Близки на починали заради лекарски грешки на протест

Те искат независима институция да разследва медицинските инциденти
Обновена: 21 окт 2012 17:48 | 21 окт 2012 17:46,
129
Близки на починали заради лекарски грешки на протест
Близките на Деяна Снимка: архив, Булфото

Близки на пострадали и починали заради лекарски грешки се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Инициатор на протеста е сдружение „Живот за България”. На протеста бяха и близките на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, които казаха, че година след смъртта й по случая няма повдигнати обвинения.

Преди година сдружението и пострадалите от лекарски грешки българи организираха поредици от протести заради проблемите в българското здравеопазване.

„Една година по-късно няма нито един наказан лекар, нито една доказана вина, няма нито едно приключено дело, няма посочен виновник за нелепата смърт на майките и бебетата, които загинаха в АГ болниците. Единствените наказания, които са получили болниците за тези грешки, са глоби в размер на 500 лева за отнетия живот на родилката Деяна, без да има нито един виновен лекар за нелепата й смърт.

Нито съдът, нито Лекарският съюз не е спрял или отнел лекарски права на отговорните медицински лица, които до момента продължават да практикуват лекарската професия с риск за живота на настоящите родилки и техните деца“, се казва в отворено писмо на протестиращите. 

Още по темата
Те настояват да се създаде независима институция за разследване на медицински инциденти с включени експерти и прокурори в нея, искат бърза съдебна и досъдебна процедура при разглеждането на случаи на лекарски грешки и промяна на начина за избор на екип в съответствие с европейските практики. 

Протестиращите настояват още да се създаде гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и адекватни застраховки професионална отговорност на лекарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
az se osiguriavam v 4asten fond i sam mnogo dovolen.Lekuvat me nai-dobrite specialisti.V dargavnoto osiguriavane ima dgipita,potrebilski taksi,taloni,4akane za pregled i se 4ustva6 kato par4e la*no.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 125.как може да се допускат такива коментари на малограмотни и невежи индивиди.
70
2
 
1
 
! Отговори
malart преди 11 години
А частни съдебни искове срещу болницата защо не се завеждат? Организацията би могла правно да подпомага пострадалите и да съдят до дупка болниците и лекарите. Между другото това е златна мина в развитите западни страни, а обезщетенията са огромни.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смъртни случаи в медицината винаги ще има-това не ремонт на кола-сменяш развалената част и готово.Има разлика м/у починал пациент и лекарска грешка-и при правилно лечение пациента може да почине.В медиите се наслагва нагласата,че всеки починал пациент е лекарска грешка,което е абсолютно погрешно.При животозастрашаващите състояния е важна навременната намеса-в БГ изоставаме по този показател по различни причини.
68
1
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
лекарите и без това са малко, смятай ако вземат и да ги наказват. това е положението, който не го кефи да си стяга багажа. мен ме устройва и така.
67
1
 
1
 
! Отговори
До мен преди 11 години
Абе редуцират ни, но лекарите го правят неволно! Фармацията може и умишлено да ни редуцира, но лекарите са хванати в капан!За определени показатели на изследванията се слага диагноза. Срещу тази диагноза, те изписват хапчета. Дори и лекаря да види, че тези химии ще влошат пациента, то закона го пази! Ако обаче лекаря предпише билки или хранителна диета и човека не ги спази и почине - то тогава никой не го пази и ще го анатемосат! Така че ако сме посредствени и вярваме на всеки, но не и на нас
66
1
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Ами какво стана с ония студенти по медицина, които под предтекст че поставяли уж някаква ваксина, инжектираха жена със безвредна течност след което я изнудваха за пари със заплахата че са и инжектирали отрова за да и дадат противоотрова?Разбрах че са се дипломирали. Сега имат законното право да ни "лекуват"!!!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо се уронва престижа на лекарското съсловие.еми ясно е-да се издига в култ простащината чалгата биг -брадър .българското общество да бъде противопоставяно и да прогони интелектуалците от тази държава.да остане беззмозъчната ммаса коятто много есно може да бъде манипулирана.я я вижте к.рвата валя ахчиева която правеше св-рки на доган сега се вживява на обществен коректив.
64
1
 
5
 
! Отговори
тиква преди 11 години
Брей какви свръхочаквания от тия прости български лекари?Идете в чужбина бе!Ама не ви стиска.
63
0
 
1
 
! Отговори
без име преди 11 години
Така всички ще го знаят ,че е некадърен
62
1
 
1
 
! Отговори
без име преди 11 години
Защо гражданите които са пострадали от даден лекар,сами,не разлепят снимката му в населеното място в което работи ,че поне другите хора да не ходят при него!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък имам 3 деца две от които са близнаци и ако не бяха българските лекари нито аз нито децата ми нямаше да сме живи.много лесно е да настройваш хората едни срещу други.но ст това губим всички.българските лекари са много по-достойни от азис или другите българоубийци.
60
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така Кирез,мамицата му а нека ми убие детето,па да видим ще ли стигне до съда,ще видя сметката на неговото после тия прости некадърници
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се чудете! Просто и лекари и фармацевти, отдават своят скромен принос за редуциране на населението.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 108Първо си оправи правописа,пише се "коригирам",а не "корегирам".Второ-ти НЕ СИ никаква медицинска сестра!А обикновен пропагандатор.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
др министър,ВСИЧКО Е В СИСТЕМАТАСПРЕТЕ ДА СЪЗДАВАТЕ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ЧАСТНИ БОЛНИЦИ,В КОИТО ВЛИЗАШ С РАДОСТ,ЗАЩОТО СА МН ХУБАВИ, ЗА ЕДНО ИЗСЛЕДВАНЕ И ТАМ ТЕ НАРЯЗВАТ КАКТО СИ ЗДРАВ ,ЗА ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ОТ КАСАТА И ТВОИТЕ ПАРИ И ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ.АКО НЕ СЕ РЕГУЛИРА И СПРЕ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ ,НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ.
56
12
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Аз съм медицинска сестра и гледам твоето дете, получавам 400 лв.- още ли твърдиш, че за толкова трябва да внимавам в гледането му, или ще се корегираш???Още като учех, знаех колко ще работя и колко ще вземам, ЛЕКАРИТЕ- СЪЩО!!!Това е просто една професия, като всички други и трябва да си я работят съвестно, на всички не ни стигат парите!
55
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекарски грешки ли? Не, просто план Ран-Ът...
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До kirezaПожелавам ти да не ходиш изобщо при нашенските лекари,щом според теб са останали само некадърните и неспособните.Ей го де е - Виена,Солун,Берлин,Милано - хващаш самолета(имаш мангизи) и отиваш там да те лекуват способни и кадърни лекари.А Калашника дето толкова ти е любим - наври си го в крайната част на храносмилателната система,и дърпай спусъка смело!После една кофа латекс ще покрие всичките щети,няма да е голяма загубата.
53
7
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Един от най-гнусните видове престъпност е лекарската. Корумпиран лекар, такъв, който иска пари и изнудва намиращи се в безизходица пациенти е по-отвратителен от убиец с оръжие. Аз съм за най-строги закони, и спазването им, срещу всеки лекар, който изнудва пациенти за пари. Независимо дали това става пряко, или с перфидни средства, с каквито си служат вече в много болници.Ако една държава не може или не иска да осигури безплатно здравеопазване на гражданите си, тя НЯМА права на съществуване.

Спонсорирани публикации