Здравната комисия каза "не" на пушенето на закрито

"Без дим може, без здраве не може", скандират протестиращи
Обновена: 13 дек 2012 17:50 | 13 дек 2012 16:40,
312

Снимка: БТА

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето, което беше внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Нямаше гласували „за” или „въздържал се”.

Десислава Атанасова напусна заседанието, за да се включи в икономическата комисия. Преди това тя настоя здравната комисия да отхвърли либерализирането на забраната.

По нейни думи дори забраната да спаси един човек, едно дете да погълне по-малко дим или един пасивен пушач да не пострада, това е успех.

По време на заседанието Кирил Гумнеров пък заяви, че забраната е абсолютно неефективна и повтори за пореден път теза си, че води към фалит ресторантьорския бранш.

Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане, каза депутатът. По негови думи идеята да се намали броят на изпушените цигари може да се реализира с дългосрочна и масирана кампания, а не с тази забрана.

Преди началото на комисията над 100 души се събраха на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места пред сградата на бившия партиен дом.

Те пляскаха с ръце и вървяха назад в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравето, които предвиждат да се облекчи тоталната забрана, която влезе в сила от 1 юни тази година.

Протестиращите носеха плакати с надписи: “Водете ни напред, не назад“, “Заведения без дим“, “Европейци сме, пушим навън“, “Без дим може, без здраве не може“ и “Здравето на децата ни не е за продан“.

Протестиращите обявиха, че данните на ресторантьорите, който показват спад в приходите, не са верни. По данни на туроператорска фирма, изнесени на митинга, този сезон има ръст от 6 на сто спрямо предишния.

Според собственик на заведения пък фалитите в момента са нормални, защото е криза и това няма общо със забраната.

Гергана Гешанова от Коалиция „България без дим” заяви, че с тази промяна управляващите не защитават интересите на народа, а интереса на една малка част от ресторантьорите. Протестиращите обвиниха мнозинството, че лобира за интересите на тютюневата индустрия.

Организаторите на протеста от “България без дим“ изтъкнаха, че хората са се събрали в работен ден при минусови температури. Те допълниха, че ще има нов протест в неделя от 11 часа, а сборният пункт е градинката на езерото „Ариана”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
2
 
0
 
! Отговори
Simeon преди 11 години
Problemyt e v zabranata, a ne v pusheneto.
248
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
davayte na horata da pusat
247
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега да започнем и на пешеходните пътеки да спираме и съвсем *** Балкански ще стане европеец!
246
5
 
6
 
! Отговори
bez преди 11 години
Bravo. Takmo nqmq da mirisheme na porove ot toq dim!
245
7
 
6
 
! Отговори
Марк Твен преди 11 години
Когато пушех, исках да откажа цигарите, а когато отказах цигарите исках да пуша. Ето това е кръга в който се въртим докато пушим. Искаме да излезем от капана, но не можем. И понеже сме хора и се самозалъгваме, не искаме да си признаем истината за пушенето. Наричаме го: Вреден навик, Последното, останало ми удоволствие.За пушенето има една истина и тя е зависимост. Зависимост към никотина. Пушачите са наркомани и имат нужда от помощ. Цигарите могат леснно да се откажат.Стани свободен:)
244
6
 
4
 
! Отговори
Ewala преди 11 години
Samo za towa ]e glasuwam za gerp!
243
2
 
7
 
! Отговори
Юроп преди 11 години
Сега остава и хората да започнат да се къпят редовно, да започнат да спортуват, да спрат да ядат *** и съвсем няма да си позная държавата!
242
9
 
8
 
! Отговори
ОЗАДАЧЕН преди 11 години
ЕЙ,ХОРА ГОЛЕМИ СТЕ ЗЛОБАРИ!ВИЗИРАМ НЕ-ПУ-ЧАЧИТЕ.ЗАТОВА И ГО ИМА ЗАКОНА-ЗА ТЯХ!ПРОЧЕТЕТЕ САМО ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ ,ФАШИЗИРАНИ ДУШИЧКИ!
241
16
 
18
 
! Отговори
Пушенето УБИВА! преди 11 години
БРАВО! Поздравления за министър Атанасова, за това, че не се подаде на натиска и лобизма! Поздравления за проявеният морал, здрав разум и етика!
240
13
 
13
 
! Отговори
! преди 11 години
Браво! Най- после нещо смислено!
239
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма басейн в който да не се е пикаело и да не се пикае. Но това не ти пречи да плуваш с удоволствие.Не е цитат от фейсбук!
238
12
 
32
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
"Да има зона за пушене в заведение е все едно да има ъгъл за пикаене в басейн!" цитат от фейсбук
237
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В заведенията да не се пуска чалга също така, че ми пречи на храносмилането и губя апетит, сщо така да има фейс контрол, дрес код, проверка за чистота на ноктите, задължително наличие на носна кърпичка ....а, и дебелаци да не се допускат, щото, като ги гледам докато ям и си представям, че мога да стана, като тях, апетита ми пак изчезва...:))Кво лошо да има заведение за пушачи и такова за не пушачи?Аз, като не пушач бих ходил в такова за пушачи с приятели, те също идват в тези за непушачи и пушат навън. Кво толко сложно има?Кви са тия *** забрани?
236
8
 
21
 
! Отговори
Miro преди 11 години
Стига с тези цигари бе! Има закон, спазвайте го!
235
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както каза Иван:Да го духат ресторантьорите щом не могат да измислят начин да вадят пари без да тровят гостите си.
234
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-противни, обаче от "бившите" пушачи. Те са най-върлите противници на "порока", който до вчера са обичали. Лицемери!!!-----------Абсолютно си прав, аз съм бивш пушач и смятам, че пушачите трябва да бъдат приравнени с животните. Вие просто сте по-низши от нас, отказалите цигарите.
233
10
 
7
 
! Отговори
Nikoi преди 11 години
Pribiram se ot rabota otvariam laptopa i nai nakrai edna hubava prekrasna novina NE NA POSHENETO NA ZAKRITO. Ne na eguizma, Ne na prostotiata. Badete veliki balgari, drajte se zaedno nali zanaete za snopa prachki. Balgarite sa mnogo ama mnogo umen i sposoben narod stiga da sme zaedno.
232
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен 007 преди 11 години
За мен това е пална простотия... Ми да забранят и пиенето по заведенията защото децата и въздържащите ще се напият от изпаренията. Да забранят и консумацията на месо тай като вегетарианците няма да могат да устоят и ще проядат.. Имам предложение така и така вече въздуха не става за дишане и не е здравословен да въведат закон с който да забранят дишането и на които му се диша да си купува от аптеката филтриран и бутилиран.. Всеки човек има права, само не и в България
231
11
 
12
 
! Отговори
Бръм преди 11 години
И какъв е сега проблемът? Заведенията имат два вида посетители - пушачи и непушачи, с различни интереси. Собствениците на заведения решиха, че ще са на страната на едната група (пушачите) и против другата. Съвсем в реда на нещата непушачите са срещу собствениците на заведения. А тези подкрепяните, хленчещи същества се държат като наркомани, на които някой им е скрил дозата и те чувстват жалкото си съществуване застрашено.
230
10
 
13
 
! Отговори
123 преди 11 години
Заниманието пия кафе и пуша цигари в заведеие с часове е занимание за лентяи и мутри и тъй като заведенията са на мутри, които перат пари през тях( иначе няма как да ми обяснят оцеляването си абсурдния си асортимент от 5 вида кафе и 5 вида пастички)липсата на статисти в заведението не може да обясни оборотите.Никъде по света заведенията не остават празни защото в тях не се пуши, просто са препълненис хора които се хранят и пият в нормално неработно време