Синдикатите склонни да паднат графиците за отпуските

Предложението за по-дълго майчинство - сурова идея
Обновена: 29 апр 2014 16:02 | 29 апр 2014 16:01,
17
Синдикатите склонни да паднат графиците за отпуските
Заседание на НСТС. Снимка: БТА

Синдикатите са готови да направят компромис и да приемат предложението на работодателските организации да отпаднат графиците при ползването на отпуските, ако бизнесът се съгласи да отпадне давността при ползването им. Това каза Чавдар Христов от КНСБ на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той посочи, че въпросът е обсъден в комисия към съвета, но няма окончателно решение заради различията в позициите на двустранно ниво. Все пак Христов уточни, че е възможно да се приеме предложението да отпаднат графиците за малките и средните предприятия.

Бизнес организациите отказаха коментар по темата.

Още по темата
Припомняме, че вицепремиерът Даниела Бобева преди време коментира идеята да отпаднат графиците при планиране на отпуските, като посочи, че кабинетът ще работи за това предложение с цел да облекчи бизнеса.

По темата за удължаване на платеното майчинство социалните партньори отказаха коментари с обяснението, че това е само една сурова идея и няма съгласие между синдикати и работодатели по нея. Когато бъде постигнато известно сближаване на позициите, идеята ще бъде коментирана в тристранката, каза Чавдар Христов.

По-рано днес тя беше коментирана и от управителя на НОИ Бисер Петков. Той каза, че към момента от осигурителния институт не са искани разчети за ефекта от подобна мярка.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира вчера идеята платеният отпуск по майчинство да се удължи с още шест месеца, така че да стане две години и половина, като посочи, че в момента родителите не се възползват от правото си на майчинство, защото то е неплатено. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че предложението за удължаване на платеното майчинство би могло да се обсъди, но при определени условия.

Днешното заседание на тристранния съвет приключи без нито едно окончателно решение по всички 400 предложения на социалните партньори по Кодекса на труда. Всички страни се обединиха около становището, че предложенията са твърде много и различията прекалено големи.

Беше решено да бъдат формирани две работни групи към министерството на труда, които да излязат с единни и конкретни предложения по всички 400 точки, които поетапно да влизат за обсъждане в тристранния диалог.

И работодатели, и синдикати обаче са единни по въпроса, че Кодексът на труда е много остарял, на 28 години, и има нужда от коренна промяна.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че има известен напредък по преговорите по новия Кодекс на труда, макар и засега да има консенсус по едва четири точки.

Чавдар Христов от КНСБ отново напомни, че по-ефективно ще се работи, ако предложенията първо бъдат обсъдени на двустранно ниво и после да се предложат на министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кнсб-слуга на бизнеса
13
0
 
2
 
! Отговори
предателски синдикат преди 10 години
Тия графици са начин да намалят отпуските до неизползваем минимумНашия шеф отпуска 30 дни е разделил на 5 части по 5-6 дниЗа да излезеш си вършиш работата в аванс ,остоваш до късно напълно безплатно и като се върнеш си я довършваш,но и на колегите не се разминава,защото има и текущи задачи.Пълен ***.Подаваш едни дати -пишат ти други.Нямаш шанс да си осигуриш ползването на отпуска когато го искашНапълно зависиш от капризите на шефаЩо не учих право,такова обезщение щях да получа
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
12, това в кой вестник го прочете. Капитализмът е творение на работника. По-голяма глупост не бях чувал. Човече, в България има отрасли, където хората работят по 12 часа тежък физимески труд за минималната работна заплата от 340 лева, че даже и по-мабко. Капитализмът е враг на човека, той не го създава, той го експлоатира яко.
11
0
 
1
 
! Отговори
"ур преди 10 години
и без това от 12 години нямам отпуска-изгоря.-няма кой да работи,каза робовладетеля.
10
1
 
0
 
! Отговори
така преди 10 години
Твърди се, че капитализмът е общество, в което предприемачите гонят печалбата. Но така е било и 2000 години преди Христа. За разлика от феодализма и робовладелческия строй капитализмът е общество, в което трудът се заплаща и правата му са равни с тези на предприемача. Ако работниците не си търсеха правата, нямаше да има никакъв капитализъм, а Европа щеше да е още някъде в тъмните векове.Така че работникът, който си търси правата, е истинският строител на капитализма. Той е истинският герой на капиталистическия труд. Да живее Първи май и дайте да излезем на жълтите павета, за да строим капита
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в предишната ми работа синдикалният ни представител бе избран незнайно как, но с подкрепата на ръководството просто за да могат да спазват някои изисквания за съгласуване на съкращения и други които по закон трябва да се съгласуват със синдикатите, без да се провеждат събрания, без да се спазва законовото изискване да се сменя на две години изобщо никаква представителност на членовете на колектива, само отбрани хора бяха поканени да членуват в синдиката и те бяха тайна е какви синдикати са това
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По дълго майчинство ще означава просто официални пари за неработещите ***. Кога и българките ще получат право на детски ,защото техните деца не са "деца" според закона, а дявол знае какво. Да му мислят, щом се осмеляват да раждат!!! А държавата напразно се казва "България"!
7
0
 
4
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Тая на снимката и гугутките като я видят абортират
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Синдикатите да се позанимаят с проблема принудителен отпуск поради липса на работа, работника подписва договор за 8 часов работен ден и пълен работен месец, отпуск 20 дни, а какво се случва нямало работа хайде принудителен отпуск и как да се спазва задължителното ползване на 10 дни наведнъж не става, защото като има работа давай бачкай за двама за да изпълним по-рано поръчките, уж да постигнем по-висока ефективност, а после стой си платен даже се стига и до неплатен отпуск,а синдикатите дремят
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от вчера насам големи приказки , големи надежди - и днес НИЩОТЕ ТОВА Е БЪЛГАРСКА РАБОТА
4
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
Абе какви графици, никой не ги спазва и се пишат формално. Искаш отпуска и шефа ти е длъжен да даде поне половината от цялата когато ти поискаш без обяснения, може и на няколко пъти, а другата половина може да отложи само с основателна причина, иначе те пуска. Това е - просто и ясно. Защо не го направят така !?!?!?
3
2
 
25
 
! Отговори
11 преди 10 години
Синдикатите трябва да защитават интереса на работниците ! С тази / и не само / позиция чий го защитават ? Това не са синдикати , а Продажници !
2
6
 
17
 
! Отговори
Бизнес преди 10 години
Тези БСП-ари съсипаха цялата държава !Върнаха се хаоса , престърността и безхаберието
1
2
 
20
 
! Отговори
БГ ДЕПУТАТИН преди 10 години
Графици за отпуски ли?......... На мен отпуски ми - НЕ требват !!!!.......... Достатъчно си спя и си почивам "на работа"......... демек - у Парламента.................. Па и хубава заплатка си получавам......... плюс редовни "бонуси"......... :)))) !