"Дер Щандарт": Протести в София срещу горските олигарси

Австрийското издание за конфликта около закона за горите
25 юни 2012 21:55, Елка Василева
100
"Дер Щандарт": Протести в София срещу горските олигарси
Цеко Минев планира мащабно разширяване на ски зоната над Алеко, пише "Дер Щандарт". Снимка: БТА

Гората и планината са душата на българина. И затова той не гледа безучастно, когато един олигарх прави опити да си присвои Витоша. Това пише австрийският "Дер Щандарт" по повод протестите срещу поправките в Закона за горите, цитиран от Дойче веле.

От високоговорителите на площада пред Народния театър "Иван Вазов" в София звучи песента "Хубава си, моя горо". Минувачите се спират, набързо се информират за провеждащата се акция на природозащитниците и бурно аплодират действията им, разказва австрийското издание.

"След като взе Пирин, сега иска да си присвои и Витоша - най-близката планина до София. Именно в този град е концентрирана цялата власт", казва Тома Белев, един от лидерите на протестното движение. Той познава добре своя противник - Цеко Минев, мултимилионер и собственик на Първа инвестиционна банка. Именно Минев е човекът, който сложи ръка върху атрактивния зимен курорт Банско в Пирин и който сега се стреми да направи същото и с Витоша. "Винаги съм правил това, което се иска от мен", казва Белев, който в продължение на 13 години е директор на Природен парк Витоша. Изведнъж обаче българското правителство решава да обяви нов конкурс за поста. Кандидатурата на еколога Белев бива отхвърлена.

Минев, Димитров, Бориславова, Гергов...

Българският Закон за горите е само на 1 година, но преди броени дни парламентът прие поправки в него. Те позволяват промяна на предназначението на земите в природните паркове на България. Смята се, че зад тази поправка стои банкерът Цеко Минев. Но и други лобисти упражниха силен парламентарен натиск в полза на поправките: Емил Димитров - собственик на гори и концесионер на две от големите ловни стопанства в страната, депутат от управляващата партия ГЕРБ; Цветелина Бориславова - собственичка на "Пампорово" АД и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов; Красимир Гергов - рекламен магнат и крупен собственик на голф-игрища, изброява "Дер Щандарт".

От две седмици насам - откакто поправките минаха през парламента - протестите в центъра на София не стихват. Управляващите, които по всяка вероятност не са очаквали толкова силен отпор, побързаха да реагират: премиерът Борисов прие представители на протестиращите, а президентът Плевнелиев наложи вето върху поправките, които се връщат за ново обсъждане в парламента.

Сеч, взривове и пак сеч

Цеко Минев планира мащабно разширяване на ски зоната над Алеко, включително чрез сеч на гори и взривяване на скална маса. И понеже не успя да стартира навреме проекта си, тъй като правителството закъсня с издаването на разрешение, миналия сезон Минев реши да спре съществуващите съоръжения на Витоша.

Премиерът Борисов е склонен да върне 3 от оспорваните 20 поправки в Закона за горите. Сред тях е и позволението за сеч в мащаби, надхвърлящи естествените възможности на гората за възстановяване - поправка, за която настояваше депутатът Емил Димитров. Както уточнява австрийското издание, с дърва за биомаса в България се правят добри пари - заради щедрите енергийни субсидии.

Засега премиерът няма намерение да спира разширяването на ски пистите и лифтовете. Но и протестиращите нямат намерение да спрат бунта си. "На хората им омръзна всичко да става зад гърба им или под масата. Преди 10 години загубих битката за Банско. Което още повече ме задължава да спечеля сега битката за Витоша", казва натиреният директор на Природен парк Витоша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щандарт да ме хване за "щандарта"!
80
0
 
15
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Странно един Австрийски вестник синтезира всичко с три думи.Тук само празни приказки.
79
0
 
5
 
! Отговори
сттома преди 11 години
необичайното е, че притеснени за поминъка си хора изразяват позиция про закона за горите. междувременно поминъка касаещ земеделие съвсем замря. ако природата трябва да се грижи за нуждите ти, това си е чист паразитизъм. за себе си мога да кажа, че съчетавам работата в града със земеделска дейност, носеща ми освен удоволствие, така и чиста храна. просто в англия всеки овчар иска да бъде наѝ-добрият овчар, а в бг всеки овчар иска да бъде министър
78
0
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Цеко, ти ли си онбашията? Я ходи да се навеждаш някъде и не ни занимавай с *** си коментари. И аз карам ски, е и? Но когато няма сняг съм турист и този ци*ей до лалето, който направи ти с право ти донесе прякора "ДЪРВОЯД"! Да не говорим че и от ски гледна точка е безумие (т.к. няма да има изобщо сянка там), но ти продаваш материала . . .Споко ще ядеш дървото, както и всички като теб. Много сме, силни сме, гласуваме така че всеки да си прави точно сметките!!! Нали така ББ?
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавие на СВОБОДНА МЕДИЯ. А не хък-мък на Босфор ТВ и други подобни
76
0
 
8
 
! Отговори
набор 1911 преди 11 години
ех... "Дер Щандарт" ми напомня на стария вестник "Дер Щурмер", пак беше по-добре от сегашната журналистика в България! ха-ха
75
0
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
56, Позцоли ми да добавя- "строим спорни зали"...нищо,че скоро няма да има дежа, които да спортуват там!
74
4
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
а росиньолки, щеки, раничка ташев?
73
0
 
9
 
! Отговори
еколог преди 11 години
ами аз протестирам от 2001 година против нямаляването на зеленината, пък неумея да карам ски. Ха да ти видим мисленето.
72
0
 
20
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
само дето този материал в австрийския печат е резюме на написаното във всички медии в България. Единственото, което австрийците са пропуснали да отбележат, са няколкото поръчкови стати, пуснати тук там, и откровено поръчковите телевизии.
71
0
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
По софрите се не спират мутри мазни,а държавата умира-честит празник.Великия-(БАТЕ САШО).
70
3
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Защото трябва да се сондира общественото мнение-какво става ,какви са нагласите -главният принцип на милиционера ББ е подслушване на масите
69
9
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
като са про бб медиите що не ви трият баналните коментарчета?
68
1
 
25
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
БТВ е на Гергов, най-личният приятел на Бойко.
67
29
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
ироничното е че точно протестиращите са най-активните ползватели на ски пистите, щото обичали "природата". в компания говорят само за росиньолки и раници ташев и се шокират от това че ходя в планината по джапанки и без раница. с една дума бб не става, трябва ни корав водач който не кляка пред протестиращите ***, а ги пердаши с палки. протестиращите са мизерен процент неудачници тровещи живота на огромната маса нормални работещи хора на които се крепи обществото.
66
5
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
То и преди нямаше честни медии но Борисов сложи тотално точка на медиите в БГ -всички вкупом лъжат в името на Герб и на разни официални срещи хвърлят на журналята пешаци по някой чинийка черен хайвер и гъши дроб останали от плюскането на дебелаците от Герб-Но БТВ бие рекорда на простащина и обиди срещу нормалните хора..Отвратителна телевизия Слави Трифонов който му плати и почва да прави скечове срещу платената цел--"Опасно Близо" трябва да се казва" Опасно Глупаво"
65
4
 
51
 
! Отговори
Никога преди 11 години
Никога няма да се оправим...Премиер - мутра, приятелка- крадла, приятели- престъпници, опозиция-комунисти,църква-доносници, журналисти-неграмотни и безгласни , лекари-безотговорни,учители-***,съд-корумпиран, прокуратура-маша на политиците, полицаи и военни-маша на престъпността.....народът - ***, живот без маски и без грим- озъбено свирепо куче-пуснато на свобода от кметицата. Бягайте от БГ...............
64
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не остана вече нищо за крадене и дойде времето и на Витоша да и ударят балтията. само "лош матрял" може да се възхищава и да възхвалява поредните лъжци и крадци.
63
24
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
зелените маймуни трябва да се въдворяват в концлагери.
62
0
 
11
 
! Отговори
кк преди 11 години
щом им се иска на бг бизнеса-референдум