"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"

Грижата за пациентите е на цялото общество, смята проф. Вихра Миланова
19 окт 2013 19:55, Петя Славова
86
"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"
Снимка: архив, Reuters

Над 20 процента от българите имат някакъв психичен проблем, каза днес във Варна проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. По думите й в това число влизат и хората с депресия или тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все повече, пише БТА. Проблеми от такова естество имат и алкохолиците и злоупотребяващите с психоактивни вещества, допълни Миланова.

Тя уточни, че точна статистика на психично болните в страната няма. По думите й електронен списък на този тип пациенти едва ли ще бъде създаден и през следващата година, тъй като няма пари. Край Варна проф. Миланова участва в 21-та конференция на Българската психиатрична асоциация. Акцент на форума е създаването на нова концепция за психичното здраве на нацията.

Необходима е цялостна грижа за пациентите, и то през целия им живот, посочи Миланова. Според лекарите е нужно да се създават нов тип структури - като болници за хронично болните и защитени жилища, които да облекчат семействата на хората с проблеми.

Грижата за пациентите трябва да бъде ангажимент на цялото общество, а не само на лекарите и близките им, смятат психиатрите.

Проф. Миланова коментира, че според нея не е реалистично да се въведат клинични пътеки в психиатрията. Тя посочи, че психичното здраве е грижа на държавата и изрази съмнение, че здравната каса може да финансира тази дейност. Голяма част от пациентите са неосигурени, а немалко се нуждаят от дълъг престой в болницата, няма как касата да диференцира всяка група и да създаде клинични пътеки, посочи Миланова.

На конференцията бе дискутирана и Националната програма за превенция на самоубийствата. Д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здравеопазване и анализи посочи, че тези случаи бавно, но твърдо нарастват през годините. По данни на центъра всяка година се самоубиват по около 12 на 100 000 българи. Други три хиляди правят опит да отнемат живота си, но биват спасени.

Противно на становището, че самоубийствата са най-много през пролетта и есента, у нас тези случаи са основно през юли и август, посочи Наков. Той уточни, че най-много хора посягат на живота си чрез употреба на медикаменти. На второ място е обесването. Като най-емблематично място за самоубийство лекарят посочи Аспаруховия мост във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Терминал 2 е най-добрият психодиспансер !
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да пускате тази новина на всеки два месеца, умишлено ли е?
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как иначе-та най-големият и пълен психо динспнсер в България е на гърба на коня в София , а глвнитв лекари са В.С,С.С и Л.М
69
0
 
20
 
! Отговори
Психо-1 преди 10 години
Е, как да не сме с психически проблеми - я вижте каква *** държим да ни управлява >20 години... То нормални хора ще търпят ли това
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направи ми впечатление, че над тази новина е точно новината за 100-тината от _i_ДАНС УИТ ГРОБ! Който иска да си прави връзката...
67
7
 
3
 
! Отговори
45 преди 10 години
ВЕДНАГА ПОЗНАХ. ТОВА Е ГЕРБ
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
72, и да и не :) В реалните психиатрии докторите са по-луди и от пациентите, но в огромната виртуална психиатрия всички сме в кюпа, а онези, които стъкмяват процентите, са едни от най-високо платените чиновници в държавата. Нищо чудно някоя нощ да ни съберат с камионетките по IP-тата :)
65
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
До До 1 и 5не невроза
64
5
 
5
 
! Отговори
Платец преди 10 години
Те Другарите и пост другарите много им се смъкна стандарта,от Професор до Доцент и обратно! Имам студент. И наблюдението ми е,че всички които са учили в предишното време имат ОГРОМНА нужда от ПСИХОДИСПАНСЕРИЗИРАНЕ! Нямат от къде да ЛАПАТ вече и сега са склонни да изкарат и най-нормалния *** като тях! Това е заради лудата им алчност! ХОРА не вярвайте на окичените в СТАРА слава-те не са се доказали! Просто едни *** завършили и много,ама много УВРЕДЕНИ,нямащи общо с НАУКАТА! УЧИЛИ НЕДОУЧИЛИ!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как ги смятат тези проценти? Има ли редовни психиатрични прегледи? Кой ходи на такъв лекар? Пък и да отидеш при тази скапана медицинска система кой ще ти помогне? Тия статистики са за бюрократите - да си отчетат паразитизма.
62
1
 
8
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Даа..а след още 23 години демокрация представяте ли какво ще става...ба..
61
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Луд за връзване 68Пиенето не оправя проблема. Фактите са исторически. Всичко друго е обект на разсмиване на потребителите.И на теб.;-)
60
2
 
5
 
! Отговори
Луд за връзване преди 10 години
Не бе, май беше АРМАНИя, или ГУЧИя, а да Софи и Лоренцо - национални герои !
59
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Луд за връзване 66,....Все пак, "Тази" държава е имала име, когато най-близката държава със ВСЕ още съществуващо СЪВРЕМЕННО име, БЛИЗО до ЕВРОПА е била АРМЕНИЯ.;-)
58
1
 
24
 
! Отговори
Луд за връзване преди 10 години
Баси кефа да живея в тая държава! Всеки ден дузина държавни служители ме тъпчат и манипулират и ме изнудват за рушвети. А какво удоволствие е че тъпите пенсионери и мързеливите *** избират управляващите тук. Какъв късмет че вчера за малко не ме сгази един наглец с BMV на пешеходната пътека а *** изхвърлени от прозореца на съседите в мухлясалата панелка не успяха да ме улучат. Баси кефа, баси кефа, баси кефа! ... ъъъъ ... между другото аз съм преродения Александър Велики!
57
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Значи, всеки пети от нас е луд. Е, нека аз съм първия от тези, които допускат, че "може би" са "луди". Я да видим, още кой би си признал.... ;-)
56
5
 
7
 
! Отговори
естествено преди 10 години
че тези проценти са избирателите на *** и протестиращите ,естествено иначе не може да се обясни избирането на мутрата за премиер и все още народен представител *** избират ***,абе какво да ви говоря аз също не съм добре щом продължавам да живея в държавата тикволандия..
55
1
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Е пак добре, че сме намалели лудите. Преди бяхме 1/4 т.е 25%. Радвайте се.
54
2
 
7
 
! Отговори
fuc**ker преди 10 години
iskam da znam politicite Xaresva li im da se E***BAT v GAZA ??? i CHESTO LI GO PRAVIAT ??
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dobre , 20 % nesa v chas , a tiq koito sa nad 20 % sa Levskarite i Cesekarite ! Samo levski .