Протестиращи пробиха с кофи за боклук кордона пред НС

За пореден път напрежението на протеста ескалира
Обновена: 12 ное 2013 23:07 | 12 ное 2013 19:30, Камелия Цветанова
615

Снимка: Булфото

Въпреки че парламентът остана празен след 17 ч., за 152-ри ден протестиращите се събраха пред сградата на Народното събране и за пореден път през този ден се стигна до сблъсъци с полицаите.

Броят на недоволните около 19 ч. беше едва около петдесетина. След като известно време хвърляха пиратки към  Народното събрание, около 19,15 часа някои от протестиращите успяха да пробият металните заграждения пред централния вход на сградата и да оставят там контейнери за боклук.

Още по темата
Полицията реагира незабавно и за минути служителите на реда се увеличиха, след което направиха жива верига от три реда по протежение на цялата сграда на парламента и не допуснаха протестиращите да се доближат до сградата.

Кордон от полиция препречи също така някой да се насочи към Орлов мост и към ул. „Г.С. Раковски” от парламента.

Минути преди 20 ч. броят на протестиращите видимо се увеличи, като към 20,15 ч. те успяха да премахнат почти всички метални заграждения и занесоха част от тях пред Ректора на СУ, който пък продължава да е окупиран от т. нар. "ранобудни студенти".

По данни на МВР около 19,30 ч. броят на протестиращите е бил 400 души.

Един от участниците в протеста заяви по бТВ, че на жълтите павета тази вечер има хора, които са ръководени от мъж, който им дава бутилки с минерална вода, които да хвърлят по полицаите. Според него това са провокатори, които нямат нищо общо нито със студентите, нито с хората, протестиращи от 150 дни.

След като обстановката се успокои около 21,30 ч. протестиращите ръкопляскаха на полицаите, които свалиха щитовете и каските си. От задните редици на протеста обаче отново полетяха бутилки и пиратки по служителите на реда и те сложиха каските си.

След това започнаха да избутват протестиращите от централния вход на парламента към съседната сграда на БАН, както и към Ректората.

Това доведе до нови сблъсъци между полицаи и протестиращи, но в крайна сметка органите на реда успяха да изтласкат недоволните от площада. 

Последва обрат - протестиращите спряха полицията с метални заграждения на кръстовището на Софийския университет около 22,30 ч., които обаче бяха премахнати от жандармерията.

Към 22,50 ч. повечето от протестиращите се разотидоха. Пред Ректората останаха малко хора, предимно студенти.

По-рано нес на Паметника на Цар Освободител недоволните окачиха плакат на премиера Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Палатковият лагер остава поред парламента, както и бяла дъска, украсена с цветя, на която са написани 10-те Божи заповеди.
 
Няколко пъти днес се стига до сблъсъци между полиция и протестиращи по време на опита за окупация на Народното събрание. Едно момче пострада, както и един полицай. 

По време на протестните действия днес до 19:30 часа в полицията за различни противообществени прояви са задържани 12 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство.

За двама мъже - на 45 и 57 години, предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52 години, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още по темата: протестНСсблъсъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТУДЕНТИ ЛИ ? ОБИКНОВЕНИ УЛТРАСИ И НЯКОЛКО ДЕМЕЦИИ ! А И СТУДЕНТИТЕ КАТО ЗНАМ, ЧЕ ГИ ПРИЕМАТ И С ДВОЙКА- НЕ СА ЗА ХВАЛЕНЕ КОЛКО СА УМНИ. ПРОСТО ТЪЛПА ! КОГАТО 1989 ГОДИНА ПРОТЕСТИРАХА ДЕСИДЕНТИ И ЦВЕТЪТ НА НАЦИЯТА- КАКВО СТАНА- ДОКАРАХА ИВАН КОСТОВ НА ВЛАСТ И РАЗГРАБИХА ДЪРЖАВАТА- СЕГА КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ?
384
4
 
0
 
! Отговори
423 преди 10 години
До бай БУДАЛЩе ти дам 2 долара да скочиш от някой мост, жалка храчка.
383
1
 
19
 
! Отговори
Nie преди 10 години
Очевидци разказват, че на протеста имало много беловласи студенти и студентки. Преподаватели от СУ им били обещали и на тях дипломи.
382
2
 
19
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
Братя БУДАЛИ, така ще бъде още малко докато е тук още ДЖЕЙМС ПАДРЮ, Отиде в университета раздаде някой и друг долар , Всичко това е заради шистовия газ на ШЕВРОНЛ после пак питайте ......... КОЙ....КОЙ....КОЙ...
381
2
 
5
 
! Отговори
Мустафа А. преди 10 години
Напишете в Youtube "Краят на играта" и просто гледайте..Ако искате се събудете,ако желаете оставете медиите да ви контролират,деградират и манипулират..Приятен "сън"..
380
25
 
1
 
! Отговори
razumniqt преди 10 години
Pobeda GERB!
379
16
 
3
 
! Отговори
Седесе преди 10 години
ЧЕТИРСЕ И ПЕТ ГОДИНИ СТИГАТ ! СТИГАТ !ВРЕМЕТО Е НАШЕ !
378
4
 
36
 
! Отговори
Кайзер Созе чука ББ преди 10 години
Протестите нямат друга ВИДИМА ЦЕЛ освен да върнат идиотската мутрократура на ТИКВАТА и ЦЦирея му на ВЛАСТ.По тази причина нямате право да говорите за МОРАЛ и ДЕМОКРАЦИЯ, протеста ви е фалшив, недемократичен и не е против *** ами е ЗА БОЛШЕВИКИТЕ. Погледнете биографиите на тия 2-*** селски тарикати, потомствени ченгета ББ и ЦЦ и си помислете че 1 600 000 като мен гласуваха за да се спаси България от наглата безпардонност на *** от ГЕРП на всяка цена за да имаме бъдеще и ние и вие
377
14
 
3
 
! Отговори
Aloo, преди 10 години
До Гражданин на РБVSICHKI FESOVE NAY VECHE TURSKI VUN OT BULGARIA
376
11
 
4
 
! Отговори
тавариш Грухшвили преди 10 години
И до къде я докарахте след 24 години демокрация?Да избирате между мен начело на ГЕРБ и между мен начело на БСП?То е вярно че съм известен с многото двойници които имам,па даже викат че не съм умрял а е погребан друг човек!Това е пложението в България!Да живее другаря Грухшвили
375
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тия младите родителите някога бяха млади и се скъсваха от бачкане за нищо. Сега имигрираха и са добре, имат здравеопазване, добър стандарт, коли, къщи, добра работа и уважението на работодателя си. Та ако младите желаят да имат тези неща без да имигрират, трябва да хванат по една лопата и да блъскат в главата де що скапан бесепар и депесар видят. Друг изход няма, за съжаление.
374
22
 
8
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
ОСТАВКА
373
9
 
19
 
! Отговори
украинец преди 10 години
Oставете това правителство да работи
372
8
 
27
 
! Отговори
Тия младите преди 10 години
На тия младите пак не им се работи. Вместо да си подредят живота те одят да свалят правителства. От фейсбук френдовете ми само най-големите скъсаняци без цел в живота се занимават с тия простотии. Другото, което е, тия БСП нещо много ми се вдигнаха в очите. На следващите избори за тях.
371
12
 
5
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Долу комунистическофашисткоислямистката шайка убийци и крадци!!! Ако сега им се дадем, чака ни още петстотин години отсъствие!!!
370
16
 
13
 
! Отговори
Ралева-КОМУНИСТ преди 10 години
Омразна, платена и все по-малобройна, платена зган! Ще ви смачкаме.
369
3
 
1
 
! Отговори
Eldorado27 преди 10 години
тоя Гражданин на РБ е типичния платен... с тоя дискусия не може да има защото той работи в момента, а не коментира...
368
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гражданин на РБНикой не ни плаща. Всеки път когато бкп дойдат на власт(с преврат абсолютно всеки път) ние плащаме. И плащаме много. Нищо - дано се радват сегашните червени, като децата им ще имат за партньори в живота ***, а бабите се задоволява да виждат децата си и внуцие си 2 пъи месечно по злия капиалисически скайп :D
367
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До demosten2реално и доста повече не е нечуван феномен. А че няма-няма. И че доста от нас обмисляме да се махнем от тая червено-*** държава-пак е факт. И аз в това число. Да - в "злия" капитализъм ще получавам повечко, но пък заради по-високия стандат и по-скъпия живот ще живея по идентичен начин. Но пък няма да има червена пасмина и турци(с изключение на Германия, по лесно обясними причини).
366
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Ранобуден:Винаги сме плащали, че сега ли...;-)))))