Протестиращи пробиха с кофи за боклук кордона пред НС

За пореден път напрежението на протеста ескалира
Обновена: 12 ное 2013 23:07 | 12 ное 2013 19:30, Камелия Цветанова
615

Снимка: Булфото

Въпреки че парламентът остана празен след 17 ч., за 152-ри ден протестиращите се събраха пред сградата на Народното събране и за пореден път през този ден се стигна до сблъсъци с полицаите.

Броят на недоволните около 19 ч. беше едва около петдесетина. След като известно време хвърляха пиратки към  Народното събрание, около 19,15 часа някои от протестиращите успяха да пробият металните заграждения пред централния вход на сградата и да оставят там контейнери за боклук.

Още по темата
Полицията реагира незабавно и за минути служителите на реда се увеличиха, след което направиха жива верига от три реда по протежение на цялата сграда на парламента и не допуснаха протестиращите да се доближат до сградата.

Кордон от полиция препречи също така някой да се насочи към Орлов мост и към ул. „Г.С. Раковски” от парламента.

Минути преди 20 ч. броят на протестиращите видимо се увеличи, като към 20,15 ч. те успяха да премахнат почти всички метални заграждения и занесоха част от тях пред Ректора на СУ, който пък продължава да е окупиран от т. нар. "ранобудни студенти".

По данни на МВР около 19,30 ч. броят на протестиращите е бил 400 души.

Един от участниците в протеста заяви по бТВ, че на жълтите павета тази вечер има хора, които са ръководени от мъж, който им дава бутилки с минерална вода, които да хвърлят по полицаите. Според него това са провокатори, които нямат нищо общо нито със студентите, нито с хората, протестиращи от 150 дни.

След като обстановката се успокои около 21,30 ч. протестиращите ръкопляскаха на полицаите, които свалиха щитовете и каските си. От задните редици на протеста обаче отново полетяха бутилки и пиратки по служителите на реда и те сложиха каските си.

След това започнаха да избутват протестиращите от централния вход на парламента към съседната сграда на БАН, както и към Ректората.

Това доведе до нови сблъсъци между полицаи и протестиращи, но в крайна сметка органите на реда успяха да изтласкат недоволните от площада. 

Последва обрат - протестиращите спряха полицията с метални заграждения на кръстовището на Софийския университет около 22,30 ч., които обаче бяха премахнати от жандармерията.

Към 22,50 ч. повечето от протестиращите се разотидоха. Пред Ректората останаха малко хора, предимно студенти.

По-рано нес на Паметника на Цар Освободител недоволните окачиха плакат на премиера Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Палатковият лагер остава поред парламента, както и бяла дъска, украсена с цветя, на която са написани 10-те Божи заповеди.
 
Няколко пъти днес се стига до сблъсъци между полиция и протестиращи по време на опита за окупация на Народното събрание. Едно момче пострада, както и един полицай. 

По време на протестните действия днес до 19:30 часа в полицията за различни противообществени прояви са задържани 12 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство.

За двама мъже - на 45 и 57 години, предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52 години, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още по темата: протестНСсблъсъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
425
13
 
13
 
! Отговори
Студентката преди 10 години
Жалката ви статийка е първо невярна, второ манипулативна.Тези хора пред НС и СУ искат промяна и морал, за разлика от вас продажни комунисти такива.Питам НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ да гледате в каква мизерия и безперспективност живеят децата ви и как въпреки, че имат куража да се опитат да проминят нещо, вие безгръбначни ги дърпате надолу при вас?!Тези млади хора се борят за бъдещето на децата ви.Засрамете се!
424
2
 
7
 
! Отговори
azm преди 10 години
Да, що не ги питат къде работят родителите им? Ще е интересно!
423
7
 
10
 
! Отговори
azm преди 10 години
До 536Не бееее, не сме платени, просто ни писна от тези идийотщини, широко прокламирани от всички медии. Преди малко едно студентче от окупаторите обясняваше как в момента в Университета били пропускани полицаи, което било незаконно, защото в закона за висшето образование не пишело че може във ВУЗ-а да влизат полицаи..... Не знам защо журналистката не го попита дали пише в закона законно ли е окупирането на ВУЗ-а. Ти представяш ли си? Ами писна ми вече тоя двоен аршин!
422
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно ми е колко души от екипа ви ви пишат коментарите и на коментар ли им плащате? Явно не искате да печелите от рейтинг ями от партиини каси? Призовавам всеки с някаква доблест да спре да чете този продажен сайт.
421
4
 
19
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Абе вие тая София я превърнахте в циркова площатка.В НС цирк,около него цирк,в университетите цирк. Може да кандидатствате за световна столица на цирка.Бездруго е пълно с достатъчно маимуни за тая цел
420
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
22/калибър-Доста си издрънчал. Пийни си една студена водица.
419
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако имаше стабилна полиция и стабилен министър на вътрешното министерство тия *** отдавна щяха да са на друго място, а не да блокират улиците. Но това е бугаристан-анархия, беззаконие и мизерия-гетото на света.
418
4
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Като гледам възрастта на арестуваните, ме навява еретичната мисъл, че тези са 10-та година студенти... Или "карат" 3-то "вишу"?
417
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия *** и *** просто трябва да се смажат от полицията за нарушение на обществения ред. Университетите не им са бащиния за да ги окупират. Да окупират на майка си градинката, а не обществените сгради.Ясно е, че тия наркоманчета, наричащи се студенти, това са лумпенчетата на гербавите милиционери.
416
2
 
11
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Eпичната битка продължава! Кофите за *** са новите символи на борбата за морал на съвестта на нацията и земното кълбо...Който овладее кофите, той ще управлява!
415
5
 
11
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Насилие срещу гербаджийките превратаджии.
414
7
 
8
 
! Отговори
Гласоподавател преди 10 години
Ако днес Орешарски подаде оставка - тя ще се гласува най рано в понеделник. Да приемем, че падне, после следват консултации с герб - седмица, съставяне на правителство - седмица и после гласуване в НС - седмица, т.е. 3 /в най-добрия случай/ после още толкова за БСП, станаха 6 седмици, после съставяне на служ. кабинет /за "спешния" предишен му трябваше месец/, после насрочване на избори най-рано след 3 м. и каква стана тя - най-рано след 6 м. избори - май! "Разумни"!?! студенти, а и преподаватели
413
6
 
20
 
! Отговори
аз преди 10 години
Ходят брадати и некъпани, вирят ръцете нагоре , после правят метани и поклони пак с ръцете нагоре, само але кришна дето не викат! Вижте се от страни колко сте гнусни! Днес цял ден ще обясняват как нищо не са правили, как не е имало агресия, ами къв го дирят там тогава? Това с аркадата, бас хващам, че е било леко дрогирано и не е могло да запази координация
412
8
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
И защо никой не казва колко са протестиращите? Половината от цивилните на протеста са *** журналисти, дето като хиени обикалят да "хванат" първи новината. Полицаите наистина са много - нямаше нужда чак толкова за една шепа психари. и жувотните - сега гледам как полицаите местят една пейка, а някаква *** - женска се е хванала за нея и не пуща! И онова с цепнатата вежда, дето не се е научило да говоРРРи... Вчера цял ден го въртят по тв. Тия откачалки до кога ще ги търпим?
411
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски може да бъде премиер и на сините, оранжевите, зелените ... със същия успех. Така че, Орешарски не може да е същината на проблема, а сгрешения иконом. и политически модел, които следваме. Не се виждат никакви конкретни искания за кардинална смяна на последния от страна на протестиращите. Следователно те не са част от автентично гражданско общество,а просто наемници в борбата за кокала.
410
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от платени драскачи!
409
3
 
12
 
! Отговори
Жеко преди 10 години
Абе, Бойко нали купи два полицейски камиона с водоструйки, що не ги ползвате срещу АНАРХИСТИТЕ-ПРОТЕСТИРАЩИ срещу държавата .
408
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Доган винаги бих дал гласа си, но тия *** и наркомани и разни недоизкласили студентчета да ми казват кой да управлява няма да се случи.
407
5
 
14
 
! Отговори
Атака преди 10 години
А след като падне правителството има възможност да се появят и други чужди партии, като реформаторския блок. Там не забравяйте, че са еврейката Кунева и ислямистта Касим Дал!
406
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия *** и "окупатори", трябва да проумеят че има избори, където се решава кой да управлява. С хора и ръченици по улиците нищо няма да се промени, но увяхналите гербери така и не го проумяха.