Роми вдигат палати с пари за образование

Прокуратурата: 5 милиона долара са разграбени от НПО-та
Обновена: 5 дек 2011 14:56 | 5 дек 2011 07:00,
180
Роми вдигат палати с пари за образование
Ромски палат в столичния кв. "Христо Ботев". Снимка: Булфото

Роми строят палати с отпуснати пари за образование на малцинствата.

Това показва проверка на прокуратурата за потънали близо $5 млн. от средствата, дадени на ромски образователен фонд "Будапеща".

До момента по досъдебното производство са разпитани само свидетели, но според магистратите скоро ще бъдат повдигнати и обвинения.

Още по темата

Събраните досега доказателства сочат, че с тези 5 милиона долара е трябвало да бъде заличена огромната разлика в образованието на ромите и българите чрез политики и програми, включително и десегрегацията на образователната система.

Вместо това обаче средствата са били разграбени и с тях шефове на неправителствени организации са си построили огромни палати, купили са си луксозни автомобили и са започнали частен бизнес.

Скъпи имоти, вдигнати с пари за образование на ромите, има в района около Плевен, в Монтана и Стара Загора, където били седалищата на организациите, разследвани за най-големи злоупотреби, показва проверка на в. "Монитор".

Към момента в списъка на НПО-та със съмнителни сделки има 23 организации.

Преди седмици вътрешният министър Цветан Цветанов също съобщи, че са установени злоупотреби със средства, предвидени за ромското включване както от страна на неправителствени организации, така и от държавния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: Цветан Цветановроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
борд преди 12 години
Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети.Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни. Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система
174
0
 
2
 
! Отговори
kredit преди 12 години
Така е, прав си. Но и при нас имаше преди години един такъв "почин". И знаеш ли на какви гледки се нагледах, тичайки за здраве в Западния парк?..Роми работят, излегнали се на пейките, кафетата до тях, препичат се на слънце и чакат денят да мине, да го отчетат..Друг случай. Цяла бригада "работещи ***" задружно мъкнеше току що отсечена бреза от гората към домовете... Та така..Законът ще го гласуват, ще го отчетат, обаче както се случва обикновено ние имаме закони, но те НЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ.
173
0
 
2
 
! Отговори
Хитлер ще се върне преди 12 години
Абе кво им се връзвате на тия *** бе оставяте ги сами да измират в мизерията си да ни чистят казаните майка им долна те са под нивото на *** дори ***
172
0
 
5
 
! Отговори
Чехия преди 12 години
От 1.01.2012г. в Чехия, трайно безработни *** ще получават социални помощи само срещу общественополезен труд, а именно събиране на листа, подрязване на дръвчета, изчистване на ями и т.н.Г-н премиера много добре знае за тази мярка, защото му бе казана при неговото посещение в Чехия преди няколко месеца.Ако подобни мерки не се вземат спешно и в България, то аз лично няма повече да гласувам за тази партия, защото това е най-фундаменталният въпрос в Родината...ПАРИ СРЕЩУ ТРУД!!!
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
176 света се пренаселва и вие *** може и да не доживеете още дълго най-много можете да видите някой хитлер пратен от световния елит да изчисти *** (а първи в списака са рабските маймуни, африканските шимпанзета и ***). Ама вие сте най-долни от всичко това да си знаеш. ;) Ниска раса
170
5
 
1
 
! Отговори
мангоджери преди 12 години
ние ***, следваме най-старата и изпитана стратегия ....... индииска или китайска беше, мисля че няма значение. Та в нея се казва: "Ако сте достатъчно търпеливи и седнете до една река, ще видите как реката ще довлече труповете на враговете ви. От вас се иска само да правите повече чавета."
169
3
 
1
 
! Отговори
маангоджери преди 12 години
Стела Костова е кръвопиеца в Сливен, същата от 15 години смуче кръв, далавери!
168
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз мога да ви кажа само да се махнете от този сайт и да накарате другите да се махнат така ще ги заболи най-много. Защо ли? - еми 163 ти коментар няма как да е толкова дълъг => се действа умишлено от екипа и се създава омраза умишлено.
167
1
 
3
 
! Отговори
до 172 преди 12 години
кажи драги-какъв образование имаш и кой ти е ценза,бре пезевенк.Аз бухах 5 години в Морско училище за да печеля добре и да имам добра работа.Ти какво можеш да правиш,м?
166
7
 
0
 
! Отговори
циганин преди 12 години
163 това което пишеш са пълни глупости и лъжи нямам представа кой те е излъгал но това напълно не е истинаискаме работа а не помощи всички работни места вие сте ги взели и и като видите малко по-*** за него няма работа а и помощи не искате да давата ми какво да правим да умираме ли?
165
2
 
6
 
! Отговори
ciganin преди 12 години
мога да ви кажа че вие българите само гледате колко пари се дават за нас но истината е че от тези пари стига много малка част до нас част от парите отива в местния лидер в махалата за да държи хора в страх а по-голямата част преди да стигне изобщо до махалата се разграбва точно от българи с високи постовеИ въобще не ме интересува дали ще ми казвате *** или ром не държа да съм ром аз съм си ***
164
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kogato doide momenta nie *** da upravlqvame naravno s vas, togava 6te vi se iska da si izqdete ta..cite ot qd, ama i togava nqma da si gi stigate!Nie 6te vi davame na6te , 4e sa po-cvetni!
163
6
 
1
 
! Отговори
do 163 преди 12 години
Eto bulgarino s malko "b" !Ti sam dokazva6 , 4e ne *** sa vinovni da vzimat pomo6ti! Ne e lud toq deto vzima ,a toq deto mu pozvolqva da vzima! I pove4eto bulgari ako mogat da vzimat pomo6ti , 6te vzimat!Ne mogat , zatova zloradstvat i pljuqt, vmesto da si nalqgat parcalite i da ba4kat pove4e,ta da ima pove4e za nas *** s golqmo "C" ! Neka rugatnite i pumiqta zapo4nat sega!
162
0
 
2
 
! Отговори
сб преди 12 години
Не са пет милиона. Поне 10 пъти повече са. Ама не са разровили в Сливен. Боже, кажи им!
161
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не може да е ИСТИНА!На *** пари на ръка!
160
1
 
9
 
! Отговори
До баш циганин преди 12 години
Преди време питаха една *** за имената на 15 и деца. Не можа да ги каже! Но със сигурност знае всичко, което си изредил. Ако не тя поне *** който и е направил децата. А 155 - не сравнявай кучетата с ***. *** се грижи за кутретата си докато започнат сами да се оправят. Тя ги храни и учи да оцеляват и би се борила до смърт за да ги защити. Хайде сега сравнявай!
159
0
 
10
 
! Отговори
змей преди 12 години
Ами спрете да се осигурявате! Отделяйте си вместо това същата сума на влог с някаква по-добра доходност и като ви дойде времето ще си получите цялата сума, а не тази която благоволят да ви отпуснат като пенсия/ ако я доживеете!/. Така няма да храните *** и да сте зависими от пенсионни фондове, реформи, възрасти и др. простотии.
158
1
 
0
 
! Отговори
баш циганин преди 12 години
четете бързо и бегайте да работите,че да си наваксам с ракийката и мезето
157
0
 
23
 
! Отговори
баш циганин преди 12 години
Детските са поне 19 вида но, повечето са само за ***!!! I - ЗСПД = Закон за Семейни Помощи за Деца. 1. Детска помощ при бременност = 150 лв. еднократно - Според член 5а, от ЗСПД, тази помощ се полага само на бременни жени, които НЕ СА ПЛАЩАЛИ осигуровки по Кодекса за Социално Осигуряване (КСО) - тоест ПРЕДИМНО ***. - На майки, които са се осигурявали върху месечен трудов доход, от над 350 лв. бруто, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА...! 2. Детска помощ при раждане на дете (еднократна) - 250 лв. за първо дете, 600лв. за второ, и по 200 лв. за трето и последващите деца НЕЗАВИСИМО от месечния брутен доход на семейството 3. Детска помощ при раждане на дете с увреждания - 100 лв. еднократно, НЕЗАВИСИМО от месечния брутен доход на семейството. 4. Детска помощ за близнаци - 1 200 лв. на близнак еднократно, до навършване на 1 година, при 2-*** близнаци - 2 400 лв., при 3-*** - 3 600 лв. и т.н. НЕЗАВИСИМО от месечния брутен доход на семейството. - ДЯНКОВ СЕ ОПИТА ДА НАМАЛИ НАПОЛОВИНА, тази помощ! 5. Детска помощ за майка студентка - 2 880 лв. еднократно - Според член 8в, от ЗСПД, тази помощ е за майки-студентки. - ДЯНКОВ СЕ ОПИТА ДА СПРЕ НАПЪЛНО тази помощ! 6. Месечна помощ за дете, до завършване на средно образование - 35 лв. месечно. - Според член 4 и член 7 от ЗСПД, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА на родители, които СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ, върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, на член от семейството. - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ. Тази помощ не се дава и за деца, които не посещават редовно училище, но това НЕ СЕ СПАЗВА!!! 7. Месечна помощ за деца-близнаци, до завършване на средно образование - 52,50 лв. месечно. - Тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА на родители, които СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ, върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, на член от семейството. - С други думи, - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ!!! 8. Месечна помощ за дете с трайни увреждания, до завършване на средно образование - 70 лв. месечно. Тази помощ се дава НЕЗАВИСИМО, от месечния брутен доход на семейството. 9. Добавка към месечната помощ за деца с увреждания - 189 лв. месечно - Според Член 8д от ЗСПД. Общо такова дете получава 259 лв. детски на месец 10. Месечна помощ за дете, до навършване на 1 година - 100 лв. месечно - Според член 8, от ЗСПД, тази помощ е само за родители, които НЕ СА ПЛАЩАЛИ осигуровки по КСО. - На родители, които са се осигурявали върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА. - С други думи, - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ!!! 11. Целева помощ за първолаци = 150 лв. еднократно - Според член 10а, от ЗСПД, на учениците записани в 1-ви клас, се дава еднократна помощ от 150 лв. - На родителите, които са плащали данъци, върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА . - С други думи, - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ!!! 12. Помощ за детска градина - 100 лв. месечно - Според член 10б, от ЗСПД, родителите чието дете (деца), не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на 100 лв., за всяко дете - което е на възраст между 3 и 6 години. Но има специална наредба на МФ, по тази помощ... И ПОЗНАЙТЕ КОЙ ГИ ПОЛУЧАВА НА ПРАКТИКА 13. Безплатно пътуване за многодетни майки - Според Член 8г на ЗСПД, многодетните майки имат право на безплатно пътуване веднъж в годината (отиване и връщане) с влак или автобус Кои са многодетните майки ПРИ ГОРНИТЕ УСЛОВИЯ - вие много добре знаете ! II - ПП на ЗСП = Правилник за Прилагане, на Закона за Социално Подпомагане Помощите по ПП на ЗСП, се наричат ДМД (Диференциран Минимален Доход) - ГМД в момента е 65 лв. месечно, а процентите са различни, за 11-те вида, целеви подпомагани групи. Или ... 65 лв. х N% = ДМД 14. ДМД за дете, до завършване на средно образование = 59,15 лв. месечно - Според точка 8, от ал.3, на член 9, от ПП на ЗСП. - Тази помощ, по силата на следващия член 10 от ПП на ЗСП, се дава САМО НА ЦИГАНЧЕТАТА! 15. ДМД за родител, отглеждащ сам дете/деца, до 3-годишна възраст = 78 лв. месечно - Според точка 10а, от ал.3, на член 9, от ПП на ЗСП на самотните майки - И тази помощ, по силата на следващия член 10 от ПП на ЗСП, се дава САМО НА ***! III - ПП на ЗЗД = Правилник за Прилагане, на Закона за Закрила на Детето 16. Детска помощ, за превенция на изоставянето - до 325 лв. еднократно - Според член 48, от ПП на ЗЗД, ако майката ЗАПЛАШИ, че ще изостави детето си (ПОЗНАЙТЕ КОИ МАЙКИ ГО ПРАВЯТ). Тази помощ е за превенция, за да се откаже от намерението си. - На практика тези пари, отиват САМО ЗА ***! 17. Детска помощ, за реинтеграция в семейството пак до 325 лв. еднократно - Пак според член 48, от ПП на ЗЗД, ако майката реши да си върне отгледаното дете, което като малко е изоставила в дом, то тя получава помощ за реинтеграция. - И тези пари на практика, отиват САМО ЗА ***. 18) Детски за изоставени деца, настанени в приемни семейства - средно 227,50 лв. месечно - И тези пари, на практика в 99% от случаите, отиват за изоставени ***. 19. Заплати за приемните родители, отглеждащи изоставени деца (в 99% ромчета) Според член 57в, от ПП на ЗЗД, тези заплати са ... - 351 лв. месечно ( МРЗ от 270 лв. х 130 % ), при отглеждане на 1; - 378 лв. месечно ( МРЗ от 270 лв. х 140 % ), при гледане на 2; - 405 лв. месечно ( МРЗ от 270 лв. х 150 % ), при отглеждане на 3 и повече, изоставени ромчета. ( Заб. - На практика приемното семейство, получава едновремено парите по тази и предишната точки. - Споко..., това не е всичко. Според другия Закон за семейни помощи, ако същото ромче е с някакви увреждания, то получава още 259 лв. месечно. Така, че общо на такова дете родено от *** безотговорност, държавата плаща 805 лв. на месец !!! А за българчето 35 лв. или ... или даже и те са спрени...?!?! 20. Съществуват още многобройни и лукаво прикрити социални помощи, размера на които е, според броя на циганчетата в семейството. Погледнато през тази призма, социалните помощи също са детски ... - Всички пари, за гореизброените 20 вида детски, Управниците ги взимат от данъците, осигуровките, таксите и високите цени, смъкнати от гърба на белите данъкоплатци ВЗЕМАЩИ ПЕНСИИ ПО 136 ЛЕВА!!! - Над 85% от общия размер на тези детски, се изплащат на вече стотиците хиляди ***, УЖ самотни майки, чрез който хранят не само себе си, но и безбройните дърти ***, в многобройните *** фамилии, в които никой не иска да работи.
156
3
 
8
 
! Отговори
koki4a преди 12 години
>Колко по-спокоен би бил животът без *** кучета!Държавата спря да предлага работа за спорта и после"От къде тези мутри?",спря да предлага работа за ***(то и за българите няма) и после политиците да питат "Ама защо ли се е повишила престъпността у нас?". Махнаха смъртното наказание и после"Защо има толкова убийства?".Ми то ясно-ако има такова наказание и преди да посегнете на някой няма ли да се замислите "Какво би станало после с мен?"или направо щяхте да действате?А помислете си???