ДКЕВР: Не сме зависими, не натискаме цените на тока надолу!

ЕРП-тата изказаха опасения от фалит, ако цените паднат още от 1 юли
3 юни 2014 16:09,
18
ДКЕВР: Не сме зависими, не натискаме цените на тока надолу!
Шефът на ДКЕВР Боян Боев (в средата) Снимка: БТА

Не сме политически зависими, не натискаме цените на тока надолу, те се запазват на същото ниво, категоричен беше пред журналисти шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев след открито заседание с енергийните дружества за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика" от 1 юли.

Работната група предложи намаление на цената на тока средно с 0,6% от 1 юли.

Боев коментира, че към този момент са изчерпани резервите за намаляване на цените. Регулаторът продължава да извършва одити на дружествата, включително във ВиК сектора. Председателят не изключи възможността след тях да се открият нови резерви.

По думите му следва да се предоговорят дългосрочните договори в енергийния сектор.

Опасения за фалит и сериозни финансови проблеми, ако бъдат въведени новите цени за електричеството от 1 юли, изказаха по време на общественото обсъждане представителите на електроразпределителните дружества у нас.

Предстои закрито заседание на ДКЕВР на 6 юни, на което ще бъдат обсъдени постъпилите писмени възражения на ЕРП-тата. На 9 юни председателят на регулатора покани на закрита среща представителите на дружествата за обсъждане на проблемите им. Днес Боев ще има закрита среща с "Енерго про" по искане на дружеството.

Електроразпределителните дружества не се съгласиха с част от констатациите в доклада на работната група за новия ценови период. Представителите на ЕРП-тата възразиха срещу своеобразното прихващане на допълнителните приходи, установени в одита за дейността за периода 2008 - 2012 година. В доклада бяха вписани близо 3 хил. нарушения, сред които и за получаване на по-големи от определените от енергийния регулатор приходи.

ЕРП-тата са недоволни и от начина на възстановяването на разходите за изкупената енергия от възобновяеми източници.

Зорница Генова от ЧЕЗ уточни, че дружеството така и не е получило констатациите от одитния доклад и дори не може да възрази срещу тях. В новото ценово решение са предвидени 8% признати технологични разходи без аргументи и при положение, че данните за 2013 година показват, че размерът им е 11,98%. Не са актуализирани активите и не е сметната амортизацията, допълни още Генова.

Директорът на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев пък поиска индивидуална среща с комисарите от ДКЕВР, на която да ги запознае с финансовото състояние на дружеството и "неизбежните мерки", които то ще предприеме, ако цените на работната група бъдат утвърдени от регулатора. "За нас този доклад е много драматичен", допълни той.

Допълнителните приходи, установени в одитния доклад, Абаджиев обясни с реинвестирането на цялата печалба на дружеството. "От началото на дейността ни до края на одитния период дружеството инвестира цялата възвращаемост и печалба, затова има допълнително спестени средства", категоричен беше той.

За тези години "Енерго-Про" е спестило 128 млн. лева, установи одитът на ДКЕВР. За да бъдат възстановени средствата, приходите за тази година са намалени с над 29 млн. лева.

От EVN България изчислиха, че заради погрешно пресметнати разходи за изкупуване на зелена енергия за новия ценови период дружеството ще натрупа нови загуби от 166 млн. лева. Йорг Золфелнер от дружеството коментира, че все пак с новия ценови доклад ДКЕВР признава непокрити разходи за зелена енергия от 2012 - 2013 година в размер на 248 млн. лева.

Опасенията и на EVN България са, че при приемане на предложените ценови решения от 1 юли дружеството ще бъде поставено в неблагоприятно финансово състояние и може да бъде доведено до фалит.

Според Петър Илиев от Националната електрическа компания енергийният регулатор правилно е изчислил признатите разходи за енергията от ВЕИ, както и по дългосрочните договори за изкупуване - от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. От държавната компания обаче възразяват срещу непризнаването на разходите за поддържането на ПАВЕЦ Чаира. Месечните разходи по инсталацията, която се използва за баланс на системата, са в размер на 10 млн. лева, допълни Илиев.

Срещу намалението на таксата за пренос пък се обяви финансовият директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Гергана Терзийска. Според нея определената цена ще доведе до 93 млн. лева загуби за новия ценови период. Работната група на ДКЕВР е определила по-ниска цена за пренос на електричество от 5,53 лева за мегават и цена за достъп от 2,44 лева на мегават.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: токцениДКЕВРЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CHE TO TOCHNO GERB VKARAHA ERP-TATA .... MNOGO TARIKAAATIIIII SAMO DUBLIKAAATIIII KAK DA NQMA KRIZAAA PRAVQT NA SOROS PINIZIIIII .....
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте да сваляме това правителство, да идва ГЕРБ, че тези ЕРП-та да се нагушат на наш гръб и да млъкнат.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КирилТвоята песен сме я чували, още от времето на Иван Костов.Знаем че за тази песен от американското посолство плащат пари, не много но достатъчни да си платиш сметките за ток и парно на американските "инвеститори".
15
3
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Ако национализацията оправяще проблемите БДЖ нямаше да е пред фалит със разпадащи се влакове и средна скорост 30 километра.Ако национализацията оправяше проблемите нямаше нек да има 3 милиарда дългове които ще ги платите вие от данъците ви.Ако национализацията оправяше проблемите нямаше ДЪРЖАВНОТО ни здравеопазване да е пред колапс.Сравнете една частна болница с държавна, в коя бихте искали да ви оперират.Ако национализацията оправяше проблемите нямаше от топ 10 училища 6 да са частни.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам само 2 въпроса: 1.Този като говори дали си вярва или защото трябва да каже нещо ; 2. като изгоните ЕРП-тата,какво ще стане?Ще дойдат други ,трети,четвърти....все някой трябва да върши това,а тези дето говорят за национализация,вероятно живеят в педесетте....
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7Гробар ли си или *** от ЕРП,кажи честно па после оди се пери!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национализация за неолибералите е това,което е антибиотика за бактериите.
11
5
 
2
 
! Отговори
Пазете ЕРП-тата! преди 9 години
Пазете ЕРП-тата! Те са ваши (на народа)!
10
1
 
10
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
А дано правителството се задържи още 2 години. Тогава и *** ще прогледнат. Щото глада е по-силен от тока.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрата държава срещу лошите ЕРП-та част IIIСтанишев до гроб за вас, ***, друго не заслужавате!
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре ... поредните дето работели на загуба, без печалба .. направо са си едни ангели небесни които съществуват само за да ни дават ток, а пък те без пари ходят .... и колите им не са по 200-300 евро ... :D хахах ... баси смешниците ... аре фалирайте и да ви няма ... ще се оправим и без вас ;)
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тролът на Бареков от номер 5 как си личи по неграмотността...евтин провокатор - бомбаНдировач....
6
11
 
10
 
! Отговори
До 5. преди 9 години
Там е работата че нищо няма да стане защото ерп-тата прибират 1%. Останалите отиват към НЕК, ЕСО, БЕХ, Централи и т.н.
5
8
 
21
 
! Отговори
ББЦ преди 9 години
Ако изгоним тия ерп-та какво ще стане? Ще ни бомбандират като в Сърбия с обеднен уран ли?
4
3
 
5
 
! Отговори
Потребителите имат преди 9 години
опасения от фалит при повишаване на цената на тока. Което ще доведе до фалит и на енергетиката.
3
1
 
21
 
! Отговори
EU Акбар преди 9 години
сваляйте цените на тока , ало !
2
1
 
28
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
ДА ВИ НАТИСНАТ ДЕКА СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЕВА !
1
3
 
22
 
! Отговори
Momo преди 9 години
А не, бе... Паднали сте от небето и изобщо не сте назначени партийно там.