Групата "Орлов мост" с рекорден брой движения в съда

Преглед на печата на 10 март
Обновена: 11 мар 2013 09:56 | 10 мар 2013 13:16, Петя Славова
75
Групата "Орлов мост" с рекорден брой движения в съда
Снимка: Булфото

Групата "Орлов мост", която организира протестите в София през последните три седмици, е на път да запише рекорд - по най-многородени и регистрирани в съда движения, инициативни комитети, федерации и др., допълва "Труд".

В интервю за "Труд", на по-задна страница, кинорежисьорът Иван Георгиев-ГЕЦ коментира: "На младото поколение му се струва, че светът почва от него. То няма достатъчно любопитство към миналото. А една от причините животът ни да не е подреден и нещата да не се случват така, както ни се ще, е, че се стремим да загърбим миналото, без да го прочетем, да го анализираме. Което би ни помогнало по-добре да се справим и с днешните проблеми. Бунтове на хората идват от една дълбока несправедливост - за това спор няма. Но идеите на протестиращите са абсолютно разнопосочни. Аз лично не вярвам, че национализирането на монополите ще подобри живота."

Инициативен комитет от 7 души ще следи работата на държавните регулаторни органи, информира "Стандарт". Трима от тях ще са от София, а останалите от Варна, Габрово и Враца. Това решиха 70 представители на инициативните комитети от 35 града, които се събраха в Габрово. Миналата седмица хората около Янко Петров и Ангел Славчев бистриха исканията си в Сливен. В събота на три различни места в страната имаше форуми на протестиращи. Освен в Габрово дебати се водиха и в Пловдив и в София.

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори в партийните централи на големите формации тече кастинг за нови депутати. На мераклиите за парламента се прави щателна проверка и примерно досие, твърди "Стандарт". Подробни автобиографии, снимки и препоръки се прилагат в документите както при кандидатстване за работа. Над 43 неправителствени организации вече са написали официални писма до ръководството на БСП, с които предлагат свои хора експерти за листите на червените.

"Нова мания - масово режат гуми на коли", алармира на първа страница "24 часа". Нагли злосторници нарязаха гумите на 28 колина паркинг в столичния квартал "Люлин" през нощта срещу събота.От ножовете на апашите пострадаха както скъпи возила, така и по-стари автомобили. Това е вторият подобен рейд в най-големия жилищен комплекс в София за седмица. В понеделник 14 автомобила осъмнаха с пробити гуми. Четирима младежи нарязаха за забавление гумите, допълва по темата под глава "Монитор".

Масово прибиране на бездомни агресивни кучета и цели глутници върви в столицата. Засега най-много помияри са прибрани от "Младост", "Люлин", "Овча купел" и "Слатина", съобщава пред "Монитор" шефът на "Екоравновесие" Манол Нейков. В новия приют с колибите има около 620 кучета при общо 1000 места. Отделно около 130 са настанени в стария кучкарник в Сеславци. Неправителствени организации, подобно на "Екоравновесие", също ловят кучета, като ги кастрират и обезпаразитяват.

"Разумно е да се повишат доходите на пенсионерите и на семействата с малки деца в България. Разбира се, не на всички от тях, а на тези с най-ниските доходи", са думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирани от "24 часа". Според нея увеличението това може да се финансира със заем, или чрез внимателно разпределение на разходите на бюджета.

Крадци на ток бяха сгащени от интернет търсачката в Перник, съобщава "Телеграф". Това е станало чрез новата услуга на "Гугъл" - "Стрийт Вю", която по-рано тази седмица беше пусната за цяла България. Екипи на търсачката заснеха всички градове и паланки из България и направиха цяло виртуално копие на странатани в интернет. На снимките от ромския квартал в Перник се вижда как на места ловки техничари са се свързали към електропроводите с личен кабел.

Има възможност цената на тока да падне с 20 и повече процента, но не може да се задържи толкова ниска в бъдеще. Това прогнозира енергийният бос Христо Ковачки, посочва "Стандарт". Според него обаче по-голям проблем е свръхпредлагането в българската енергийна система заради намаляването на потреблението. Оттам следва намаляване на производството на енергия, спад в добивната промишленост и намаляване доходите на заетите в нея и в енергетиката.

Средната заплата в парламента през миналата година е била 1816 лв., пресмята "Преса". В тази сума влизат възнаграждение и допълнително материално стимулиране на служителите и депутатите. Данните са посочени в отчета на Народното събрание за четвъртото тримесечие, където са направени обобщения и за цялата година.

Нов финансов капан заложи властта на болниците, заради което се очаква дълговете им да станат още по-големи, анонсира на първа страница "Труд". Те ще трябва да се издължават на фирмите по сключените договори за лекарства и консумативи в срок до 60 дни,ако не - чакат ги лихви.

Кардиохирурзи от Националната кардиологична болница спасиха 76-годишна жена с инфаркт от сигурна смърт, подчертава "Преса". "Атанаска постъпи миналата събота с пробита лява камера, която всъщност е тази част от сърцето, която ни държи живи", уточнява шефът на Клиниката по кардиохирургия Людмил Бояджиев. Затова докторите решават, че нямат и секунда за губене и без никакви изследвания, без коронарография, която да им покаже къде точно е проблемът и кои съдове са запушени, извършват уникалната операция "на сляпо". Хирурзите не "изключват" сърцето, изпомпва ткръвта и го зашиват, а накрая правят и двоен байпас.

Неизвестни отвлякоха дъщерята на сочения за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо. 10-годишната Лара беше похитена рано сутринта във вторник пред дома си в столичния кв. "Бояна" минути, преди да бъде откарана на училище. По време на инцидента беше прострелян охранителят на детето - 32-годишният Борислав Ценов, чието състояние е стабилно. Основната версия, по която работят разследващите е, че похищението има връзка с делото срещу Брендо за участие в трафик на кокаин, което започна в петък в Италия. Похищението цели да стресне сочения за "кокаиновкрал" и да го накара да мълчи пред италианските магистрати, твърдят антимафиотите. Брендо отказа да говори на състоялото се в петък в Милано заседание по процеса "Кокаинови крале". По него са подсъдими 13 души, петима от които българи, включително Банев, шестима италианци, един словенец и един румънец.

Кметът на Варна Кирил Йорданов направи в сряда дългоочакваното от протестиращите жители на града изявление, че си подава оставката. В сграда на общината Йорданов посочи, че той и самозапалилият се в знак на протест срещу неговото управление Пламен Горанов са станали жертва на един и същ сценарий. Следващият кмет на Варна, който ще управлява града поне няколко месеца, ще бъде избран измежду петима души. Това са заместницитена подалия оставка Кирил Йорданов - доц. д-р Христо Бозов, Богдан Караденчев, Арх. Димитър Николов, Антон Жожев и Калинка Попстефанова.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Това решение беше взето от правителството в оставка в петък. Харитонова ще довърши мандатана подалия оставка председател на комисията Юлиана Иванова, който изтича през септември 2014 г. По-рано през седмицата държавният регулатор взе решение, с което се намалява цената на електроенергията с около 7 на сто. Токът ще поевтинее за битовите абонати на ЧЕЗ със 7.2%, за ЕВН - със 7.3%, а за "Енерго-Про" - с 6.22%.

Следващото преразглеждане на цената на електроенергията ще бъде около 1 юли. Новите, по-ниски цени на тока могат да бъдат атакувани, защото сменената в петък Иванова не е имала право да заема този пост - тя не е завършила Техническия университет в София и съответно няма образователен ценз да оглави регулатора, алармира в днешния си брой "24 часа". "Научих за избора ми на председател на ДКЕВР от медиите. Иначе въпросът е коментиран и преди. Знаете, че тази информация не изплува за първи път в публичното пространство", заявява пред "Преса" Хаританова.

Министерският съвет одобри в сряда план-сметката за подготовкатаи провеждането на парламентарните избори. В нея има 21 млн. лв., от които най-много - 13.12 млн. лв., ще бъдат похарчени за заплати на районните и секционните избирателни комисии, логистично осигуряване на вота от администрацията на правителството, областните и общинските администрации. МВР ще получи 3.3 млн. лв. за охрана, а ЦИК - 3.25 млн. лв. Отсега изпълнителната власт направи уговорката, че освен 0.55 млн. лв.,които се отпускат на министерството на външните работи за изборите в чужбина и международния пресцентър, е възможно да се наложи да се осигурят и допълнителни средства. За референдума за развитието на ядрената енергетика от 27 януари 2013 г., в койторазходите би трябвало да са по-малки, правителството отпусна 14.57 млн. лв., но според финансовия министър Симеон Дянков са похарчени близо 20 млн. лв. Част от причините бяха високите сметки за парно в училищата, където са повечето от секциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
цеко преди 11 години
ФРАШКАНО Е С *** ! ТОВА СА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ !
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...нали ги видяхме "водачите" на протеста шпиц отряда на БСП...
55
2
 
0
 
! Отговори
топала преди 11 години
туй че исканията на протестиращите са оит различно естество показва че държавата е докарана до просешка тояга от алчни и некомпетентни управляващи това е и голямата цел да се промени статуквото в управлението да влязат нови некорумпирани честни и способни хора а не боковци станишевци костовци царчета и тем подобна *** за които кражбата е над всичко
54
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ТОКЪТ МОЖЕ ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО- ЕФТИН ,АКО СЕ РАЗДРУСАТ И ПАРАЗИТНИ СТРУКТУРИ КАТО БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ/БЕХ/.ТАЗИ СТРУКТУРА Е СЪЗДАДЕНА ДА ПЪЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ .КАКВО ''ПРОИЗВЕЖДАТ '' , ЧЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ? КОЙ ГИ ХРАНИ? ......КАКВО РАБОТЯТ ?......
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Групата от Орлов мост се състои предимно от пияни ,дрогирани , пъпчиви членове на футболни агитки ,и изперкали старци !!! Не ми ги хвалете ,защото един път протестирах с тях , и повече няма да стъпя на Орлов мост !! Който не вярва да отиде ,и сам да се убеди !!Между тях няма нито един , достоен и знаещ какво иска , и за какво протестира !!!Сбирщина , а конструктивна мислеща група !!
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Групата "Орлов мост" с рекорд в съда движения--------------Днес. бг, да не сте цанили Цвъцко да ви пише заглавията на статиите?
51
0
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
пише се абОриген
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честно си признавам, аз съм от хората, които обичат да се присмиват на простотията и като така често я провокират. Изключваме хора, като този под мен с прякора "колко"-той явно е от умните представителиa на нацията, колкото и малко да са те. Но в големия си процент тук сте толкова ***, че даже и не може да се заяде човек с простотията вил. Все едно да се опиташ да се пошегуваш с абуриген на тема математика-накрая абуригена пак ще те гледа като теле и няма да знае какво си казал. Отегчавам се.
49
3
 
10
 
! Отговори
Колко преди 11 години
Питам се, колко души от протестиращите плащат някакви данъци. Преди да искаш, трябва да даваш.Повечето от протестиращите, не могат две свързани изречения да кажат -- един студент мисля, че беше от Свищов, на всеки въпрос отговаряше с половин минутно мучене преди да каже две думи. Еми то от Чалга и пиене, момчето до там е стигнало.
48
2
 
3
 
! Отговори
Всички преди 11 години
Всички които протестират да им се даде възможност да станат народни представители -- зала Армеец ще ги побере. Ако не ги побира, останалите ще стоят отвън и ще участват в съдбините на България.По-важно е обаче на тези депутати да им се осигурят депутатски заплати -- да речем 3000 лева. А Министър председател ще им бъде -- името ееееее ..... тои се казвааааа...........Вооо Леееее Нннннн.Ура Щастлива България с такива млади хора!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,т`ва заглавие,машинен превод от Гугъл ли е
46
0
 
3
 
! Отговори
wer преди 11 години
Какъв заем ДАВАМЕ един МИЛИАРД лева за армиа служеща на САЩ!ЕТО ГО ЗАЕМА!
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу Янка Такева, която все предава учителите!
44
23
 
9
 
! Отговори
Шоуто е пълно преди 11 години
Пълен хаос.Човекът Б.Б. си осигури връщането във властта на бял кон.Много е добър и в режисурата и в изпълнението на всякакви роли, .Помислете, какво ще подобри,ако се върне освен подобрено шоу.
43
5
 
31
 
! Отговори
dali преди 11 години
Аз, искам да кажа че, ако не беше ББ,ние нямаше да знаем колко пари са крали предните!
42
6
 
5
 
! Отговори
Янаки милионер преди 11 години
Тоя Янаки май ша излезе яко ПЕЧЕЛИВШ в мъни и ако недай Боже Буда се върне на власт го чака и яко политическо бъдеще...
41
1
 
6
 
! Отговори
до 54 Тя преди 11 години
конституцията не е прочетена от нар. представители ти искаш хората да са я прочели , а някои може и да са го сторили , ти няма как да знаеш.
40
3
 
7
 
! Отговори
калитко преди 11 години
Драга тя, 51-ви номер, нищо не пада от небето, освен дъжда и шумата... А политиците от които сме така отвратени, ние си ги избираме, с нашите две ръчички, или като си стоим у дома в деня на изборите... Та не следва ли, че народът е отвратен от себе си, отвратен и уплашен от това, което постоянно вижда в огледалото. Чупи го и си купува ново огледало, с последните левчета си го купува - а там пак същото. Докога?
39
6
 
12
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 11 години
Дончо ДУДЕВ, ти си месар, с месарско мислене, малко и уж кротко комунистче, но особено вредно и опасно !!! КОЙ граждани бе, Дончо ??? Какво пресдставителство имат те ???? ОБЩО по-малко от 100 000 души правят държавата ни ЛУДНИЦА !!!! Анархо-комунизЪм простотия идиотизъм = България на колене, в постоянна анархия, уж било революция, но водена от хора, ограничени и дори прости !!!!! Медиите също помагат за протесто-идиотизмите !!!! А властта си трае и не реагира на тези издевателства над нацията !!!! *** народ - слаба държава..... ПП. В СОФИЯ данъците и такса СМЕТ са най-високи и НЕпоносими !!!
38
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 11 години
Народа отвратен свали "червените ***" и докара "сините" такива, народа отвартен свали "сините" и докара "царя", народа отвратен свали царя и докара "триглавата змия", народа отвратен докара новото "спасение" Бойко Борисов и този път излезе на улицата отвратен от всички партии. А СЕГА НАКЪДЕ?