Протестиращи пробиха с кофи за боклук кордона пред НС

За пореден път напрежението на протеста ескалира
Обновена: 12 ное 2013 23:07 | 12 ное 2013 19:30, Камелия Цветанова
615

Снимка: Булфото

Въпреки че парламентът остана празен след 17 ч., за 152-ри ден протестиращите се събраха пред сградата на Народното събране и за пореден път през този ден се стигна до сблъсъци с полицаите.

Броят на недоволните около 19 ч. беше едва около петдесетина. След като известно време хвърляха пиратки към  Народното събрание, около 19,15 часа някои от протестиращите успяха да пробият металните заграждения пред централния вход на сградата и да оставят там контейнери за боклук.

Още по темата
Полицията реагира незабавно и за минути служителите на реда се увеличиха, след което направиха жива верига от три реда по протежение на цялата сграда на парламента и не допуснаха протестиращите да се доближат до сградата.

Кордон от полиция препречи също така някой да се насочи към Орлов мост и към ул. „Г.С. Раковски” от парламента.

Минути преди 20 ч. броят на протестиращите видимо се увеличи, като към 20,15 ч. те успяха да премахнат почти всички метални заграждения и занесоха част от тях пред Ректора на СУ, който пък продължава да е окупиран от т. нар. "ранобудни студенти".

По данни на МВР около 19,30 ч. броят на протестиращите е бил 400 души.

Един от участниците в протеста заяви по бТВ, че на жълтите павета тази вечер има хора, които са ръководени от мъж, който им дава бутилки с минерална вода, които да хвърлят по полицаите. Според него това са провокатори, които нямат нищо общо нито със студентите, нито с хората, протестиращи от 150 дни.

След като обстановката се успокои около 21,30 ч. протестиращите ръкопляскаха на полицаите, които свалиха щитовете и каските си. От задните редици на протеста обаче отново полетяха бутилки и пиратки по служителите на реда и те сложиха каските си.

След това започнаха да избутват протестиращите от централния вход на парламента към съседната сграда на БАН, както и към Ректората.

Това доведе до нови сблъсъци между полицаи и протестиращи, но в крайна сметка органите на реда успяха да изтласкат недоволните от площада. 

Последва обрат - протестиращите спряха полицията с метални заграждения на кръстовището на Софийския университет около 22,30 ч., които обаче бяха премахнати от жандармерията.

Към 22,50 ч. повечето от протестиращите се разотидоха. Пред Ректората останаха малко хора, предимно студенти.

По-рано нес на Паметника на Цар Освободител недоволните окачиха плакат на премиера Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Палатковият лагер остава поред парламента, както и бяла дъска, украсена с цветя, на която са написани 10-те Божи заповеди.
 
Няколко пъти днес се стига до сблъсъци между полиция и протестиращи по време на опита за окупация на Народното събрание. Едно момче пострада, както и един полицай. 

По време на протестните действия днес до 19:30 часа в полицията за различни противообществени прояви са задържани 12 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство.

За двама мъже - на 45 и 57 години, предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52 години, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още по темата: протестНСсблъсъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не харесвам позитанковците, но полицията трябва да си върши работата и да смаже тия *** и наркмани, наричащи се реформатори и каква ли не още ***, която вече 153 дни ни трови живота. Все пак плащаме данък за обществен ред и е недопустимо някави наркоманчета и лумпенчета, наричащи се интелигенти, които още и първата си заплата не са получили, а лежат на гърба на мама и тате да дават акъл кой да управлява. Наистина вече взе да писва от тия ***.
404
0
 
5
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Посолството се разграничи, но студентите го пуснаха!
403
5
 
10
 
! Отговори
лоша работа преди 10 години
Много ми е интересно защо когато се появи някой ,който вижда простата истина за тези ''спонтанни протести'' и винаги е наричан ''червен ***'',''комунист'' и .т.н. Така наречените протестиращи нито са интелигентни ,нито умни,нито възпитани,нито симпатични,нито имат логични искания.Това са шепа платени *** ,които като папагали повтарят едно и също.Ако не са платени ще е доста жалко,защото дори няма да имат оправдание за своята простотия.И питам КЪДЕ Е ПОЛИЦИЯТА да ги разкара тези ***
402
2
 
12
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Абе зле сме с тия управляващи , но като си спомня за Боку , Цвъко и помака-офшорчик , не виждам за какво се напъват протестиращите...Ако искат да пасат овце и да копат картофи , да отиват на село Банкя при Вожда от СИК .
401
3
 
9
 
! Отговори
ЛУД УМОРА НЕМА!!!!! преди 10 години
Здравейте ЦИРКАДЖИИ ...... И ВСЕ ПАК ...остават още 1308 дена.....Ееееех как лети времето, как бързо минаха 152 дена.... и 20 деня от новото летоброене.... ОГЪН СЛУЖБА НЕМА.........И КАТО СЕ СЪБУДИШ........... ей го изтекли 4 годинки...... станало лето 2017 -то. ..... и мандата на правителството "Орешарски" привършва....Децата протестиращи са станали юноши, а организаторите на протеста са станали дедовци и доста по-бедни... протестиращите са с набъбнали банкови сметки, блазя им.... Студентите протестъри са сериозно брадясали, народа не може да им насмогне с ядене, пиене и презерват
400
0
 
6
 
! Отговори
агент на Буда преди 10 години
Професионален протестиращ .... защитник и агент на Борисов!!!Не ви ли се струва, че въпросният организатор на студентската окупация Ивайло Динев е на протеста в защита на Бойко Борисов в клипчето по-долу?
399
2
 
4
 
! Отговори
простата истина е .. преди 10 години
Нито сте много, нито сте силни, само сте кресливи и гръмогласни !!! Никой не ви обръща внимание освен продажните медии !!!А простата истина е ......Писателят Марко Ганчев за протестите:Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати. Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация. Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.
398
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 10 години
ПОГЛЕДНЕТЕ СНИМКАТА И МИ КАЖЕТЕ КОИ СА СТУДЕНТИ - ЗА МЕН И МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ТОВА СА ХУЛИГАНСКИ ПРОЯВИ ПЛАТЕНО ИМ Е,КАЗНО ДА ДЕЙСТВАТ ТАКА ИНАЧЕ ОТ КАКЪВ ЗОР ЩЕ СЕ БЛЪСКАТ В ПОЛИЦАИТЕ ЗА ДА КАЖАТ ЧЕ СА ГИ БИЛИ - ИМАШЕ ТАКИВА КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАБИЯТ- ИМАШЕ И ТАКИВА ЛЕЖАХА НАРОЧНО НЕЗНАМ НО ТЕЗИ ПО МЛАДИ ЗА МЕН БЯХА ДРОГИРАНИ ТЕ БУЙСТВАХА А НЕ ПРОТЕСТИРАХА
397
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокопиеви и Цветан Цветанов са от два различни кръга, свързани с тандема Борисов-Плевнелиев, но интересите им се припокриват след падането от власт на ГЕРБ. Те имат обща цел замазване на следите от престъпленията, извършени по време на предишното правителство и умело прикривани от служебния кабинет на Марин Райков.Сред протестиращите вчера бяха забелязани още Прошко Прошков от движението на Меглена Кунева, пиарката на Иван Костов - Адриана-Бела Белева, бившият депутат от СДС и настоящ активист на реформаторите Ваньо Шарков, както и социологът Цветозар Томов.
396
6
 
3
 
! Отговори
mhm преди 10 години
Пак сте изпълзели жалки червени ***! С готовите реплики, които повтаряте като папагали, понеже нямате грам мисъл в *** ви безмозъчни глави!
395
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В първите редици на протеста вчера се появи съпругата на фалиралия енергиен олигарх Иво Прокопиев Галя.
394
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Джеймс Пардю се включи в метежаОтиде на крака при студентите, US посолството се разграничи от него
393
1
 
3
 
! Отговори
политолог преди 10 години
За какво са протестите? За морал в политиката и против олигархичния модел на управление. Кои политически структури застават зад протестите? ГЕРБ, Движение на гражданите, ДСБ, други люспи от СДС... Кой финансира протестите - Одит на финансирани отвън НПОта даде категоричен отговор, че над 2млн долара са влезли в периода на протестите /от м май до сега/ чрез различните неправителствени организации финансирани от Джордж Сорос.
392
1
 
5
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Джеймс Пардю се срещна със студентите в СУ и на другият ден излязоха на улицата. Хммм, може би е бил недоволен, че срещу парите които се дават няма резултати?
391
1
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Бойчето е развързал кесията - трябваше да покаже пред новите си шефове от ЕНП колко "го иска народа"...
390
4
 
12
 
! Отговори
Баба Генка преди 10 години
А бре хора дето не са направили един курник за две кокошки през живота си, немат право да протестират!
389
0
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 10 години
до СеДеСе Времето е наше-------Тоя лозунг всъщност бе измислен от западноевропейска ПиаР компания за СДС!Причината е в създадения през 90-те от Нирвана музикален стил Ъндърграунд чието название пък е взето от книгата на Хърбърт Уелс-"Машината на времето"!Демек живеем във времената на американския другар Грухшвили!
388
4
 
17
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Снощи гледах сблъсъците пред парламента. Никога не съм симпатизирал на силовите служби. Снощи обаче спрямо полицията и жандармерията имаше отвратителни провокации.Блъскат, плюят и хвърлят бутилки по полицаите. После като получат някой тупаник пищят като вдовици за ...Ами, каквото повикало, такова се обадило. Не може да плюеш и биеш властта и тя да те гали с перце.НИКАКВА ОСТАВКА при това положение !!!Няма Джеймс Пръдлю да ни казва кой да кара влака.
387
1
 
15
 
! Отговори
Очевидец преди 10 години
Вярно е, че в протеста участваха много беловласи студенти и студентки с невзети семестриални изпити още от преди 1989 г. Питах ги и ми отговорих, че сегашни преподаватели от СУ и Пардю им били обещали дипломи. Гледах протеста и се уверих в присъствието им. Е, носеха си и хапчетата и инхалаторите и викаха под диригенска палка и на пресекулки, ама участваха.
386
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА КОЙ Е ЯСЕН- ДОГАН. ТОЙ НАЗНАЧИ ТИКВАТА ЗА ГЕНЕРАЛ , ТОЙ ГО НАПРАВИ ГЕН.СЕК НА МВР , ЗА ДА ДЪРЖИ В ПОДЧИНЕНИЕ ВРАЖЕСКИТЕ ГРУПИРОВКИ И *** ДА ПРОЦЪФТИ. А КОЙТО НЕ ПОМНИ, ДА ПОТЪРСИ В.КАПИТАЛ ОТ НОЕВРМИ 1993 ГОДИНА- БОЙКО ОРГАНИЗАТОР НА ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО НА СИК- КРАТКО И ЯСНО. А ЗА НЕЛЕГАЛНАТА ФАБРИКА ЗА ЦИГАРИ В КРАЙМОРИЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ.