За българските туроператори настъпва кошмар

Ростуризъм: Не пращайте туристи в България без гаранции за връщане
Обновена: 14 сеп 2011 09:58 | 14 сеп 2011 09:45, Елка Василева
129
За българските туроператори настъпва кошмар
Снимка: Булфото

България бавно, но сигурно продължава да погребва туристическата си репутация, пише „Российская газета“.

Няма съмнения, че краят на летния сезон 2011 г. ще се превърне в кошмар за българските туроператори в началото на 2012 г., когато руснаците масово ще изберат други курорти, загърбвайки Златни пясъци, Слънчев бряг и хилядите останали хотели в цяла България. При това българите трябва да благодарят на самите себе си за запомнящата се антиреклама.

Още по темата

През последните пет дни всички руски медии започват и завършват новинарските си емисии с информация от България. Като от фронтовата линия всекидневно се съобщава колко още руснаци не могат да се върнат от почивка.

Първоначално „късметлиите“, които можаха да удължат с няколко часа пребиваването си в българските курорти, бяха над 600. След това числото започна да намалява.

Но много бавно, за да могат българските заинтересовани и официални лица с чиста съвест да заявят: направихме всичко възможно, така че пребивавалите в България руснаци да останат само с добри впечатления от почивката си.

С други думи, българските туроператори със сигурност няма да могат да разчитат през следващата година не само на онези, които денонощия бяха блокирани на летищата в Бургас и Варна, но и на техните познати и роднини, както и на десетки хиляди други руснаци, които почти седмица следят безобразието с етикет „произведено в България“.

Няма съмнение, че ако на мястото на гражданите на Русия бяха британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или поне за денонощие. А „братушките“ могат да почакат. Такава е народопсихологията на повечето българи, независимо какво казват официалните лица в София по този повод.

Всичко това със сигурност ще изплува в спомените на онези от руснаците, които през следващата година ще се замислят коя страна ще изберат, за да платят за качествена почивка.

Междувременно във вторник България продължаваше да бъде мястото на заточение на почти 200 руснаци. Преговорите между туроператора и авиокомпанията не дават никакви резултати. Bulgaria Air категорично отказва да изпълнява полети с клиенти на „Алма тур“ заради дълга от 3,6 милиона евро. Това се казва в съобщение на самата авиокомпания. Така че не е известно колко още ще продължи непланираният „отпуск“ на руските граждани в България.

Най-накрая българските власти реагираха достатъчно рязко. Във вторник главният прокурор на България Борис Велчев заяви: „Не става дума за спор между две фирми, а за репутацията на държавата“. Прокуратурата съобщи, че икономическата полиция прави проверка на двамата участници в скандала по подозрения в икономически злоупотреби, заключава „Российская газета“.

От своя страна руската федерална агенция за туризъм Ростуризъм заяви, че е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията Bulgaria Air по линия на туроператора Алма Тур.

"Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията „Алма Тур“ без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината", се казва в съобщение на сайта на Ростуризъм.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана „Алма Тур“ в единния федерален регистър на туроператорите, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе довчера викахте КПСС, ура за светлото бъдеще и пердашехте българските консерви (и цигари и пасти за зъби и пр.), пък са вече много се изпедепцахте и почнахте да разбирате от маркетинг, реклама "от уста на ухо" и всякакви други мурафети. ))) И къде ше идете? На много места по света не понасят руска реч и бягат като от прокажени. На много места пък просто не ви е по джоба. Тъй че няма-нама, па току пак ще довтасате тъдява.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahaha, kakwa statiq. Ako bili nemci ili angli4ani. Ami nali i 6wedite kisnaha na leti6tata. "Bratu6ki, bratu6ki" ne rewete s plateni si statii, za6toto ot was sme se u4eli. Po-skoto mutrite ni i dyrjawata ni e syzdadena po wa6, ruski model, kojto o6te funkcionira.
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плашат само гаргите и къде ще идат ако не в България на такива цени като тук?
23
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците винаги са ни завиждали и винаги когато могат ни прецакват и ни очернят, въпреки че дори малка и бедна България е рай в сравнение с Руската свинщина, не случайно над 20-30 хиляди руснаци живеят в България, да сте чули българин да иде да живее с Русия?
22
3
 
24
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Само не мога да разбера какво им е виновен превозвача на нашата държава,че гласят санкции и за него,удрял бил по имиджа на страната,абе някои като не си плати тока нали му го спират,че даже плаща и глоба за повторно вклюване,кво толкова го бистрят тоя проблем не мога да разбера.Туроператора не плаща неговите клиенти не летят с тази авиокомпания...Просто, та просто....
21
10
 
5
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
тия руснаци много заплашват.щели запада да нападат.
20
14
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Де да можеше да не се връщат никога в България...
19
10
 
14
 
! Отговори
las bolas преди 12 години
Морският туризъм в Бългаия е помиярски, плебейски, за бедняци. Винаги ще има кой да идва, дай им ниски цени, cheap vodka и винаги ще има клиенти.
18
2
 
10
 
! Отговори
сталин преди 12 години
каквото са надробили ще го сърбат вкупом,а за "хитлер" ще кажа само че неговото мнение ми е през оная работа,един безделник дето нищо свястно не е постигнал в живота си ! да му мислят хотелиерите !
17
14
 
10
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
руските пиянци ще идват защото има алкохол и то много.
16
1
 
24
 
! Отговори
Tina преди 12 години
На "Алма Тур" да се вземе лиценза и да се съди за милиони нанесени щети.А "БЕ" какво прави?! Това е националния превозвач, що за позиция имат?! Всяко тяхно действие е удар за България. Нямат ли национална позиция? Връщат обратно руските туристи и тогава да започват караници, спорове, съдебни дела и махленски разправии. Не можаха ли поне това да направят в името на България?!
15
1
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
3, не може да се разсъждава по този ориенталски начин. Да, така мислят и византийците и супер много ме дразнят така че скоро едва ли ще отида пак там, но ние трябва да сме трезвомислещи и водачи за сега поне на балканите. Държавата трябва да глоби и двете фирми за уронване престижа на България като място за почивка. Не може всички ние да плащаме за реклама по целия свят, а някакви си фирмички да съсипват всичко.
14
2
 
22
 
! Отговори
! преди 12 години
Вече се чудя- да се радвам ли или да съжалявам, че помня времето, когато дишах с лекота, разхождайки се по хубавите ни курорти, пълни с усмихнати българи, пълни магазини и ресторанти, предлагащи вкусна и истинска храна? Когато не мислех как ще си платя сметките и ще имам ли работа утре или дали ще ходя на почивка през лятото; или с какво ще заредя колата си, като нямам пукнат лев? Контраста между тогава и сега е просто разителен... и убиващ!
13
1
 
22
 
! Отговори
Пенев преди 12 години
Прокурори има ли в тази България или няма?Това, което става е супер скандално.Колко е платено на менджърите на България Ер и Алма Тур за да спретнат това свръх компрометиращо имиджа на България спорче?Защото е ясно , че това дава повод на руснаците да искат пълна хегемония на руския дял от туризма в България.Никой не споменава за повода по руските телевизии, а всички гърмят за садизма на бг операторите.Защото истината е че така не се прави - не може авиокомпания да зареже пътниците си .
12
7
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 12 години
ДА БЕ ДА - НЯМАЛИ ДА ДОЙДАТ - ГЛУПОСТИ!!! Място, където безпаметното пиене, простотии и курволяци са под път и над път на ниска цена, не е току така лесно за изпускане и "неидване"...
11
2
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
АЛМА ТУР Е РУСКА КОМПАНИЯ.ЗА ТУЙ НЯМА ОФИЦИАЛНА РУСКА РЕАКЦИЯ.
10
15
 
6
 
! Отговори
Лукавият преди 12 години
ХА-ХА нямало да се върнат.Курица не птица,Болгария не задграница.имат си такава поговорка.тук им говорим езика защото 80% от тях си говоря само и изцяло матерния език който се опитват да наложат като новият международен.а колкото до новините им че завършвали с материяли за България-гледат да запълнят дупките в емисиите защото всеки четвъртък Путин събира журналисти и им диктува какви ще са новините за следващата седмица
9
18
 
9
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
руските пияници пак ще идват тук.гарантирам ви го
8
28
 
6
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
не ме интересува какво казват руснаците.тяхна дума не означава нищо вече
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая компания "Алма тур" каква е, руска или българска?

Спонсорирани публикации