотивите на съда, че е имало такива свидетели – собственици на дружества – които бази данни обвиняемите са имали неправомерен достъп до тях, след което са предлагали съответно да извършат профилактика върху сайтовете на тези дружества срещу съответно възнаграждение. Има данни, да, че всичко във фирмата се е случвало със знанието и съгласието на Тодоров".

От прокуратурата цитираха свидетел, който обяснил, че когато собственикът Тодоров го нямало, обвиненият за пряк извършител Кристиян Бойков е поемал задълженията му, защото между тях имало по-високо доверие. Прокуратурата цитира и разпити на представители на външни компании - клиенти, според които ТАД Груп имала некоректни отношения.

Още по темата

Защитата на Иван Тодоров коментира, че нито един от свидетелите не е споменавал при разпитите си, че е бил рекетиран, а това как Тодоров ръководи фирмата си няма общо с обвиненията към служителя му Кристиян Бойков за всяване на смут при хакване на базата данни на Националната агенция за приходите. Адвокат Ина Лулчева каза, че ще обжалва мярката:

"Съдът днес отново не каза нито един факт, от който да се установява, че Иван Тодоров е накарал Кристиян Бойков да копира данни на НАП и да ги разпространи с цел да всее страх и смут в населението. Очевидно е, че целите на задържането са други, а не обслужване на процеса. Ние сме подали молба и на нас да ни се предостави копие от делото, за да може и ние да разпространим други факти, но за съжаление прокуратурата отминава всякакви такива искания".

Самият Иван Тодоров каза пред съдията, че фирмата му ТАД Груп не провеждала нищо нерегламентирано към НАП или към частни фирми.

Тодоров първоначално той беше пуснат на свобода срещу 100 000 лева гаранция но апелативният спецсъд го върна в ареста, след като прокуратурата представи 4 тома нови доказателства. За решението тогава надделя доказателство – общ чат на фирмата "ТАД Груп", в който Кристиян Бойков най-общо съобщава за хакването на архива на НАП, а Иван Тодоров го насърчава да продължи и с други фирми, като обещава и бонуси за всяка една от тях. Данните са криптирани и използвани с користни цели. Публикуването на данните от НАП от страна на Бойков чрез медиите е целяло всяване на страх и паника, прие още съдът.  Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека можеше, да си остане в Канада, да со ръководи бизнеса от там... А ако беше такъв опасен халер, щеше да ви е съсипал досега ...
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
momcheto e na savsem sigurno europesko miasto. pone niama da postrada ot katastrofa s divo zdravo svine.
16
0
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 4 години
А отпадъка-син на НАП Пловдив който би полицаи в районното и уби баба на пешеходната и избяга, задържан ли е или това беше няма да чуем повече за него .. ?
15
8
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЗАРАДИ БОРИСОВ БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОСЪДЕНА В СТРАСБУРГ ОТ АТОМСТРОЙ НА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И ГИ ПЛАТИХМЕ! БОРИСОВ РАЗТРОГНА ДОГОВОРА ЗА БЕЛЕНЕ КОЙТО БЕШЕ ПОДПИСАН!СЕГА ЩЕ ПЛАТИМ 100 МИЛИОНА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ТАД ГРУП ЗА ТОВА , ЧЕ БОРИСОВ НАКАРА ГДБОП ДА ГИ ОБВИНЯТ С НАПЪЛНО СКАЛЪПЕНИ И ПОДХВЪРЛЕНИ ОБВИНЕНИЯ САМО И САМО БОРИСОВ ДА НЕ Е ВИНОВЕН, ЧЕ НЕ Е ДАЛ 1 ЛЕВ ЗА СИГУРНОСТТА НА НАП, НОЙ И АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА НО ЗА ПОДСЛУШВАНЕ НА ОПОНЕНТИТЕ ДАДЕ 100 МИЛИОНА ЛЕВА!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя си хвана белята като се върна в комунистическа България да разчита на правосъдие.
13
4
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
А Кристиян е на подписка .. Логика ... Опитите да го изкарат огромна много сложна конспирация са супер смешни.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е активно мероприятие на бъдещия главен прокурор, което после висчки ние ще плащаме, след като ТАД осъдят България.
11
3
 
14
 
! Отговори
odpo преди 4 години
А Убееца(директорския синковец) убшл човек, избягал от место престъплението, укрил се след това... е освободен срещу 10 бона хяхахахха само да попитам, аджеба КАК СТА'АТ ТИЯ РЯБОТИ БЕ МАМА МУ СТАРА????
10
3
 
7
 
! Отговори
Алф преди 4 години
Това очаква всеки от нас ако седиме и гледаме. Герб=ердоган разберете го
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно не ми е ясно, тези вече хакнали НАП, хакнали, ама защо им е писмо до медиите да пишат? Онези от НАП пък въобще не се усетили месец след "инцидента" , че такъв въобще е имало, и кой знае колко преди него. Та за какво им е на ТАД Груп да бият тъпана? Обвинението казва, че във всички "хаквания" е имало користни цели и са изнудвали фирмите, а с НАП каква е целта?
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи му-три-те никой не може да ги сложи в ареста , но някакво IT - веднага ?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обявява Беге за умряля ...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той вече е натиснал, когото трябва,. После ще го отнесат имот другата страна ... само чакайте.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toi v bg siguren zatvor, ama dannite na aktivnite borci i partizanite sa v usa...a tam edni teroristi ...
4
4
 
17
 
! Отговори
Правосъдие по преди 4 години
Герберски.Шефът на ТАД Груп в ареста, но изнадилвачът и убиец на дете, на лечение в София.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меъсници долни! ЕС трябва да ИЗРИТА БЪЛГАРИЯ И ДА СПРЕ ВСИИИЧКО на лига, че да настане глад и мизерия! Само тогава ще ви дойде акъла в главите!
2
8
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Театър ГЕРБ с ново представление. След изборите ще го пуснат ! Сега демонстрират ,,борба с киберпрестъпността,,..
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dannite sa gi prodali ga edni zeleni hartiiki...daje im broiha ujkim 54 miliona pod masata...da imate za bombi v novichkite reciclirani efki...i poneje dolarite im sa falshivi, vednaga si gi pribraha obratno u tiah....pod formata na ujkim plastane...