Църквата за гей парада: Против сме тази безнравствена проява

Хомосексуализмът е противоестествена страст, която вреди на личността
Обновена: 14 юни 2012 20:33 | 14 юни 2012 20:33, Красимир Ангелов
494
Църквата за гей парада: Против сме тази безнравствена проява
Църквата се обяви срещу гей парада в София. Снимка: Булфото

Светият синод на Българската православна църква се обяви категорично срещу предстоящия на 30 юни гей парад в София.

Това стана в специално изявление, в което се отбелязва, че Светият Синод, духовенството и православни християни отново категорично се противопоставят на "провеждането на такава безнравствена проява".

"Защото изповядваме изконното и неотменимо убеждение на Православната Църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото",  се посочва в изявлението, публикувано на сайта на Българската православна църква.

Светия синод на БПЦ изпращат молба до "родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти".

"Такава е тази зла и неукротима похот: само да победи разсъдъка, не оставя в него никакво чувство на благопристойност, а всичко покрива с нощна тъмнина“ (св. Йоан Златоуст). Нека благоразумието да победи за честта и достойнството на нашия народ“, завършва писмото на Светия Синод по повод гей парада в София.

От ръководството на църквата ни обаче не коментираха скандалното послание на сливенския свещеник Евгений Янакиев, който призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София.

Преди дни в интервю за столичен вестник отец Евгеней призова цялото общество "да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви".

Още по темата

"Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

Изявлението му срещна остра съпротива от страна на Българския хелзински комитет, който изпратиха писмо до Светия синод с искане църквата публично да се разграничи от думите на свещеника.

От БХК отчитат, че изявлението на отец Евгений не само е позорящо Българската православна църква, но и е противоречащо на разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, във връзка с което е сезирана прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
1
 
! Отговори
до 431 преди 11 години
Като твърдиш какво са имали подкрепи го с факти и нека и другите и те да са чели нещо а ако искаш да не ти се включват не коментирай в публичен форум.
270
1
 
1
 
! Отговори
на 423 преди 11 години
Това е много субективно и нека и другите имат право на това. Все пак, нали същият Бог ни е дал глави да мислим, очи да четем, усти да говорим. И право на избор, надявам се, за което беше и темата.Знаем за гейовете, но не одобрявам демонстротивно поведение от този тип.
269
1
 
1
 
! Отговори
ОТ 427 преди 11 години
Тъй де не е имало само в БГ, дори има една интересна легенда за богомили катарци.
268
1
 
2
 
! Отговори
до 420 преди 11 години
Богомилите не са имали противOдържавен елемент били са неудобни, всъщност европейците отдавна са им признали някои неща чети европейска литература, не комунистическа не мисли че богомили е имало само в БГ.
267
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо трябва да се тълкува по този неестествен начин подаването на другата буза? Цяла книга четох и не можаха да ме убедят, че "на който има-ще му се даде, на който няма-ще му се вземе", е нещо съвсем друго , а не най-естественото, което ни идва на ум житейски. И защо изобщо трябва да ни се тълкува, кой ги избра тези тълкуватели и по какви причини това трябва да го приемем като постулат?
266
3
 
4
 
! Отговори
Петър Николов преди 11 години
Лека нощ на всички. За посредниците - престанете да давате за пример 5-10-100 човека. Това не е Христовата ЦЪрква. Църквата е учението на Христос и тези, които следват заповедите му. Аз познавам достатъчно такива.
265
3
 
4
 
! Отговори
Брей преди 11 години
Виждате ли, нищо не може да докажете, Николов теб те питах за името на тази статия, но ти ми отговори, аз я знам от на стринка ми, че леля й...за да твърдиш нещо с някаква , каквато и да е увереност се подсигури с някакви източници поне. Вече е 21 век и аз не вярвам на еди кой си разцепи червено море с пръчка. Питах Томас, а той ми цитира текст за дракон, ламя и някакво митично животно, няма динозавър, който да е бълвал огън, това си е чиста митология...това е, едно голямо БЛА БЛА БЛА БЛА
264
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами хората им вярват, защото има такива като теб да учат хората, че като идеш да се изповядаш вече си опростен и си готов за нови подвиз,и покрай тая изповед в църквата винаги има 20-30 хрисими овце които уж оставят нещо и ти от кумова срама и ти в кюпа. Не знаеш ли как работят сектите ?
263
2
 
3
 
! Отговори
Петър Николов преди 11 години
до 415А вие чели ли сте тълкуванието на пасажа за бузата? Знаете ли, че това няма нищо общо със смисъла, който влагате? Значението е (според св. Йоан Златоуст) - когато те ударят, а правдата (дясната страна) е на твоя страна си спомни за случаите, когато ти си бил в неправдата (лявата страна)
262
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами той Бог казал, че няма нужда от посредници, пък те са тоооолкова много! Даже да могат да посредничат по-лесно и на време, карат скъпи коли и носят скъпи часовници, за да могат да разпространят на миряните десетте Божи заповеди и да дават пример със смирението и скромността си, на която учат заблудените и сгрешилите.Знам, че има много качествени хора, не обобщавам и не говоря за тях! Няма нужда.Говорим за лицемерието.
261
0
 
2
 
! Отговори
до 408 преди 11 години
Точно това си мислим, колко удобно за някой монарх да има една такава религия като ти ударят един шамар обърни и другата буза, трябва само един поп и стадо невежи овце с промит мозък после що богомилите са неудобни на попа и монарха да дебелеят.
260
3
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Николов, религията е инструмент за постигане на абсолютната власт, желанието произтича от хората, разбира се, но тези хора твърдят , че са божи наместници и , че изпълняват волята му, тълкувайки, както си искат думите му. Недей така, и ние четем, не си мисли, че само ти знаеш и четеш. С какво са били опасни богомилите, хапвали са деца за закуска ли?
259
1
 
6
 
! Отговори
Петър Николов преди 11 години
Разберете, че Христос не е дошъл, за да завзема държави. Точно затова са го и разпънали, защото са искали от него да освободи евреите от римска власт. Пък Той дошъл да ги освобождава от греха и страстите им. Апостолите не са жертвали живота си, за да завземат политическа власт. 10 от 12 умират за вярата, като живеят без да имат някакво сериозно имущество. Работят с ръцете си и учат хората на човечност. Не виждам нищо заробващо в това.
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абсолютната власт при хората е генерално порицана от християнсвотоабсолютна власт над всичко има само Бог, но той не е човек.целта е да се култивизиш животинското в теб
257
0
 
3
 
! Отговори
Петър Николов преди 11 години
до 405.Прочетете повече за богомилството (и то не от възхваляващите ги комунистически автори). Въобще не са били хрисими. Желанието за абсолютна власт произтича от гордостта на хората, а не от религията. Отново ще кажа. Какво би станало, ако политиците ни не лъжеха, не крадяха, обичаха Бог и ближните, не пиеха, не бяха зависими от разни страсти и любовта си към парите? Не мислите ли, че при това положение, религията се превръща в инструмент за освобождение на хората?
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дам като говорим за индулгенции, защо папата продава тия ***, нали господ изхвърля търговците от храма.
255
3
 
2
 
! Отговори
ДО 396 преди 11 години
Хаха сега те хванах, защо ми цитираш тия ефисяни, а не една от 10 божи заповеди, където се казва ясно-не кради. Xайде сега ми кажи като умра господ ли ще ме съди ефисяните или попа дето уж ме е опростил може би да си купя и някоя индулгенция от ефисяните, папата или който искаш. Откъде попа е сигурен че разбира бибилията по ясно от останалите хора той да не е с два мозъка ?
254
2
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
И в провала си доказаха, че те не са от Бога и за Бога...много кофти е това, че за избавлението си и прошката ние задължително трябва да минем през тази институция наречена православна или католическа църква...оправдавате гоненията на богомилите, по природа доста скромни и хрисими хора, та на кой щяха да навредят и биха ли могли да вървят срещу Божията воля. Не мисля, всичко произтича от желанието за абсолютната власт, *** то религията е най-удачния инструмент да властваш над хорицата!?
253
1
 
4
 
! Отговори
Томасе, преди 11 години
Всеки има собствена съвест и не е необходимо да се ходи до определено лице за да се изповяда!Знанието е разнолико, за голямо щастие, развива се и не е консервативно. Да цитираш впечанляващи редове от Библията, наистина прехранва милиони мъже по света, които биха били по-полезни да служат примерно на полето, в завода и т.н., а не да заплашват с библейски наказания, ако не се подчиняваме.
252
2
 
1
 
! Отговори
звезда преди 11 години
за томас само................. мойто момче недорасло ЛОБОТОМИЯ