Общините, които приемат бежанци, взимат по 6 000 евро на човек

Интеграционна програма ще разпределя бежанците пропорционално в страната
Обновена: 10 май 2014 16:14 | 10 май 2014 15:08, Красимир Ангелов
78
Общините, които приемат бежанци, взимат по 6 000 евро на човек
Снимка: Булфото

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) подготвя Национална стратегия за интеграция на хората с бежански или хуманитарен статут, съобщи председателят й Николай Чирпанлиев.

Очаква се до края на месеца стратегията и планът за действие към нея за 2014 година да са готови и да бъдат предадени за одобрение от Министерския съвет. С тази стратегия държавата може да получава от ЕС помощи от по 6000 евро на човек за общините, където ще бъдат настанявани бежанците, съобщава БТА.

Още по темата
Интеграционна програма предвижда бежанците да се разпределят пропорционално в страната. Всеки бежанец, които реши да остане в България, ще бъде включен в тази интеграционна програма. Тя няма да се прилага от ДАБ, в момента се обсъжда кой държавен орган ще я управлява, посочи Чирпанлиев.

Той бе категоричен, че без помощта на ЕС не можем да интегрираме 10-12 хиляди бежанци в страната.

Другата седмица ръководството на ДАБ ще е в Гърция, където ще бъде поставен въпросът за споделената отговорност на ЕС, посочи още Чирпанлиев.

Той представи данни, според които поне 200-300 души с бежански статут вече са социализирани и живеят в България. Агенцията за бежанците няма капацитет да проверява къде ходят бежанците, след като получат статут. "Ако някой даде къщата си под наем, трябва да регистрира в общината наемателите. Така биха се избегнали проблемите, възникнали в село Розово“, посочи Чирпанлиев.

Той призна, че в центровете за настаняване на ДАБ понякога има битови конфликти, като често те са за разпределение на храната. По думите му обаче има и бежанци, които изхвърлят храна.

Чирпанлиев бе категоричен, че управата на центровете за настаняване има ясни указания да не толерира чупене и повреждане на обзавеждането там.

Според официалната статистика от октомври 2013 г. до края на април 2014 г. са регистрирани 5492 молби за закрила в Държавната агенция за бежанците. ДАБ е предоставила статут на бежанец на 2320 души, които са от Сирия, Ирак, Сомалия и други държави.

Агенцията е дала през периода хуманитарен статут на 2802 души от Сирия, Ирак, Афганистан, както и на такива без гражданство.

ДАБ е изхарчила 13 788 390 лева за подпомагане на бежанците през 2013 г. и за първите четири месеца на тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
17
 
! Отговори
Михаил преди 9 години
Вкараха ги в България за да крадат пари от Е.С. Но ние и изнасилените ни деца ще сме жертвите им. Да не забравяме че те убиват хората във всяка една държава от Е.С. в която живеят а и изнасилват много момичета дори и момчета са изнасилвали. Но политиците ги охраняват и децата им също. Не знам защо сме такива заспали и не протестираме за изгонването им.
54
1
 
18
 
! Отговори
sasha.koen.9 преди 9 години
То което следва че БСП и коалиция са готови да платат за да напълнян страната с терористи.( Просто погледни: iconomicabg.blogspot/p/blog-page_2.html )
53
1
 
19
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Не ми се чете тази статийка, защото голем лапачка че става с тези парици....
52
0
 
24
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
Нека целият български етнос продължава да спи в зашеметено и оглупяло състояние.В скоро време,като се събуди,ще разбере,че отдавна е умрял и го няма,но ще бъде готов, в същото стадно положение, под строй, да го водят в джамията и му връчват феса и бурката.Аве,Аллах,моритури те салутае!
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров.Време е да излезеш от убежището си и на дело да покажеш за какво сме те избрали
50
1
 
26
 
! Отговори
Несъгласен преди 9 години
И това ако не е "законен" държавен подкуп,здраве му кажи!Държавата развращава българските граждани с явни рушвети срещу съгласието им да се създават национално-политико-демографски проблеми!Да си внесем отнякъде Прокуратура
49
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАНО СЕ РАЗТУРИ ТОЗИ ЕС ОТКАКТО СМЕ В НЕГО САМО ЛОШО
48
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се гласува за НПБ номер 30 партията ,която е против бежанците и за затваряне на границата ни с турция
47
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех тази България какво ли не преживя ,а народа спиКъде е интелигенцията да поведе народа против бежанците
46
1
 
43
 
! Отговори
111 преди 10 години
Само ,едно нещо можем да направим , да станем на бунт и да изгоним всички предатели , на българите , и да си вземат със тях и нахлулите незакони мюсулмани , те не дойдоха сами , тия на който плащаме те ги поканиха защото им замириса на черна печалба както винаги ,останете си със здраве
45
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите ще са малцинство във собствената си държава ,България с народ от друга етност това искат евреите както и Египетския народ претопихаНашите политици провеждат геноцид на собствения си народБоже смили се над Българския народ и България
44
1
 
40
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
*** подготвят балканска пролет - а народа спи
43
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За децата родени от българки пари няма, за натрапените ни ***, необразовани, мюсюлмани, изкопахте по 12 000 лв!!! Разчитате на продажни и корумпирани кметове. Насилствено променят генофонда, прокуждат ни от родината със икономически средства и ни ислямизират. И цинично ни обясняват, как "природата не търпяла празно"!!!! Политици нямаме, само продажни мерекета! Това просто не може да продължава така!
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da izkolim vsichki partii ... stavai narode stiga si pisal po forumite
41
1
 
36
 
! Отговори
аха преди 10 години
Когато болшинството от бежанците започнат да ни гледат със същото страхопочитание както болшинството пакистанци,индийци и африканци гледат англичаните на Острова(изключайки родените там радикални мюсюлмани) почти до раболепие,значи сме приключили с приемането на европейските-християнски ценности и нуждата от БХК,ХРУ и безброй статии по темата,щото гражданите ще са толерантни по темата.До тогава трябва за питаме министъра,кво стана с поетапното екстрадиране на нелелални емигранти.
40
1
 
53
 
! Отговори
???? преди 10 години
ПИТАНЕ към управляващите: Какво правят и как така се озоваха в България "бежанци от Ирак, Сомалия и др. азиатски и африкански държави", в качеството си на КАКВИ, както и сирийци? Нали нямаме обща граница с тях? Защо Запада иска да плаща луди пари за да останат в България? Нали точно тези западни "хуманитарни" организации пробиха ушите ни, че България ще бъде само спирка за "временно настаняване" ? Кой, кой, кой дърпа дявола за опашката? Чий пъклен план изпълняват т.н. "български политици" ????
39
1
 
46
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Германия призова всички страни-членки на ЕС да приемат сирийски бежанци, съобщиха на 01 10 2013г-Това бе първата европейска държава, която прие програма за прием на сирийци в уязвимо положение и ЩЕ доведе на своя територия 5000 души, До момента Норвегия също е обявила, че ЩЕ приеме 1000 сирийци, а Австрия и Швейцария по 500. ЩЕ ЩЕ А Бедна България храни 12000 !!!!
38
1
 
46
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
--държавата може да получава от ЕС помощи от по 6000 евро на човек за общините -- или казано Европа после след 1-2 г -ще отхвърли този проект защото ще каже че БГ е корумпирана и средствата се крадът .и тези 12000 лв годишни пари за *** ще ги дава Българският бюджет накратко -НИЕ
37
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Нож!!!!!
36
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и като свършат шестте хиляди евра какво правим? И от къде идват тези 6 хиляди евра, а следващите пари от къде ще ги вземем? Защо за българите няма по 6 хиляди евра? Каква е тази държава и до кога ще търпим тези нерези да се наплюскат, то явно че преяждане при тях няма.