Кои ученици ще ходят на море без пари? Решава всяко училище

Туристическият пакет за всеки е на стойност 500 лв.
66
Кои ученици ще ходят на море без пари? Решава всяко училище
Снимка: БГНЕС

Педагогическият съвет във всяко училище ще определя критериите за подбор на учениците, които ще се включат в пътуване през лятото, финансирано от държавния бюджет. Целта е те да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години. Това е записано в новата Национална програма "Отново заедно", която беше публикувана за 14-дневно обществено обсъждане днес, съобщиха от просветното министерство.

Още по темата
От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват ученици от I до XI клас през настоящата учебна година в държавни и общински училища.

Те ще бъдат разпределени в групи по 10 до 15 души. Всяка група ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист.

Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. придружителя. По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите. Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки - той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемаща време конкурсна процедура.

Туристическият пакет за всеки участник в "Отново заедно" е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в Министерството на образованието и науката (МОН) минимален набор от документи, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Заявки ще се приемат от одобряването на програмата от правителството до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на предвидените финансови средства. Документите ще се проверяват от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване.

За "Отново заедно" са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: мореучилищеученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Хранилка за нашите преди 2 години
Бюджетна стимулация на туристическите обекти на нашите хора. Всички ще платим общо 15 000 000 =30 000 души х 500 лв., които ще влязат в джоба на някой хотелиер, като поне половината ще са чиста печалба. Има над 50 000 деца, за които държавата през последните 12 години не е отделила 1 лев за образование, като половината от тези деца не са приети в държавно училище или детска градина, а са принудени да плащат, откъдето намерят."Бизнес" с държавни протекции лесно се прави или се поддържа.
31
0
 
2
 
! Отговори
12 мъртви преди 2 години
собственик на автобуса-ковчег е "Пампорово АД, притежавано от банкерката Цветелина Бориславова, която при трагедията е спътница в живота на главния секретар на МВР по това време Бойко Борисов?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дамата до Борисов с автобуса ковчег от ЛимУдави ли се истината за трагедията в мътните води на властта и съдебната система
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РЕКВИЕМ ЗА ГИБЕЛТА НА ДВАНАДЕСЕТТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, ЗАГИНАЛИ В РЕКА ЛИМПосветено на неутешимите майкиЩе изтече ли мъката от Лим,или през бреговете ще прелива?О, жребий лош, жесток, неумолим,защо избра невинността свенлива?Осиротя Свищов. Тъгува Дунав.Училището тягостно мълчи.Ехтеше дворът с вас щастлив и хубав,красяха го възторжени очи!Сега вълните РЕКВИЕМ подхващат,препраща го ветрец от връх на връх...Знам, майки, раните до гроб ще жарят,сълзи ще ви душат, ще ставате без дъх.Но пак ще крачите, надмогнали съдбата.Животът е по-силен от смъртта!Създайте го отново
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 ученици.За всяка спасена даскалица са умирали по три деца докато дебелите им газове биват спасени.А, можеше да спасят всички деца и да умрат само 4 даскалици.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и идентифицирани:1. Александра Маринчева Гергова 17 г.2. Антония Тодорова Братова 14 г.3. Боряна Петкова Петкова 11 г.4. Валентин Христов Маринов 14 г.5. Виктор Николаев Маринов 14 г.6. Глория Хараламбиева Георгиева 11 г.7. Женя Ангелова Ангелова 11 г.8. Лора Илиянова Николова 14 г.9. Светослава Светославова Пантелеева 12 г.10. Юлиян Георгиев Манзаров 18 г.Издирването на Светослав Радев Колев 15 г. и Антоана Венциславова Евтимова 13 г. все още продължава.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кви посегателства, умряха 22 деца в автобус. издавиха се защото даскалиците бяха дебелогъзи и трябваше първи тях да изкарат., децата са се давели там.НА НИКОЙ ДАСКАЛ НЕ МУ ПУКА ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА. АКО ИМА ПРОБЛЕМ ТЕ ПЪРВИ СЕ СПАСЯВАТ, А ДЕЦАТА - СЕ УДАВИХА.НЯКОЙ ДА СА ОСЪДИЛИ? ТЕ УМРЯХА ДЕЦА, А ТЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВА. КОЙ УЧИТЕЛ ЩЕ ЖЕРТВА ЖИВОТА СИ, ЗА ДА СПАСИ ДЕЦАТА ВИ?КОЙТО ИСКА ДА ПРАЩА ДЕЦАТА СИ НА ЗАКОЛЕНИЕ
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще гледа децата , докато учителите "почиват " ?
24
2
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
500лв. на дете е по 70лв. на ден за 7 нощувки + храна. А всъщност цените на хотелите /3*-4*/ на рецепция са доста по-ниски, наполовина са - кой ще прилапа разликата е ясно.
23
5
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Придружител? И Вие мислите,че един придружител е в състояние да опази децата и юбошите от посегателство? Ако това са бедни деца,то те са лесни за сексуални мераци на летуващи синчета от Москва на милионерите. Защо държавата не заплати и за родителите на тези ученици? Едно 15 годишно момиче е точно на една почерпка и последствията могат да бъдат трагични. Родители и полиция трябва да е заедно с децата.
22
0
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Много глу.пава соц. програма. Питам, ако желаещите са повече от норматива кои деца ще махнат и как ще се почувстват те и родителите им? Друго, какви условия ще им предложат защото е ясно, че няма как всички да бъдат при еднакви такива. Трето, какво правим ако децата установят, че им е обещано едно, а получават съвсем друго (позната практика у нас) и някои решат да си тръгнат. Изобщо, ще си говорим после.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Летните лагери на море и планина бяха много добра традиция, но до 92-93 год. Министерството на образование поддържаше и пълноценно използваше добри бази в Кранево, Крапец, Видима, Станчев хан и др.с много богато минало но...безперспективно бъдеще.Как ще реагират учители и хотели ери при заболяване на дете инцидент, зъбобол. Родителите трябва да разберат, кой ще отговорност за здравето на децата, а днес това не става лесно.
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще бъдат избрани децата на учителите.Те децата на нашите учители винаги си идваха с нас на всеки т.нар. лагер където те спяха в хотели а ние във въшливи туристически спални, те се хранеха в ресторанти а ние във вмирисан стол.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново предпоставки за корупция и рушвети Или всички или никой
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До с. Равда 14 "Имахме си международен детски лагер!" построен, както всичко останало върху чужда земя. След реституцията земята е продадена на норвежци от собственика, и пета година в Общината и съда се карат защо са върнали имота на собственика и не било ли това мистичната "публично-държавна" собственост.Та затова земята или пустее, или се бетонира и презастроява от мут..ро-кому..ягите, а ние се чудим защо ядем вносен чесън.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11"Едно време всички малки спортисти имаха летни лагери, сега пак има, но родителите плащат."И тогава плащахме, но не само родителите на детето, а ВСИЧКИ - и родители, не-родители, както си плащахме и за уж "безплатното4 здравеопазване и образование.Разликата е в това, че един нищо не изкарва, а трудът на друг е с много по-висока принадена стойност, и въпреки това неграмотникът-лентяй получава 2-3 пъти по-висока заплата от инженера, лекаря или учителя.
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо ми напомня Цеко Чоков от с. Галиче и Емилия Масларова от БКП с с "морето" на пенсионерите.
15
9
 
10
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 8. Така е. Затова лидерът им 12 години обикаля със служебната Жипка и с държавен бензин цялата страна.
14
1
 
30
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Хахаха "новата" стара визия от бсп....Дайте....да дадем!!!Дайте си от субсидията а не от нашите данъци!!!!
13
1
 
18
 
! Отговори
с. Равда преди 2 години
Имахме си международен детски лагер!