Трябва ли учениците да помагат на туристическия сектор?

Някои от тях ще получат безплатна почивка
Обновена: 31 май 2021 22:45 | 31 май 2021 22:40, Нели Христова
45

Край на ротационния принцип в училищата. Всички ученици се върнаха в клас. Как ще се определи кои от тях ще ходят на безплатна почивка, инициирана от служебното правителство?

"По-хубавата новина е, че всички ученици се върнаха в клас. А що се отнася до ваканциите - за мен беше изненада, надали образователната сфера трябва да спасява туризма, не стои много добре. Полярно е мнението в социалните мрежи. Все още няма яснота, не са регламентирани параметрите, вероятно ще тръпнем до последния момент". Това заяви директорът на 119 СУ Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

И допълни, че едно голямо училище ще бъде истинско изпитание.

"Аз лично не бих подложил на жребий учениците. Най-вероятно ще се избират по социален критерий, но има много по-важно неща в момента например - намирането на място на всяко дете в детска градина и ясла", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Стаматов поясни, че в момента се строят 19 градини в столицата, от които 8 ще приключат до края на година. Една от причините, според него, за създалата се ситуация, е предоставянето на сградите на други институции.

"Но тогава този казус не е е бил такъв, не е имало такава концентрация в столицата, скоро това ще се случи и с училищата", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Родителите биха могли да получават компенсация от 650 лв., ако детето им не е прието в детска градина или ясла, според разчетите на ресорното министерство.

"Ясно гарантирани са 251 лв. - всички останали са с пожелателен характер. Затова протестите на родители са напълно обосновани", допълни Стаматов.

Относно приема на първокласниците, той успокои, че няма нищо страшно, ако детето не е прието на първо класиране, но подчерта и грешките на родителите.

"Около 4 000 родители са записали само едно желание. Нито един родител не може да си позволи такова нещо. Аз се надявам, че няма да имаме казус. Няма нищо страшно, ако не е приет на първо класиране, има и второ и трето, но трябва да се следи кои са желанията на детето. Критериите винаги са важни", обясни Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето ходиха на бригади, защото работливите селяни хептен щяха да се 0серат по ТКЗС-етата. Сега има готови пари и защо да не се баталясат. Е далеч по-добре от предплатените летящи "дзверове" дето ще ги видим след 5 години.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сте ми в топ 5 на медиите, които ми влияят зле на здравето, но от време на време пия бирата ви
11
2
 
2
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Какъв туристически сектор бе! След Щаба на НОЩта вече нямаме туристически сектор.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен да върнат бригадите и соца си е пак както преди.И без това всичко стана като едно време,само дето монопола е частен,а не държавен.Не е капитализъм това тук!
9
1
 
2
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Да помагат, тъкмо да научат нещо, на някои може и да им стане професия !
8
3
 
13
 
! Отговори
2Loop преди 2 години
1. Туристическият бранш с нищо не са заслужили да получават допълнителна държавна помощ. Ако искат да печелят - да предложат и на българите (и всички други) КАЧЕСТВО на цени като за чужденци (в туристическа агенция в Германия).2. Това да има по 70 ученика от всяко училище с безплатно море, независимо от бройката на учениците в училището - е откровено тъпо.3. Набутването на всички ученици в училищата сега НЕ е добра новина. Това е още по-тъпо и от предишната тъпотия. Откровена идиотщина.
7
0
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Ами те Ноубъл си продадоха яхтите, дето ги взеха да ги отдават под наем.Не им излезе сметката на + на някои червени чорбаджии.
6
0
 
17
 
! Отговори
Ноубъл преди 2 години
Да им помогнем, добре. Но само на тези хотелиери, които преди това си продадат скъпите коли и имоти, и наистина имат нужда от помощ, за да оцелеят. И то не те, а служителите им. Иначе за пореден път гледаме филма "ако печеля, си прибирам печалбата, щото съм много добър бизнесмен, ако губя - да дойде държавата да помогне".А ти, "другарю бизнесмен", с какво помогна на държавата си, когато тя имаше нужда от помощ? С по-ниската ставка на ДДС ли, с неплащането на осигуровки ли? Тогава що не рева?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скара народа сега е ред и на децата на кой бръмбар му дойде на акъла да спасява хотелите ( явно наши хора) с деца на море на кой принцип ще се избират децата кой ще ги избира учителите ще ходят ли и кой ще ги избира и много въпроси без отговор!!!! Благодаря ти другарю
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да подкрепят Президентството и служебните, защото много е висока средната възраст
3
0
 
20
 
! Отговори
Защо???? преди 2 години
Докога ще глезим тези от туристическия бранш? Никой не ги караше да влагат парите, които откраднаха от фалиралите фабрики и заводи в бетон по Черноморието. Повече от десет години са на половин ставка по ДДС, което беше намалено за тях за да са по-конкурентни. Те не намалиха цени и следователно имат акумулирани средства за цяла година напред. Който няма пари да фалира, както те изкуствено фалираха заводите. Българите не са задължени да мислят само за тях.
2
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Мммм, дааа.... Поредната тъпотия на червените. Не за децата го правят а за място във властта. Искат пак да яхат глупавия българин. Пфуиии язък...
1
7
 
6
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
тогава имахме платежоспособни туристи, които доволни идваха отново всяко Лято.